People

Στο έλεος των χάκερ ο πλανήτης – Κυβερνοεπιθέσεις και άγριος «πόλεμος» στο διαδίκτυο

Στο έλεος των χάκερ ο πλανήτης – Κυβερνοεπιθέσεις και  άγριος «πόλεμος» στο διαδίκτυο
Οι Κυβερνοεπιθέσεις που έχουν στοιχιώσει τον πλανήτη.

Πριν ξεκινήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, η χώρα δέχτηκε πολυάριθμες κυβερνοεπιθέσεις με στόχο την κυβέρνηση και το τραπεζικό της σύστημα.

«Φοβάστε και προετοιμαστείτε για το χειρότερο», έγραφε μια κωδικοποιημένη προειδοποίηση που άφησαν οι χάκερ αφού στόχευσαν τις κρατικές βάσεις δεδομένων της Ουκρανίας στις 14 Ιανουαρίου. Ένα μήνα αργότερα, μια ισχυρή κυβερνοεπίθεση παρέλυσε τις υπηρεσίες σε δύο μεγάλες τράπεζες και στον ιστότοπο του υπουργείου Άμυνας. Και στις δύο περιπτώσεις, η Ρωσία αρνήθηκε ανάμειξη. Αλλά τα μηνύματα ήταν διακριτά, καθώς συνέπεσαν με την παρουσία περισσότερων από 150.000 στρατευμάτων στα σύνορα της Ουκρανίας.

Τι λέει η Αμερική και η Βρετανία

Η Αμερική και η Βρετανία λένε ότι αυτοί οι στρατιώτες θα μπορούσαν σύντομα να κατευθυνθούν προς το Κίεβο, την πρωτεύουσα της Ουκρανίας. Τουλάχιστον, η Μόσχα φαίνεται να αναζωπυρώνει την οκταετή σύγκρουση αντιπροσώπων της στην περιοχή Ντονμπάς της νοτιοανατολικής Ουκρανίας.

Η Ρωσία θα μπορούσε να αναγνωρίσει την «ανεξαρτησία» των αυτοαποκαλούμενων δημοκρατιών του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, όπως έκανε στην περίπτωση της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας μετά τον πόλεμο με τη Γεωργία το 2008, και στη συνέχεια να τις χρησιμοποιήσει ως προγεφύρωμα για περαιτέρω ώθηση προς τα δυτικά κάτι που δεν έκανε και εισέβαλλε στη χώρα.

Η Ουκρανία δεν είναι ο εύκολος στόχος που ήταν όταν οι πρώτες ρωσικές επιθέσεις έπληξαν τα εκλογικά της συστήματα τον Ιούνιο του 2014. Τώρα βασίζεται σε σημαντική τοπική τεχνογνωσία και λαμβάνει βοήθεια από δυτικές υπηρεσίες ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της Αμερικανικής Διοίκησης Κυβερνοχώρου. Η οκτώ χρόνια εμπειρίας την έχει κάνει παγκόσμιο ηγέτη στον εντοπισμό και τη διόρθωση απειλών. Η Αυστραλία θα παρέχει επίσης στην Ουκρανία συμβουλές για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο σε εικονικές εκπαιδευτικές συνεδρίες μεταξύ των δύο χωρών.

Ωστόσο, ο Βίκτορ Ζόρα, ο  αναπληρωτής της Διοίκησης Κυβερνοχώρου της ίδιας της Ουκρανίας, λέει ότι η Ρωσία πιθανότατα διατηρεί στα εφεδρεία τα πιο επικίνδυνα εργαλεία της. «Ήδη δοκιμάζουν μια τεράστια ποικιλία τρόπων για να αποκτήσουν τον έλεγχο των δικτύων μας και των κρίσιμων υποδομών μας», λέει. «Φυσικά, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου».

Τι συνέβη το 2017

Η κυβερνοεπίθεση «NotPetya» το 2017, που θεωρήθηκε ως η πιο καταστροφική στην ιστορία της Ουκρανίας και αποδόθηκε στη Ρωσία από τον Λευκό Οίκο, απενεργοποίησε ένα σύστημα παρακολούθησης της ακτινοβολίας στον ανενεργό αλλά πολύ μολυσμένο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής του Τσερνομπίλ.

Η αγριότητα των κυβερνοεπιχειρήσεων της Ρωσίας θα εξαρτηθεί από τις ευρύτερες προθέσεις της: εάν ο στόχος είναι να προκαλέσει πόνο και ίσως να ανατρέψει την κυβέρνηση του Volodymyr Zelensky, να υποστηρίξει μια συμβατική στρατιωτική επιχείρηση ή και τα δύο. Οι επιχειρήσεις στον κυβερνοχώρο θα μπορούσαν να έχουν καταστροφικές ψυχολογικές επιπτώσεις στον ουκρανικό πληθυσμό χωρίς να εκτοξευθεί πύραυλος.

«Φανταστείτε τον πανικό στους δρόμους του Κιέβου αν οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να τηλεφωνήσουν μεταξύ τους, σε έναν πόλεμο», λέει ο Volodymyr Omelyan, υπουργός υποδομών της Ουκρανίας την περίοδο 2016-2019. Υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν γίνει αρκετά για την προστασία των δικτύων κινητής τηλεφωνίας.

Μια μεγαλύτερη ανησυχία είναι ότι το Κρεμλίνο θα έκλεινε τα δίκτυα ρεύματος, κινητής τηλεφωνίας και Διαδικτύου για να δημιουργήσει χάος ενόψει μιας πιθανής εισβολής. Θα μπορούσε να δημιουργήσει φόβους γύρω από τους 15 πυρηνικούς σταθμούς της χώρας.

Ο Ντμίτρι Αλπέροβιτς, του οποίου η εταιρεία κυβερνοασφάλειας CrowdStrike αποκάλυψε το ρωσικό χακάρισμα της Δημοκρατικής Εθνικής Επιτροπής των ΗΠΑ το 2015-16, λέει ότι η Μόσχα έχει την ικανότητα να τα κάνει όλα αυτά. Θα μπορούσε,  να στοχεύσει φυσικά τα δώδεκα σημεία ανταλλαγής δεδομένων που συνδέουν την Ουκρανία με το Διαδίκτυο και να χρησιμοποιήσει δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου για να μπλοκάρει τα ραδιοκύματα  επηρεάζοντας τα κινητά τηλέφωνα και άλλα μέσα επικοινωνίας που εξαρτώνται από το ραδιόφωνο.

Η υποστήριξη και τα μέσα

Ωστόσο, οι περισσότεροι ειδικοί στον τομέα της κυβερνοασφάλειας υποστηρίζουν ότι μια πλήρης διακοπή των επικοινωνιών θα ήταν δύσκολο να επιτευχθεί. Η απενεργοποίηση των ευρυζωνικών συνδέσεων θα απαιτούσε, εκτιμούν, μια επικίνδυνη φυσική λειτουργία εντός της Ουκρανίας. Η αρχιτεκτονική του δικτύου κινητής τηλεφωνίας της χώρας, με επικαλυπτόμενους ιστούς, το καθιστά επίσης ανθεκτικό σε διαταραχές σε εθνικό επίπεδο.

«Έχουμε τα πάντα για να προστατεύσουμε το βασικό δίκτυο», λέει ο Dmytro Shymkiv, πρώην κυβερνητικός αξιωματούχος που τώρα υπηρετεί ως πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου του Kyivstar, του μεγαλύτερου δικτύου κινητής τηλεφωνίας της Ουκρανίας. «Όσο παραμένει το Κίεβο, θα έχουμε δίκτυο».

Μπορεί να είναι ευκολότερο να απενεργοποιήσετε κρίσιμα μέρη της υποδομής ενέργειας, μεταφορών και γραμμών εφοδιασμού. Το 2015 και το 2016, η Ρωσία επιτέθηκε στο εθνικό δίκτυο, προκαλώντας μπλακ άουτ σε τρεις περιοχές. το επόμενο έτος, ο έλεγχος της εναέριας κυκλοφορίας της Ουκρανίας διακόπηκε.

Ο Andrew Grotto, ο οποίος ήταν επικεφαλής της ψηφιακής ασφάλειας για το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ εκείνη την εποχή, λέει ότι οι επιθέσεις ήταν μια στιγμή ορόσημο. «Πάντα υποθέταμε ότι η Ρωσία είχε την ικανότητα, αλλά το να τη δούμε να χρησιμοποιείται εναντίον ενός ζωντανού στόχου ήταν μεγάλη υπόθεση», είπε. Η Αμερική έστειλε ομάδες ψηφιακής ασφάλειας στο Κίεβο για να μάθουν όσα περισσότερα μπορούσαν για τις αναδυόμενες δυνατότητες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments