Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Δύσκολη νύχτα σε Κίεβο – Μαριούπολη – Πάνω από 300.000 εγκατέλειψαν την Ουκρανία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Δύσκολη νύχτα σε Κίεβο – Μαριούπολη – Πάνω από 300.000 εγκατέλειψαν την Ουκρανία

Πηγή Φωτογραφίας: kyivindependent.com

Παραμονή της έναρξης των διαπραγματευτικών συνομιλιών για εκεχειρία στην Ουκρανία, οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να σφυροκοπούν Κίεβο και Μαριούπολη - Πάνω από 300.000 Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα - Για τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση στην Ευρώπη μιλούν αξιωματούχοι

Άλλη μία δύσκολη νύχτα για τους Ουκρανούς, ιδιαίτερα σε Κίεβο και Μαριούπολη, όπου οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιχειρήσεις, παρά το γεγονός ότι η Δευτέρα έχει οριστεί ως ημέρα έναρξης των διαπραγματευτικών συνομιλιών Ουκρανίας Ρωσίας.

Στο Κίεβο ρωσικά στρατεύματα – Δραματική έκκληση από τον Δήμαρχο

Μεγάλη ανάπτυξη ρωσικών χερσαίων δυνάμεων φαίνεται να έχει καταγράψει ο δορυφόρος monster, όπως μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο sky news.

Σύμφωνα με πληροφορίες που αναμετέδωσε το open tv, οι δυνάμεις κατευθύνονται προς την πόλη του Κιέβου. Βρίσκονται μόλις 40 μίλια μακριά από την πρωτεύουσα.

Νέο μήνυμα μέσα σε ελάχιστα λεπτά απέστειλε στους συμπολίτες του ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο. Απευθύνει δραματική έκκληση στους κατοίκους του Κιέβου να κρυφτούν για να σωθούν. «Ο εχθρός είναι σατανικός, συνεχίζει να καταστρέφει τις υποδομές μας. Θα υπάρξουν απώλειες σε στρατιωτικό και ανθρώπινο επίπεδο. Κρυφτείτε να σωθείτε» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ηχούν οι σειρήνες στη Μαριούπολη

Οι σειρήνες ήχησαν ξανά στην πόλη με τον δήμαρχο να προειδοποιεί για επικείμενους αεροπορικούς βομβαρδισμούς.

Λίγο πριν από τις 20.00, σημειώθηκαν δύο ισχυρές εκρήξεις, στο ανατολικό τμήμα, κοντά στα εργοστάσια που φαίνεται πως αποτελούν στόχο των ρωσικών δυνάμεων και των αυτονομιστών. Είναι, όπως όλα δείχνουν, το σημείο στο οποίο έχουν δώσει το μεγαλύτερο βάρος οι επιτιθέμενοι.

Ο δήμαρχος έχει προειδοποιήσει για επικείμενους αεροπορικούς βομβαρδισμούς, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΑΝΤ1, ο οποίος τόνισε ότι παρά το γεγονός ότι οι δημοσιογράφοι βρίσκονται χιλιόμετρα μακριά από την έκρηξη, το ωστικό κύμα ήταν τόσο ισχυρό που το ένιωσαν στο στήθος τους.

Οι ρωσικές δυνάμεις περικυκλώνουν από κάθε σημείο τη Μαριούπολη, ενώ η πόλη μοιάζει να οχυρώνεται, προκειμένου να αντιμετωπίσει ακόμη και μέσα στους δρόμους αν χρειαστεί ενδεχόμενη ρωσική εισβολή.

Η μεγαλύτερα ανθρωπιστική κρίση στην Ευρώπη

Οι συνεχιζόμενοι βομβαρδισμοί έχουν υποχρεώσει χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τη χώρα τους. Ενδεικτική είναι η δήλωση του Επιτρόπου Διαχείρισης κρίσεων Γιάνες Λέναρσιτς, ο οποίος έκανε λόγο για  τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση στην ευρωπαϊκή ήπειρο εδώ και πολλά χρόνια, αμέσως μετά το Έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, σημειώνοντας ότι ο αριθμός των εκτοπισμένων Ουκρανών μπορεί να ξεπεράσει τα 7 εκατομμύρια.

«Για την ανθρωπιστική κατάσταση συνολικά, ο επί του παρόντος αναμενόμενος αριθμός των εκτοπισμένων Ουκρανών είναι πάνω από 7 εκατομμύρια» τόνισε ο κ. Λέναρσιτς. Από την πλευρά της, η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον ανέφερε ότι μέχρι τώρα 300.000 Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα και υπογράμμισε την αλληλεγγύη των των Ευρωπαίων πολιτών.

«Οι περισσότεροι από τις 300.000 που έχουν φτάσει έχουν βιομετρικό διαβατήριο που σημαίνει ότι μπορούν να μείνουν με ελεύθερη βίζα για 90 ημέρες, οι περισσότεροι απορροφώνται από τους συγγενείς τους, ένας περιορισμένος αριθμός έχει κάνει αίτηση για άσυλο αλλά τα πράγματα θα αλλάξουν» επισήμανε η κα Γιόχανσον και ανέφερε ότι «πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για έναν πολύ υψηλότερο αριθμό ανθρώπων που θα προσπαθήσουν να έρθουν και τους οποίους θα πρέπει να καλωσορίσει η ΕΕ».

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ προχώρησε σε δηλώσεις το βράδυ της Κυριακής αναφορικά με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και αφού υπογράμμισε ότι «αυτή είναι μια καθοριστική στιγμή για την Ευρώπη» και ότι «θέλουμε να υπερασπιστούμε την ειρήνη», σημείωσε ότι:

Η ΕΕ θα στηρίξει την παράδοση στρατιωτικού εξοπλισμού αξίας 450 εκατ. ευρώ στην Ουκρανία

Η ΕΕ θα υποδεχθεί Ουκρανούς πρόσφυγες από την Ουκρανία οι οποίοι δεν διαθέτουν άσυλο ακόμα και για τρία χρόνια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments