Πολιτική

Ουκρανία: Δεν στέλνει επί του παρόντος μαχητικά η Ελλάδα – Ολοκληρώθηκε η λίστα των κυρώσεων

Ουκρανία: Δεν στέλνει επί του παρόντος μαχητικά η Ελλάδα – Ολοκληρώθηκε η λίστα των κυρώσεων

Πηγή Φωτογραφίας: Φωτογραφία αρχείου

Ουκρανία: Δεν φαίνεται ακόμη να στέλνει μαχητικά η Ελλάδα στην Ουκρανία για να συνδράμουν στον πόλεμο με την Ρωσία

Δεν φαίνεται ακόμη να στέλνει μαχητικά η Ελλάδα στην Ουκρανία για να συνδράμουν στον πόλεμο με την Ρωσία. Για την ώρα Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ δεν έχουν λάβει απόφαση για τη συλλογική εμπλοκή στον πόλεμο στην Ουκρανία με αποστολή μαχητικών αεροσκαφών, η Αθήνα δεν θα λάβει μόνη της πρωτοβουλία.

Ολοκληρώθηκε η λίστα με τις κυρώσεις της Ε.Ε. στη Ρωσία

Δέσμη κυρώσεων έχει υποβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης προστίθενται στις ήδη ισχύουσες ευρωπαϊκές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί κατά της Ρωσίας για την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.

Τι περιλαμβάνει ο κατάλογος

  • Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας

Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει παγώσει αυτό που αποκαλεί «το σεντούκι του πολέμου του Πούτιν» απαγορεύοντας τις συναλλαγές της και παγώνοντας όλα τα περιουσιακά της στοιχεία στην ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι είναι αδύνατον για την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας να ρευστοποιήσει τα στοιχεία ενεργητικού της.

  • Swift

Ορισμένες ρωσικές τράπεζες, που αντιπροσωπεύουν το 70% της τραπεζικής αγοράς της χώρας, θα αποκοπούν από το SWIFT, το διεθνές σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών. Το μέτρο έχει ως στόχο να πλήξει την ικανότητα της παγκόσμιας λειτουργίας τους, εμποδίζοντας τις τράπεζες να πραγματοποιούν τις περισσότερες από τις χρηματοπιστωτικές τους συναλλαγές παγκοσμίως και αποκλείοντας τις εισαγωγές και τις εξαγωγές της Ρωσίας.

  • Κρατικά Μέσα Ενημέρωσης

Η Ευρωπαϊκή Ενωση πλήττει την «μηχανή των μέσων ενημέρωσης του Κρεμλίνου», απαγορεύοντας το κρατικό δίκτυο Russia Today, το πρακτορείο Sputnik και τις θυγατρικές τους. Το μέτρο έχει ως στόχο να διασφαλισθεί ότι τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης «δεν θα είναι πλέον σε θέση να διασπείρουν τα ψέματά του για να δικαιολογήσουν τον πόλεμο του Πούτιν και να σπείρουν την διαίρεση στην Ένωση».

  • Εναέριος χώρος

Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει κλείσει τον εναέριο χώρο της για την Ρωσία, απαγορεύοντας την απογείωση, την προσγείωση όλων των ρωσικών αεροσκαφών και την υπερπτήση τους στον εναέριο χώρο της ΕΕ.

Η απαγόρευση εφαρμόζεται σε όλα τα αεροσκάφη, ανεξαρτήτως αν είναι ρωσικής ιδιοκτησίας, καταχωρημένα στην Ρωσία ή υπό τον έλεγχο ρώσων ιδιωτών ή εταιρειών – περιλαμβανομένων των ιδιωτικών τζετ που ανήκουν ή ναυλώνονται από ολιγάρχες.

  • Όπλα

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Ευρωπαϊκή Ενωση συμφώνησε να χρησιμοποιήσει πόρους της για να αγοράσει και να παραδώσει όπλα στην Ουκρανία. 450 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για την αγορά όπλων και 50 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον να χρησιμοποιηθούν για την χρηματοδότηση άλλων προμηθειών όπως καύσιμα και ιατρικός εξοπλισμός.

  • Ενεργειακός τομέας

Οι κυρώσεις απαγορεύουν την εξαγωγή συγκεκριμένων τεχνολογιών διύλισης, καθιστώντας δύσκολο και ακριβότερο για την Ρωσία να εκσυγχρονίσει τα ρωσικά διυλιστήρια πετρελαίου. Η απαγόρευση προστίθεται στην ισχύουσα από το 2014 απαγόρευση εξαγωγής εξοπλισμού της πετρελαϊκής βιομηχανίας. Η Ρωσία κέρδισε 24 δισεκατομμύρια ευρώ το 2019 από τις εξαγωγές προϊόντων διύλισης πετρελαίου στην ΕΕ, σύμφωνα με την Ενωση.

  • Μεταφορικός τομέας

Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει απαγορεύσει την εξαγωγή, πώληση, προμήθεια ή μεταφορά όλων των αεροσκαφών, εξαρτημάτων αεροσκαφών και εξοπλισμού στην Ρωσία, καθώς και όλες τις υπηρεσίες που σχετίζονται με την επισκευή, συντήρηση και χρηματοδότηση αεροσκαφών.

Τα τρία τέταρτα των εμπορικού στόλου της Ρωσίας έχει κατασκευασθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι κυρώσεις σημαίνουν ότι «η Ρωσία δεν θα είναι σε θέση να διατηρήσει τον στόλο της στα διεθνή στάνταρντ».

Τι είναι το Swift

Το SWIFT code, εκτός από τις μεταφορές χρημάτων μεταξύ των τραπεζών για πληρωμές, χρησιμοποιείται και για την ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ των τραπεζών. Εποπτεύεται από την κεντρική τράπεζα του Βελγίου και εκπροσώπους κεντρικών τραπεζών από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την ΕΕ, την Ιαπωνία, τη Ρωσία, την Κίνα και άλλες χώρες. Παρέχει ασφαλή μηνύματα σε περισσότερα από 11.000 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και εταιρείες, σε περισσότερες από 200 χώρες και περιοχές.

Ανθρωπιστική βοήθεια της Ελλάδας στην Ουκρανία

Στην Πολωνία έφθασαν τα αεροσκάφη που μετέφεραν την ανθρωπιστική βοήθεια από την Ελλάδα στη Ουκρανία το βράδυ της Κυριακής.

Ακόμη δύο C-130 με αμυντικό εξοπλισμό για την Ουκρανία αναχώρησαν εν τω μεταξύ την Κυριακή. Δεν επρόκειτο όμως για πρόσθετη βοήθεια, αλλά για τον οπλισμό που αποφασίστηκε προχθές να δοθεί στους Ουκρανούς, ο οποίος όμως δεν ήταν για πρακτικούς λόγους εφικτό να μεταφερθεί σε μία μόνο αποστολή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments