Άποψη

Ο «αστικός» πειρασμός των εκλογών…

Ο «αστικός» πειρασμός των εκλογών…
Ο Βαγγέλης Παπαδημητρίου γράφει στο pagenews.gr σχετικά με την πίεση που δέχεται ο πρωθυπουργός για την διενέργεια των εκλογών.

Η Ουκρανία έφερε τα πάνω- κάτω και οι πειρασμοί στο γραφείο του πρωθυπουργού, πληθαίνουν. Η οικονομία, το «κλείσιμο του ματιού» από την Ευρώπη για χαλάρωση των μέτρων, το Ταμείο Ανάκαμψης, η πιστοληπτική αναβάθμιση, το εαρινό εξάμηνο που δεν καίνε τα καλοριφέρ, οι πολίτες κινούνται λιγότερο με τα αυτοκίνητα τους(sic), και κυρίως η «αστική» σύγκρουση εντός του ΣΥΡΙΖΑ, είναι μερικοί από τους λόγους στους οποίους οι εισηγητές των πρόωρων εκλογών, πιέζουν το Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει το…μεγάλο βήμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν την έναρξη των συγκρούσεων στην Ουκρανία, στελέχη της κυβέρνησης, επεσήμαναν στο πρωθυπουργό, τη πιθανότητα ενόψει του αρνητικού κλίματος της ακρίβειας και της ανατίμησης των αγαθών, να αναβαθμίσει τη πολιτική του ρητορική και να κλιμακώσει την εκλογική του επιχειρηματολογία, προκειμένου να καταλήξει, απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα: «τις ζητήσατε, πάμε για εκλογές». Η ουκρανική κρίση σε συνδυασμό με τη Συριζαϊκή κρίση που κρατάει χρόνια, ενίσχυσαν τους θερμόαιμους θιασώτες της πολιτικής σύγκρουσης.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που διέκριναν την ενίσχυση του πρωθυπουργικού προφίλ κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών του πολέμου. Ο τρόπος που διαχειρίστηκε τις διεθνείς σχέσεις της χώρας, η άμεση καταδίκη της Ρωσικής επίθεσης, η συμμετοχή στα ευρωπαϊκά σχέδια απομόνωσης, ο θετικός αντίκτυπος στη εσωτερική κοινή γνώμη. Και χαρακτήρισαν «δώρο» τη καθυστερημένη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης…

Ούτως ή άλλως η σύγκρουση θα είναι μεταξύ των δυο.

Αποδείχτηκε και χθες στη Βουλή. Εξάλλου, οι υποστηρικτές των εαρινών πρόωρων εκλογών, πιστεύουν- κάτι που συζητείται εντός των κλειστών δωματίων του Μεγάρου Μαξίμου-πως η δημοσκοπική άνοδος του ΚΙΝΑΛ, έχει φτάσει στο υψηλότερο σημείο της. Θεωρούν πως το ΚΙΝΑΛ «έπιασε το ταβάνι του», υπονοώντας προφανώς πως σταδιακά θα αρχίσει η πτώση του. Ενδεχομένως να υποκρύπτεται και  ένας εσωτερικός πολιτικός φόβος, στη συγκεκριμένη ανάλυση αλλά επί της ουσίας ενισχύεται η εισηγητική άποψη περί πρόωρων εκλογών. «Τώρα που είναι όλα ρευστά και οι αντίπαλοι ψάχνονται».

Ο εκλογικός αιφνιδιασμός-για τη περίοδο της άνοιξης είτε αρχές του καλοκαιριού-εδράζεται προφανώς και στο τομέα της οικονομίας. Όσο και να πληγεί ο τουρισμός εξαιτίας της ρωσικής επίθεσης, τα υπογεγραμμένα συμβόλαια από την Ευρώπη και τις άλλες Ηπείρους θα τηρηθούν. Ο «αέρας» της μη τήρησης του Συμφώνου Σταθερότητας-ουσιαστικά μιλάμε για μια οικονομική ανάσα τριών ετών, 2021-22 και τα απόνερα για το 2023. Βαθιά ανάσα είναι και η υπόθεση αφαίρεσης των αμυντικών εξοπλισμών, από τον προϋπολογισμό. Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει ταυτοχρόνως ότι αφαιρούνται από το ύψος του χρέους, που αυτή τη στιγμή ξεπερνάει το 200% του ΑΕΠ. Κοντολογίς στο άμεσο μέλλον θα βρεθεί ενώπιον της χώρας ένας νέο οικονομικός ογκόλιθος..

Το μείζον ζήτημα προσώρας είναι η υπόθεση της ακρίβειας σε όλα τα επίπεδα.

Η μεσαία τάξη δείχνει να γονατίζει, οι τιμές αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, χωρίς να υπάρχει κανείς έλεγχος, τα καύσιμα σημειώνουν ιστορικό υψηλό, με τη βενζίνη να έχει ξεπεράσει τα 2 ευρώ. Οι επιδοτήσεις όπως διαπιστώνεται και από τους συνεργάτες του πρωθυπουργού, δεν φτάνει στη τσέπη του μισθωτού.

Τούτων δοθέντων, η πίεση προς το πρωθυπουργό υπάρχει. Ο ίδιος, όπως, λέγεται παραμένει σταθερός στην εξάντληση της τετραετίας ή το νωρίτερο στις αρχές του 2023.

 Εξάλλου στη πολιτική ισχύει πάντα το δόγμα Τσώρτσιλ: «τις εκλογές δεν τι κερδίζεις για αυτά που έκανες. Τις κερδίζεις για αυτά που υπόσχεσαι ότι θα κάνεις». Κάτι ήξερε ο ηττημένος πρωθυπουργός της νίκης του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments