Ελλάδα

Απαγωγή Κυπαρίσση: “Τον είχαν ξυρίσει στο κεφάλι και σε όλο το σώμα”

Απαγωγή Κυπαρίσση: “Τον είχαν ξυρίσει στο κεφάλι και σε όλο το σώμα”
Απαγωγή Ντράφι: Έτσι αφέθηκε ελεύθερος μετά από δύο μήνες ο επιχειρηματίας

Ελεύθερος μετά από δύο μήνες αφέθηκε ο επιχειρηματίας Γιώργος Κυπαρίσσης. Ο 40χρονος επιχειρηματίας είχε απαχθεί στις 29 Δεκεμβρίου στο Ντράφι. Σήμερα το πρωί οι απαγωγείς, τον άφησαν στην Τατοΐου, αφού η οικογένεια του κατέβαλε υπέρογκο ποσό για λύτρα. Πρόκειται για την 4η πιο μακρόχρονη απαγωγή που έχει καταγραφεί στην Ελλάδα μέχρι σήμερα.

Δύο μήνες μετά την απαγωγή της 29ης Δεκεμβρίου 2021 τελικά οι διαπραγματεύσεις με τους απαγωγείς έφτασαν σε αποτέλεσμα και έτσι ο επιχειρηματίας απελευθερώθηκε το πρωί στην Τατοΐου. Εκεί οδηγήθηκε από τους απαγωγείς με αυτοκίνητο έχοντας κλειστά μάτια για να μη βλέπει τη διαδρομή. Σύμφωνα με πληροφορίες ο επιχειρηματίας χρησιμοποίησε ταξί για να μεταβεί σε ένα σημείο από το οποίο θα μπορούσε να ειδοποιήσει την ΕΛΑΣ και τους συγγενείς του ότι αφέθηκε ελεύθερος.

Σε συνέντευξή του ο πατέρας του Γιώργου Κυπαρίσση είπε για τη στιγμή της συνάντησης μαζί του σήμερα το πρωί: “Εξωτερικά φαινόταν καλά, τον είχαν ξυρισει και στο κεφάλι και σε όλο το σώμα”.

Τις τελευταίες 15 ημέρες οι απαγωγείς δεν είχαν δώσει σημάδια προκαλώντας την ανησυχία των συγγενών του. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, είναι καλά στην υγεία του και είναι σε θέση να εξεταστεί από τους αρμόδιους αξιωματικούς της ΓΑΔΑ προκειμένου οι αρχές να φθάσουν στους απαγωγείς του. Ο επιχειρηματίας αναμένεται να καταθέσει μέσα στην ημέρα, καθώς ζήτησε από τους αστυνομικούς λίγο χρόνο προκειμένου να πάει στο σπίτι του, να δει τους γονείς του και να αλλάξει ρούχα.

Παζάρι για τα λύτρα

Οι απαγωγείς είχαν ζητήσει αρχικά 2 εκατομμύρια ευρώ ως λύτρα προκειμένου να απελευθερώσουν τον επιχειρηματία. Οι απαγωγείς ζητούσαν μάλιστα το ποσό σε μικρά χαρτονομίσματα για να μπορούν εύκολα να τα διοχετεύσουν στην αγορά. Ωστόσο, η οικογένεια του 40χρονου καθυστέρησε τις διαπραγματεύσεις καθώς δεν είχε τα χρήματα. Οι διαπραγματεύσεις γίνονταν από τον αδερφό του επιχειρηματία. Τελικά φαίνεται ότι συμφωνήθηκε ένα μικρότερο ποσό μέχρι που έγινε η «συμφωνία ελεγχόμενης απελευθέρωσης». Κατά πληροφορίες το τελικό ποσό το οποίο συμφωνήθηκε να δοθεί στους απαγωγείς ήταν 800.000 ευρώ. Αστυνομικές πηγές σημειώνουν ότι τα λύτρα δεν δόθηκαν σήμερα χωρίς να διευκρινίζεται το πότε δόθηκαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, στους συγγενείς είχε σταλεί βίντεο διάρκειας ελάχιστων δευτερολέπτων μέσω διαδικτυακής εφαρμογής στα τέλη Ιανουαρίου. Το βίντεο έδειχνε τον 40χρονο κουρεμένο αλλά εμφανώς ταλαιπωρημένο. Είχε προηγηθεί άλλη μία φωτογραφία του, μέσω της ίδιας εφαρμογής, στην οποία εικονιζόταν να κρατά μια εφημερίδα έτσι ώστε να πιστοποιείται η ημερομηνία λήψης της εικόνας.

(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

«Έκκληση στην ανθρωπιά»

Πρόσφατα η μητέρα του 40χρονου επιχειρηματία Γιώργου Κυπαρίσση, απηύθυνε έκκληση στους απαγωγείς, να δείξουν ανθρωπιά, να επικοινωνήσουν με την οικογένεια και να δώσουν ένα ίχνος ότι το παιδί της είναι καλά. Πενήντα μέρες μετά την απαγωγή, η υπόθεση είχε παγώσει και κανείς δε γνωρίζει τι γίνεται με τον 40χρονο.

Πείτε μας ότι ο Γιώργος είναι καλά

Σε επικοινωνία της με το ΑΠΕ, η Όλγα Κυπαρίσση, που περίμενε με αγωνία κάποιο νέο, είχε κάνει την εξής δήλωση, απευθυνόμενη στους απαγωγείς: «Ο Γιώργος μας δεν έχει γυρίσει ακόμα κοντά μας. Είμαι μάνα. Σας ικετεύω, εσείς που κρατάτε το παιδί μου να επικοινωνήσετε μαζί μας. Πείτε μας ότι ο Γιώργος είναι καλά. Σας παρακαλώ πολύ. Εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βρούμε γρήγορα λύση και νομίζω ότι θα συμφωνήσετε. Κάνω έκκληση στην ανθρωπιά σας. Ευχαριστούμε πολύ όλο τον κόσμο για την στήριξη και την διακριτική στάση που έχει δείξει μέχρι τώρα».

Το χρονικό

Ο επιχειρηματίας στις 29 Δεκεμβρίου έτρωγε σε ταβέρνα στα Λιόσια όταν περίπου στη 1:00 τα ξημερώματα, κατά την επιστροφή του στο σπίτι του στο Ντράφι, εξαφανίστηκε υπό άγνωστες συνθήκες. Η εξαφάνιση δηλώθηκε από φίλο του, ο όποιος δήλωσε ότι μιλούσε μαζί του στο κινητό, τον άκουσε να φωνάζει «βοήθεια» και ενημέρωσε την αστυνομία για το συμβάν.

Αργότερα ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική πως στον οικισμό Φοίνικα, στη δεύτερη έξοδο προς Σπάτα, βρέθηκαν δύο αυτοκίνητα καμένα από εμπρησμό. Εικάζεται ότι αυτά τα αυτοκίνητα ανήκαν στους απαγωγείς.

Οι τελευταίες φωτογραφίες στο Instagram

Ο ίδιος ο επιχειρηματίας με το κινητό του τηλέφωνο κατέγραψε το δείπνο που είχε σε ταβέρνα και λίγο πριν εξαφανιστεί ανέβασε φωτογραφίες στα social media. Μια κίνηση που -σύμφωνα με αστυνομικούς- έδειχνε πως δεν ανησυχούσε ή φοβόταν κάτι.

Ο «βασιλιάς» των ανταλλακτικών

Ο επιχειρηματίας διατηρεί κατάστημα με ανταλλακτικά αυτοκινήτων στις Αχαρνές και την Θεσσαλονίκη μαζί με τον αδερφό του που θεωρούνται οι «βασιλιάδες» στα ανταλλακτικά.

Το σχέδιο της απαγωγής

Οι ερευνητές είχαν καταλήξει από νωρίς στο συμπέρασμα ότι οι δράστες σχεδίαζαν καιρό την απαγωγή, την οποία εκτέλεσαν κατά γράμμα. Ο τρόπος που λειτουργούσαν στις διαπραγματεύσεις, χρησιμοποιώντας πλατφόρμες και μηνύματα που δεν ανιχνεύονται, αποδεικνύει πόσο καλά προετοιμασμένοι είναι στο να μην αφήνουν ηλεκτρονικά ίχνη, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στον εντοπισμό τους.

Ο στόχος

Πέντε απαγωγείς, τρία αυτοκίνητα, κανένα στοιχείο που να τους «φωτογραφίζει»: Πολύς κόπος για έναν άνθρωπο που δεν έπαιρνε μέτρα ασφαλείας και δεν ήταν ο ζάμπλουτος γόνος γνωστής οικογενείας. Αυτός ήταν και ο βασικός προβληματισμός των αξιωματικών εξ αρχής, ο λόγος δηλαδή που ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας αποτέλεσε στόχο των απαγωγέων που απαίτησαν αρχικά το ποσό των 2 εκατομμυρίων ως λύτρα.

Πληροφορίες, ωστόσο, αναφέρουν ότι αυτό το «μυστήριο» λύθηκε από νωρίς από τους αστυνομικούς κι ότι είχαν διαμορφώσει την εικόνα του τι ακριβώς είχε συμβεί. Σε αυτό, φαίνεται να συνεισέφεραν οι καταθέσεις ατόμων από το στενό επαγγελματικό και κοινωνικό του περιβάλλον, «σκιαγραφώντας» με αυτόν τον τρόπο τις επαφές και τις δραστηριότητες του επιχειρηματία.

Φωτογραφίες και βίντεο που συνήθιζε να «ανεβάζει» καθημερινά στα social media o 40χρονος επιχειρηματίας, κάποιοι εκτιμούν ότι βοήθησαν στο να θεωρηθεί πως έχει χρήματα, και μάλιστα αρκετά, ώστε να είναι ο ιδανικός στόχος. Έδειχνε, άλλωστε, να σκορπά τα λεφτά του δίχως δεύτερη σκέψη σε πανάκριβα αυτοκίνητα, ταξίδια και πολυτέλειες, ενώ και το σπίτι του στο Ντράφι είναι εντυπωσιακό. Από τις Αρχές εξετάστηκε και το ενδεχόμενο ο επιχειρηματίας να έπεσε θύμα απαγωγής, εξαιτίας πιθανής δοσοληψίας που έμεινε στη μέση ή χρέους προς τρίτους.

«Στην αρχή οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ νόμιζαν ότι είναι μια απλή υπόθεση με ερασιτέχνες που ήθελαν να βγάλουν γρήγορο και εύκολο χρήμα. Έχει περάσει πολύς καιρός, ξέρουμε πώς έγινε η απαγωγή, και γιατί έγινε, αφού ο επιχειρηματίας επεδείκνυε τον πλούτο του στα social media. Οι διαπραγματεύσεις είναι μυστικές, κρατούν όσο περισσότερο γίνεται γιατί βοηθούν τις αρχές να φτάσουν πιο κοντά σε στοιχεία. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι ακριβώς γίνεται και πώς εξελίσσεται η απαγωγή. Κάθε κακοποιός που προβαίνει σε απαγωγή να ξέρει ότι με το να φτάσει να βλάψει το άτομο που έχει απαγάγει, θέτει τον εαυτό του σε μια επικίνδυνη ποινική κατάσταση», είχε σχολιάσει σχετικά ο συνδικαλιστής της ΕΛΑΣ, Σταύρος Μπαλάσκας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments