Focus

Ρωσικός Στρατός: Από τις ισχυρότερες πολεμικές μηχανές του κόσμου – Η σύνθεσή του

Ρωσικός Στρατός: Από τις ισχυρότερες πολεμικές μηχανές του κόσμου – Η σύνθεσή του
Ρωσικός Στρατός: Έχει στην κατοχή του πυραύλους που κινούνται με… 9.878 χλμ./ώρα, τορπίλες που πιάνουν ταχύτητες άλλου επιπέδου, μυστικά βομβαρδιστικά, πυρηνικά και πλέον τους S-500

Έχει καταφέρει να δημιουργήσει έναν από τους ισχυρότερους στρατούς στον κόσμο διαθέτοντας μεταξύ άλλων περίπου 700.000 οπλίτες, στρατιωτικό προσωπικό που ανέρχεται γύρω στο… 1.350.000 άτομα, πάνω από 4.200 μαχητικά αεροσκάφη, τουλάχιστον 7.000 πυρηνικές κεφαλές, διαστημικά αμυντικά συστήματα αλλά και μυστικά όπλα που κανείς δεν γνωρίζει τι απώλειες μπορούν να επιφέρουν.

Ο λόγος για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας που έχουν έρθει στο προσκήνιο τις τελευταίες μέρες εξαιτίας της βίαιης εισβολής σε πόλεις της Ουκρανίας τα ξημερώματα της Πέμπτης, προκαλώντας την οργή της διεθνούς κοινότητας.

Η Μόσχα περιστοιχίζεται από τη νέα γενιά πυραύλων S-500

Αναλυτικότερα μεγάλη προσοχή και μελέτη έχει δοθεί στην κατασκευή νέων, πρωτοποριακών πυραύλων. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι η Ρωσία έχει αναλάβει όλες τις επανδρωμένες πτήσεις προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μετά την απόσυρση των διαστημικών λεωφορείων το 2012. Η χώρα, έχει αναπτύξει πολύ μεγάλη τεχνογνωσία στην κατασκευή πυραυλικών συστημάτων. Μετά την κατασκευή των αντιβαλλιστικών S-300 και S-400, τον Σεπτέμβριο του 2021ν ολοκλήρωσε τις δοκιμές του νέου πυραυλικού συστήματος εδάφους/αέρος με την ονομασία S-500 που άρχισε να το παρέχει στις Ένοπλες Δυνάμεις της, με την πρώτη παρτίδα να τοποθετείται πριν από πέντε μήνες όπως ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων RIA, γύρω από την πόλη της Μόσχας.

Έχει χαρακτηριστεί ως διαστημικό αμυντικό σύστημα, που μπορεί να αναχαιτίσει διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, υπερηχητικούς πυραύλους Κρουζ και αεροσκάφη, με την αμυντική βιομηχανία της χώρας να εκτιμά πως θα αποτελέσει το καλύτερο εξαγώγιμο προϊόν της. Οι S-500 έχουν την ικανότητα  να αναχαιτίζουν και να καταστρέφουν δέκα διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους ταυτόχρονα καθώς και οποιονδήποτε εναέριο στόχο που κινείται με ταχύτητα ακόμη και πάνω από 5 Mach, σε εμβέλεια… 600 χιλιομέτρων μακριά. Το συγκεκριμένο αντιπυραυλικό σύστημα, όπως και τα αντίστοιχα των προηγούμενων γενεών, είναι κινητό και μπορεί να αναπτυχθεί μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Το μυστικό βομβαρδιστικό

Οι ΗΠΑ μαζί με τους Ρώσους, από πολύ νωρίς είχαν προβλέψει να επενδύουν σε οπλικά συστήματα του μέλλοντος. Μέχρι πρότινος το αμερικανικό βομβαρδιστικό Stealth B-2 Split που έχει την ικανότητα να μην ανιχνεύεται εύκολα από τα εχθρικά ραντάρ, δεν είχε ανταγωνιστή.

Τώρα όμως η Μόσχα έχει προχωρήσει στην ανάπτυξη αντίστοιχου βομβαρδιστικού αεροσκάφους με την κωδική ονομασία PAK-DA που δεν θα είναι ανιχνεύσιμο. Συγχρόνως θα είναι όμως ισχυρότερο και μέσα στην επόμενη δεκαετία θα αντικαταστήσει το σύνολο των ρωσικών βομβαρδιστικών.

Ο ρόλος και οι δυνατότητές του είναι εν πολλοίς άγνωστες, ωστόσο αυτό που ξέρουμε είναι ότι θα μπορεί να μεταφέρει πυρηνικά όπλα (σ.σ. η χώρα διαθέτει πάνω από 7.000 πυρηνικές κεφαλές), ενώ κατά πάσα πιθανότητα θα εξοπλιστεί και με τα περιβόητα υπερηχητικά βλήματα που αναπτύσσει η χώρα τα τελευταία χρόνια.

Τορπίλη που κινείται με… 370 χιλιόμετρα την ώρα κάτω από το νερό

Παράλληλα το Πολεμικό Ναυτικό αναζητά συνεχώς λύσεις σε προβλήματα που κατά πολλούς θεωρούνται αξεπέραστα. Ενδεικτικά αναφέρουμε την τορπίλη VA-111 Shkval, όταν βρίσκεται στο νερό, δημιουργεί γύρω τις μία φυσαλίδα αέρα η οποία ελαχιστοποιεί την τριβή, με αποτέλεσμα να μπορεί να κινείται υποβρυχίως με ταχύτητα που ξεπερνά τα… 370 χιλιόμετρα την ώρα, πολλαπλάσια απ’ αυτή των τορπιλών που διαθέτει η Δύση. Για να καταλάβει κανείς πόσο σημαντικό όπλο είναι, η τορπίλη Shkval κατασκευαζόταν στο Κιργιζιστάν από κρατικό εργοστάσιο. Το 2012 η ρωσική κυβέρνηση ζήτησε την ιδιοκτησία του 75% του εργοστασίου, με αντάλλαγμα τη διαγραφή του τεράστιου χρέους του Κιργιζιστάν προς τη Ρωσία!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments