Πολιτισμός

Yad Vashem: Το μουσείο του Ολοκαυτώματος του Ισραήλ εξαρτάται από έναν Ρώσο ολιγάρχη

Yad Vashem: Ο Αμπράμοβιτς ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος ιδιώτης δωρητής του μουσείου, μετά τον αείμνηστο Σέλντον Άντελσον και τη χήρα του, Μίριαμ.

Το Yad Vashem, το επίσημο μνημείο και μουσείο του Ολοκαυτώματος του Ισραήλ, έχει εμπλακεί σε διαμάχες μετά την απόπειρα παρέμβασης στις προγραμματισμένες κυρώσεις κατά του Ισραηλινού Ρώσου δισεκατομμυριούχου Roman Abramovich, ιδιοκτήτη της ποδοσφαιρικής ομάδας Chelsea Premier League και μακροχρόνιο υποστηρικτή του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σε μια επιστολή προς τον Πρέσβη των ΗΠΑ Τομ Νάιντες, ο Γιαντ Βασέμ, μαζί με τον αρχηγό της χώρας Ασκενάζι Ραβίνο Ντέιβιντ Λάου και τον Διευθυντή του Ιατρικού Κέντρου Sheba, Yitshak Kreiss, ζήτησαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην επιβάλουν κυρώσεις στον Abramovich, έναν σημαντικό δωρητή στο μνημείο και για άλλους εβραϊκούς σκοπούς. Είπαν ότι η επιβολή κυρώσεων θα προκαλούσε βλάβη στα εβραϊκά ιδρύματα που βασίζονται σε αυτόν για δωρεές, δήλωσε ο πρόεδρος του Yad Vashem, Dani Dayan. Είπε ότι ο Αμπράμοβιτς ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος ιδιώτης δωρητής του μουσείου, μετά τον αείμνηστο Σέλντον Άντελσον και τη χήρα του, Μίριαμ.

«Ο κ. Αμπράμοβιτς δεν έχει καμία σχέση με τον κ. Πούτιν»

“Ο Κύριος Αμπράμοβιτς έχει συμβάλει σε αξιόλογους σκοπούς για περισσότερο από μια δεκαετία», είπε ο Νταγιάν. «Από όσο γνωρίζω, ο κ. Αμπράμοβιτς δεν έχει καμία σχέση με τον κ. Πούτιν».

Το Ισραήλ βρίσκεται σε ένα  διπλωματικό τεντωμένο σκοινί για την απάντησή του στον πόλεμο στην Ουκρανία. Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι υποστηρίζουν την Ουκρανία, αλλά είναι επιφυλακτικοί να προκαλέσουν τη Ρωσία, η οποία υποστηρίζει το συριακό καθεστώς στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ και έχει επιτρέψει ανεπίσημα στο Ισραήλ να πραγματοποιήσει πλήγματα κατά των προσπαθειών μεταφοράς όπλων στη Χεζμπολάχ, μια σιιτική ομάδα που υποστηρίζεται από το Ιράν, στον Λίβανο.

Η Ιερουσαλήμ έχει αρνηθεί πολλά αιτήματα για βοήθεια από τον πρόεδρο της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς στρατιωτικού εξοπλισμού.

Τι είπε η δημοσιογράφος

Μετά την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, μια κοινότητα πλούσιων διπλών Ισραηλινών Ρώσων πολιτών μετανάστευσε στο Ισραήλ εν μέρει για να αποφύγει τις κυρώσεις που προέκυψαν από τις ΗΠΑ.

Η Sophie Shulman, μια Ισραηλινή Ρωσίδα δημοσιογράφος που επικεντρώνεται στην κοινότητα των ολιγαρχών στο Ισραήλ, είπε ότι οι Εβραίοι Ρώσοι ολιγάρχες έχουν πάρει την ισραηλινή υπηκοότητα, έχουν αγοράσει σπίτια και έχουν επενδύσει σε ισραηλινές εταιρείες τεχνολογίας, αλλά συνήθως δεν ζουν μόνιμα στο Ισραήλ. Πολλοί έρχονται για να γιορτάσουν το Πάσχα στην έρημο Negev, είπε ο Shulman.

«Βλέπουν το Ισραήλ ως το μέρος που πρέπει να βρίσκονται σε περίπτωση που ο κόσμος τους καταρρεύσει γύρω τους», είπε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο