Κόσμος

Nord Stream 2: Κήρυξε πτώχευση η διαχειρίστρια εταιρεία του αγωγού

Nord Stream 2: Κήρυξε πτώχευση η διαχειρίστρια εταιρεία του αγωγού

Πηγή Φωτογραφίας: swissinfo.ch

Απολύθηκαν με επιστολή οι 106 εργαζόμενοί της διαχειρίστριας εταιρείας του γερμανορωσικού αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου Nord Stream 2

Η διαχειρίστρια εταιρεία του γερμανορωσικού αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου Nord Stream 2, η οποία εδρεύει στο ελβετικό καντόνι Ζουγκ, κήρυξε πτώχευση και απέλυσε τους 106 εργαζομένους της, ανακοίνωσε απόψε η Σίλβια Τάλμαν-Γκουτ, η αρμόδια για τις οικονομικές υποθέσεις του καντονιού, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη δημόσια τηλεόραση.

«Ενημερωθήκαμε σήμερα ότι η εταιρεία αυτή δεν μπορούσε να συνεχίσει», είπε η Τάλμαν-Γκουτ. «Αναγκάστηκε να κηρύξει πτώχευση και οι υπάλληλοί της έλαβαν την επιστολή απόλυσής τους», εξήγησε στο κανάλι SRF.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν την περασμένη εβδομάδα κυρώσεις κατά της Nord Stream 2 AG, ενώ και η Γερμανία είχε ανακοινώσει καθυστέρηση στην  πιστοποίηση του αγωγού, μετά την αναγνώριση των δύο αποσχισθεισών δημοκρατιών του Ντονμπάς από την Ρωσία, προοίμιο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ακολούθησε κύμα δυτικών οικονομικών κυρώσεων.

Βασικά στοιχεία του αγωγού

Η κατασκευή του έργου ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021 με κόστος 8,3 δισ. £, αλλά δεν έχει λάβει ακόμη την απαραίτητη ευρωπαϊκή ρυθμιστική έγκριση για να επιτρέψει στον χειριστή του, τον ρωσικό κρατικό γίγαντα φυσικού αερίου Gazprom, να ανοίξει τις βρύσες. Ο αρχικός αγωγός Nord Stream ολοκληρώθηκε το 2012 και τρέχει παράλληλα με τον νέο συνοδό του και τερματίζει ομοίως στο Greifswald, αλλά έχει διαφορετικό σημείο προέλευσης – το Vyborg, στη βόρεια ακτή του Κόλπου της Φινλανδίας.

Το Nord Stream 2 θα επιτρέψει στη Ρωσία να αντλεί επιπλέον 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στη Γερμανία κάθε χρόνο, διπλασιάζοντας την τρέχουσα χωρητικότητά της και αυξάνοντας την περιφερειακή της ενεργειακή κυριαρχία.

Οι δίδυμοι αγωγοί Nord Stream επιτρέπουν στη Ρωσία να στέλνει αέριο δυτικά με άλλα μέσα και όχι απευθείας μέσω του γείτονά της. Έδαφος, στο οποίο βασιζόταν προηγουμένως και για το οποίο το Κίεβο λάμβανε προσοδοφόρα τέλη διέλευσης.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments