Κόσμος

Πόλεμος Ουκρανία: Ο χάρτης των ρωσικών επιθέσεων

Πόλεμος Ουκρανία: Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας αποτύπωσε τις επιθέσεις των Ρώσων σε έναν χάρτη που έδωσε στην δημοσιότητα.

Δύσκολες ώρες περνά ο ουκρανικός λαός με την σύρραξη στην Ουκρανία να συνεχίζεται και να κλιμακώνεται. Μάλιστα, οι Έλληνες αποχωρούν από την Μαριούπολη. Από την άλλη, σήμερα πρόκειται να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.

Ακόμη, το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας παρουσιάζει τις κινήσεις του ρωσικού στρατού. Την ίδια ώρα αερομεταφερόμενες μονάδες της Ρωσίας εισέβαλαν τις πρώτες πρωινές σήμερα στο Χάρκοβο. Νέοι βομβαρδισμοί και επιθέσεις σημειώνονται επίσης σε Κίεβο, Χερσώνα, Μαριούπολη και Ζιτόμιρ.

Πάνω από 100 άμαχοι έχουν τραυματιστεί στη Μαριούπολη

Πάνω από εκατό κάτοικοι της Μαριούπολης έχουν τραυματιστεί εξαιτίας ρωσικών αεροπορικών επιδρομών, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, ο Βαντίμ Μποϊτσένκο. «Ο αριθμός των τραυματισμένων αμάχων μεγαλώνει καθημερινά», δήλωσε ο Μποϊτσένκο στο ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

«Στα νοσοκομεία μας νοσηλεύονται 128 άνθρωποι. Οι γιατροί μας δεν πάνε πλέον καν σπίτι τους», πρόσθεσε.

Οι πληροφορίες που έδωσε ο αιρετός δεν είναι δυνατό να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο, σημειώνει το Γερμανικό Πρακτορείο. Η Μαριούπολη βρίσκεται κοντά στις περιοχές που ελέγχουν οι αυτονομιστές και είναι το τελευταίο λιμάνι στρατηγικής σημασίας στην Αζοφική Θάλασσα που παραμένει υπό κυβερνητικό έλεγχο.

Ζελένσκι: «Σταμάτα να μας βομβαρδίζεις για να συνομιλήσουμε»

Στο μεταξύ, με μία ηχηρή δήλωση, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τονίζει ότι η Ρωσία πρέπει να σταματήσει να βομβαρδίζει πόλεις της Ουκρανίας, προτού ξεκινήσουν ουσιαστικές συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός, σύμφωνα με το Reuters.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, σε μία συνέντευξη που έδωσε μέσα σε ένα αυστηρά φυλασσόμενο κυβερνητικό συγκρότημα, ο Ζελένσκι προέτρεψε τα μέλη του ΝΑΤΟ να επιβάλουν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων για να σταματήσουν τη ρωσική αεροπορία.

Επέμεινε, μάλιστα, ότι μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων θα ήταν ένα προληπτικό μέτρο και δεν θα είχε σκοπό να «σύρει» τη συμμαχία του ΝΑΤΟ σε πόλεμο με τη Ρωσία.

Τι θα γίνει με τον δεύτερο γύρο των διαπραγματεύσεων

Ένας δεύτερος γύρος συνομιλιών μεταξύ της ρωσικής και της ουκρανικής αντιπροσωπείας έχει προγραμματιστεί για τις 2 Μαρτίου, ανέφερε την Τρίτη το ουκρανικό μέσο Zerkalo Nedeli, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο TASS.

Ένα άλλο ουκρανικό μέσο ενημέρωσης, το Glavkom, επικαλούμενο πηγές της ουκρανικής αντιπροσωπείας, αποκάλυψε τους όρους που προτάθηκαν από τις πλευρές κατά την πρώτη συνάντηση.

Ανέφερε ότι η Ρωσία φέρεται να ζήτησε από την Ουκρανία:
  • Να δεσμευτεί και να τεκμηριώσει το καθεστώς της, εκτός νατοϊκού μπλοκ, σε κοινοβουλευτικό επίπεδο και να οργανώσει δημοψήφισμα για το θέμα.
  • Να αναγνωρίσει τις Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ στα διοικητικά σύνορα των αντίστοιχων περιοχών.
  • Να αποσύρει το αίτημά της για επιστροφή της Κριμαίας στην Ουκρανία.

Η Ουκρανία, σύμφωνα με την Glavkom, ζήτησε κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από το έδαφός της.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο