Μηταράκης: Δίκαιη κατανομή των προσφυγικών ροών στην Ε.Ε – Τι θα γίνει με τις “χρυσές βίζες” των Ρώσων
Πηγή Φωτογραφίας: Getty
Η Ελλάδα είναι ανοιχτή στη φιλοξενία προσφύγων από την Ουκρανία, δήλωσε στην ΕΡΤ ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει όλες οι χώρες της Ε.Ε να συμβάλουν στην ανακατανομή προσφυγικών ροών από την Ουκρανία. Ο υπουργός, έδωσε διευκρινίσεις και για τις “χρυσές βίζες” σε Ρώσους πολίτες, τόσο σε αυτές που ήδη έχουν εκδοθεί, όσο και σε εκείνες που θα αιτηθούν μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
“Στη δια ζώσης συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων χθες στις Βρυξέλλες συζητήσαμε για την ανθρωπιστική διάσταση της κρίσης στην Ουκρανία αλλά και τα μέτρα που πρέπει να λάβουμε με κύριο θέμα το πως θα αντιμετωπίσουμε τις προσφυγικές ροές που θα έρθουν από την Ουκρανία. Ήδη 370.000 Ουκρανοί είχαν περάσει χθες τα σύνορα της χώρας και σίγουρα σήμερα είμαστε πάνω από τις 400.000”, σύμφωνα με τον υπουργό.
Όπως ανέφερε “Οι ροές επικεντρώνονται στις Πολωνία, στην Ουγγαρία, στη (Μολδαβία, εκτός Ε.Ε) και στη Ρουμανία. Τέθηκε άμεσα θέμα στήριξης της Μολδαβίας, μιας χώρας που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να παράσχει μόνη της τη βοήθεια που απαιτείται”.
“Έως τώρα, παρά τις μεγάλες ροές που έχουμε προς χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, οι πρόσφυγες από την Ουκρανία, φιλοξενούνται κατά κανόνα σε σπίτια ομογενών τους. Δεν έχουν δημιουργηθεί μεγάλα κέντρα φιλοξενίας στην Ε.Ε, γεγονός που αναμένεται να αλλάξει καθώς θα έχουμε περαιτέρω ροές”, επεσήμανε.
Εφαρμογή οδηγίας ταχείας διαδικασίας εισόδου στην Ε.Ε προσφύγων από Ουκρανία
Όπως είπε ο ίδιος, “η Ευρώπη θα εφαρμόσει για πρώτη φορά μια οδηγία, η οποία θεσπίστηκε προ 20ετίας, αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ, για μια ταχεία διαδικασία εισόδου στην Ε.Ε μαζικά εκτοπισμένων αλλοδαπών. Αυτή η διαδικασία είναι η εξής: Φτάνουν στα σύνορα και λαμβάνουν μια έκτακτη άδεια που τους δίνει το δικαίωμα παραμονής για ένα χρόνο, τους δίνει άμεσα το δικαίωμα εργασίας, χωρίς αυτό να τους αφαιρεί το δικαίωμα να υποβάλουν αίτημα ασύλου, αλλά καλύπτονται από αυτό το προσωρινό μέτρο που μπορεί να παραταθεί”.
“Οι πρώτοι Ουκρανοί που έφτασαν στην Πολωνία, όπως μου είπε ο Πολωνός ομόλογός μου, είναι ότι θέλουν να γυρίσουν πίσω με την πρώτη ευκαιρία. Δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα”, ανέφερε.
Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας σημείωσε ότι: “Ακόμη δεν έχουμε Ουκρανούς πρόσφυγες μετά από τη ρωσική εισβολή. Συνολικά στη χώρα έχουμε 57 Ουκρανούς που είχαν αιτηθεί άσυλο πριν την εισβολή της Ρωσίας”. Ωστόσο υπογράμμισε πως “Είναι δεδομένο για μας ότι θα φιλοξενήσουμε ένα σημαντικό αριθμό Ουκρανών. Μέσα στην ημέρα θα γίνει σύσκεψη σε διυπουργικό επίπεδο για να εξεταστούν τα θέματα εφαρμογής του Προεδρικού διατάγματος, που δεν έχει ξαναεφαρμοστεί αλλά είναι ο δρόμος που θα ακολουθήσει η Ε.Ε για την κάλυψη των αναγκών των Ουκρανών προσφύγων”.
Τι θα γίνει με τις “χρυσές βίζες” των Ρώσων – “Δεν δίνουμε χρυσά διαβατήρια”
Όσον αφορά στις “χρυσές βίζες” (δίνεται σε όσους αλλοδαπούς επενδύουν 250 χιλ. ευρώ τουλάχιστον για την αγορά ακινήτου ή σε άλλα χρηματοοικονομικά προγράμματα), διευκρίνισε πως “η Ελλάδα έχει πράγματι ορισμένες επενδυτικές άδειες παραμονής, εδώ και 10 χρόνια, αλλά σε αντιδιαστολή με άλλα κράτη της Ε.Ε, ουδέποτε είχαμε προγράμματα τα οποία έδιναν υπηκοότητα, δηλαδή διαβατήριο σε ξένους υπηκόους πέρα της πολιτογράφησης μετά την πολυετή παραμονή στην Ελλάδα, άρα εμείς δεν έχουμε θέμα χρυσών διαβατηρίων, που αναφέρθηκε χθες πολλαπλώς στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων.
Πράγματι τα προηγούμενα χρόνια έχουμε εκδώσει δύο 2.000 – 2.500 άδειες παραμονής σε Ρώσους πολίτες. Στο Συμβούλιο χθες είπαμε ότι πράγματι πρέπει να υπάρξουν περιορισμοί στους Ρώσους πολίτες, αλλά πολλά κράτη-μέλη έθεσαν και το δίλημμα μην τελικά τιμωρούμε ανθρώπους που είναι αντίθετοι στο καθεστώς, κινδυνεύουν στη Ρωσία, αντιμετωπίζουν ανθρωπιστικό θέμα και έχουν έρθει στις χώρες της Ε.Ε όχι μέσω ασύλου αλλά μέσω επενδυτικής βίζας και δεν μπορούν να επιστρέψουν”.
Ωστόσο διευκρίνισε πως “αυτή τη στιγμή η Ευρώπη αναθεωρεί όλη αυτή τη διαδικασία σε σχέση με τους “Ρώσους ολιγάρχες” και διευκρίνισε πως η Ελλάδα θα ακολουθήσει την κοινή ευρωπαϊκή γραμμή στην έκδοση νέων αδειών. Ως προς τις υφιστάμενες άδειες περιμένουμε πάλι την απόφαση της Ε.Ε., κατά πόσο θα γίνουν μαζικές απελάσεις Ρώσων, με ανάκληση αδειών όσων ήδη ζουν στην Ευρώπη”. Σε κάθε περίπτωση υπογράμμισε ότι θα υπάρξει “Αυστηροποίηση στις νέες θεωρήσεις χρυσής βίζας”
Η ΕΕ σχεδιάζει να δώσει στους Ουκρανούς δικαίωμα παραμονής για έως 3 χρόνια
Δικαίωμα παραμονής και εργασίας σχεδιάζει να δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στους Ουκρανούς που εγκαταλείπουν τη χώρα τους για να γλιτώσουν από τον πόλεμο, δήλωσαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από τη Γαλλία και την ΕΕ. Τουλάχιστον 300.000 Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν εισέλθει έως τώρα στην ΕΕ και η Ένωση χρειάζεται να προετοιμαστεί για εκατομμύρια ακόμη, είπαν.
Η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία, χώρες-μέλη της ΕΕ, έχουν χερσαία σύνορα με την Ουκρανία.
«Είναι καθήκον μας να δεχθούμε αυτούς που εγκαταλείπουν τον πόλεμο», δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 2, λέγοντας ότι οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ επιφόρτισαν χθες την Κομισιόν με την προετοιμασία προτάσεων προκειμένου να παρασχεθεί προστασία σε αυτούς τους ανθρώπους.
Οι υπουργοί θα συνεδριάσουν και πάλι την Πέμπτη για να συμφωνήσουν για τις λεπτομέρειες, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η οδηγία περί προσωρινής προστασίας της ΕΕ, που καταρτίστηκε μετά τον πόλεμο της δεκαετίας του 1990 στα Βαλκάνια αλλά που δεν έχει χρησιμοποιηθεί έως τώρα, προσφέρει το ίδιο επίπεδο προστασίας, για ένα έως τρία έτη, σε όλα κράτη-μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης άδειας παραμονής, πρόσβασης σε εργασία, κοινωνικής πρόνοιας και ιατρικής κάλυψης.
Η Ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον δήλωσε ότι οι περισσότεροι υπουργοί είχαν εκφράσει τη στήριξή τους στην κίνηση αυτή χθες, με κάποιους να αμφισβητούν εάν είναι η κατάλληλη ώρα για κάτι τέτοιο ή είναι καλύτερο να περιμένει λίγο η ΕΕ. Το θέμα, είπε η Γιόχανσον, αφορά ολόκληρη την ΕΕ.
«Ήδη βλέπουμε πολλούς Ουκρανούς να φεύγουν από τις χώρες πρώτης εισόδου και να πηγαίνουν σε άλλα κράτη-μέλη, ειδικά αυτά που έχουν ήδη μεγάλο ουκρανικό πληθυσμό», δήλωσε η ίδια σε συνέντευξη Τύπου χθες. «Η Πολωνία είναι μία αυτές αλλά επίσης η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Γερμανία και η Τσεχία».
«Όλα τα κράτη-μέλη είναι έτοιμα να δεχθούν πρόσφυγες από την Ουκρανία», δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ. «Υπάρχει ισχυρή απάντηση από την Ευρώπη στα τρομερά δεινά που προκαλεί ο Πούτιν με τον εγκληματικό πόλεμο επιθετικότητας: Μαζί, είμαστε αλληλέγγυοι προς τον λαό της Ουκρανίας».
Επικαλούμενος εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών, ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων Γιάνες Λέναρτσιτς δήλωσε ότι 4 εκατ. Ουκρανία αναμένεται να εγκαταλείψουν τη χώρα ως πρόσφυγες.
Με τους άνδρες σε στρατεύσιμη ηλικία να μην μπορούν να φύγουν από την Ουκρανία, είναι περισσότερο γυναίκες και παιδιά που φθάνουν στα σύνορα με την Πολωνία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας