Οι αθλητικοί φορείς IOC και Fifa ήταν συνένοχοι στις πράξεις του Πούτιν
Πηγή Φωτογραφίας: InsideTheGames - Republic World - China Daily
Χρειάστηκαν μόλις οκτώ ημέρες, και ένας πόλεμος, για να πραγματοποιήσει η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή έναν τολμηρό ελιγμό δημόσια που δεν θα ήταν παράταιρος στις πλαγιές των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Για μεγάλο μέρος του Φεβρουαρίου, καθώς το Πεκίνο φιλοξένησε τους Αγώνες του 2022, η ΔΟΕ ήταν επίμονη: δεν υπάρχει θέση για πολιτική στον αθλητισμό. «Σε ό,τι αφορά τον πληθυσμό των Ουιγούρων, η θέση της ΔΟΕ πρέπει να είναι να δώσει πολιτική ουδετερότητα», δήλωσε ο πρόεδρος Τόμας Μπαχ στις αρχές Φεβρουαρίου.
“Δώσε στην ειρήνη μια ευκαιρία”
Ωστόσο, μόλις μια εβδομάδα αφότου έπεσε η αυλαία των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, η ΔΟΕ αντιστράφηκε ριζικά. «Για να προστατευθεί η ακεραιότητα των παγκόσμιων αθλητικών αγώνων και για την ασφάλεια όλων των συμμετεχόντων», αποφάσισε το εκτελεστικό συμβούλιο της ΔΟΕ τη Δευτέρα, οι Ρώσοι και οι Λευκορώσοι αθλητές να αποκλειστούν από τους διεθνείς αγώνες. «Η ΔΟΕ επιβεβαιώνει το κάλεσμα του προέδρου της ΔΟΕ», συνεχίζει η δήλωση. “Δώσε στην ειρήνη μια ευκαιρία.”
Όλα αυτά εγείρουν το ερώτημα: γιατί τα εγκλήματα κατά του λαού των Ουιγούρων και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα είναι μια χαρά, αλλά η εισβολή στην Ουκρανία είναι κατακριτέα τόσο πολύ; Μετά από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες γεμάτους με καταφυγή στην ουδετερότητα, αυτή η κραυγαλέα υποκρισία προκαλεί ερωτήματα. Μέσα από αυτόν τον ανεξήγητο αθλητικό φιάσκό, φαίνεται ότι κάποιες φρικαλεότητες είναι εντάξει, αλλά η Ρωσία πέρασε τα όρια βομβαρδίζοντας το Κίεβο.
Η FIFA, επίσης, αξίζει κάποια εύσημα για τον αποκλεισμό ρωσικών ομάδων από διεθνείς διοργανώσεις. Το ανθρώπινο κόστος είναι λυπηρό – απλοί Ρώσοι αθλητές, πολλοί από τους οποίους δεν έχουν καμία σχέση με το καθεστώς του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και δεν παίζουν κανέναν ρόλο σε αυτή την τρέχουσα παραφροσύνη. Ωστόσο, η αθλητική απαγόρευση στη Ρωσία είναι ο μόνος εύλογος τρόπος δράσης, καθώς πύραυλοι πέφτουν βροχή εναντίον Ουκρανών αμάχων.
Τι είχε γίνει σε αντίστοιχο περιστατικό το 2008
Αλλά τι άργησε τόσο πολύ αυτά τα αθλητικά σώματα; Η Ρωσία εισέβαλε στη Γεωργία το 2008, ένα χρόνο αφότου η ΔΟΕ είχε αναθέσει τους Αγώνες του 2014 στο Σότσι. Περιέργως, δεδομένων των πρόσφατων γεγονότων, η ΔΟΕ ήταν βουβή εκείνη την εποχή. Έξι χρόνια αργότερα, την ημέρα της τελετής λήξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, ξεκίνησε η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία. Τους επόμενους μήνες, η Ρωσία εισέβαλε στην ανατολική Ουκρανία.
Ο αθλητισμός ήταν πάντα πολιτικός, χρονολογούμενος από τις πρώτες Ολυμπιάδες της αρχαίας Ελλάδας. Η ΔΟΕ, η FIFA και άλλοι παγκόσμιοι αθλητικοί φορείς, δείχνουν σκόπιμη αδιαφορία στην πραγματικότητα.
Η απαγόρευσή τους στη Ρωσία είναι ευπρόσδεκτη, αν και κυνική. Αλλά υπογραμμίζει μόνο την τρομερή διπροσωπία τους, την αποτυχία τους στην ηγεσία και το ηθικό κενό που βλέπει τη βάναυση καταστολή του λαού των Ουιγούρων, των Θιβετιανών, των Χονγκ Κονγκέρ σαν να δικαιολογούν μόνο την «πολιτική ουδετερότητα». Η ιστορία θα κρίνει τη ΔΟΕ και τη FIFA ως συνένοχους υποκριτές – καμία Ρωσία δεν θα το σταματήσει αυτό.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας