Απέπλευσε το «Σαρλ ντε Γκολ» από τη Λεμεσό λόγω του πολέμου στην Ουκρανία
Πηγή Φωτογραφίας: EUROKINISSI
Η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί αποκάλυψε ότι «το αεροπλανοφόρο «Σαρλ Ντε Γκολ» και η συνοδεία του απέπλευσαν από την Κύπρο», προκειμένου να προσαρμοστούν «στη νέα κατάσταση», σε σχέση με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Η Φλοράνς Παρλί εξήγησε πως το αεροπλανοφόρο και η συνοδεία του όφειλαν να προσαρμοστούν «στη νέα κατάσταση». Την ίδια στιγμή, στο γαλλικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων επικρατεί η άποψη ότι το Κρεμλίνο «προσπαθεί να θαμπώσει τη Δύση» μιλώντας για τα πυρηνικά, ωστόσο… «ποτέ δεν ξέρεις».
Υπενθυμίζεται, ότι το γαλλικό αεροπλανοφόρο είχε αναχωρήσει στις αρχές Φεβρουαρίου για τη Μεσόγειο, αρχικά για να συμμετάσχει στον αγώνα κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και το Ιράκ και την τελευταία εβδομάδα είχε δέσει στο λιμάνι της Λεμεσού για ανεφοδιασμό.
Τα αεροπλάνα του θα πετάξουν βόρεια προς το έδαφος της Ρουμανίας, όπου θα έχουν την ικανότητα να παρατηρούν και να αποτρέπουν, ανέφερε η υπουργός σε συνέντευξή της την Παρασκευή στον τηλεοπτικό σταθμό BFMTV. Τόνισε ακόμη ότι «η αποστολή είναι αυστηρά αποτρεπτική» και ότι η Γαλλία «δεν έχει πολεμικές προθέσεις».
Γαλλικές αεροπορικές αποστολές στην Ουκρανία
Yπενθύμισε ακόμη ότι η Γαλλία είχε πραγματοποιήσει «αεροπορικές αποστολές από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία» και ανέφερε ότι «από τις 24 Φεβρουαρίου, στείλαμε μαχητικά αεροσκάφη και τα ανεφοδιαστικά τους από τη Γαλλία, για να εκτελέσουν αυτές τις αποστολές προστασίας, προς όφελος των κρατών της Βαλτικής και της Πολωνίας».
Η Γαλλίδα υπουργός ανακοίνωσε τη μετάβαση της την Κυριακή στη Ρουμανία για να επισκεφτεί τους εκεί Γάλλους στρατιώτες. Δήλωσε σχετικά: «Οφείλουμε βοήθεια και αλληλεγγύη σε χώρες που ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που ανήκουν στην Ατλαντική Συμμαχία και που βρίσκονται πιο κοντά σε αυτή τη σύγκρουση. Θέλουμε να στείλουμε ένα αποτρεπτικό μήνυμα απέναντι στη Ρωσία. Είμαστε χώρες δεσμευμένες από ένα σύμφωνο αλληλεγγύης και η Ρωσία γνωρίζει, ότι εάν κάποιος από εμάς δεχόταν επίθεση, τότε θα ανταπέδιδε ολόκληρη η Συμμαχία».
Το πυρηνικό οπλοστάσιο
Στο μεταξύ, οι αλλεπάλληλες ανακοινώσεις από πλευράς Κρεμλίνου και ως υπενθύμιση προς τη Δύση, ότι η ρωσική πλευρά διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο (η πλέον πρόσφατη τέτοιου χαρακτήρα δήλωση ήταν του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ την Πέμπτη 3 Μαρτίου) εξετάζονται με σοβαρότητα από το γαλλικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων – αυτήν την πληροφορία μετέδωσε ο ανταποκριτής της Corriere della Sera στο Παρίσι, ο Στέφανο Μοντεφιόρι, επισημαίνοντας ότι η Γαλλία είναι το μοναδικό κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαθέτει πυρηνικά όπλα.
Η επικρατέστερη άποψη, έγραψε, είναι ότι οι συχνές αναφορές της ρωσικής πλευράς στα πυρηνικά όπλα στοχεύουν στον εντυπωσιασμό των Δυτικών και, συγχρόνως, στην ενίσχυση του φρονήματος των Ρώσων, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την περίπτωση αιφνίδιας χρήσης πυρηνικών με διαταγή Πούτιν. Ο ανταποκριτής επικαλέστηκε τις μαρτυρίες «προσώπων που τον συνάντησαν τους τελευταίους μήνες», μαρτυρίες οι οποίες «δείχνουν ότι πρόκειται για απομονωμένο και παρανοϊκό ηγέτη».
Το γεγονός, συνέχισε ο Μοντεφιόρι, ότι ο Πούτιν δήλωσε πως έχει ορίσει σε κατάσταση επιφυλακής τις μονάδες των πυρηνικών έρχεται σε αντίθεση την εκπεφρασμένη από το 2020 ρωσική θέση περί αποτροπής, η οποία επιτρέπει τη χρήση των πυρηνικών όπλων σε τέσσερις περιπτώσεις: α) αν η Ρωσία ή κάποιος σύμμαχός της δεχθεί επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους, β) αν κάποιος εχθρός χρησιμοποιήσει πυρηνικό όπλο, γ) αν ρωσική πυρηνική αποθήκη δεχθεί επίθεση, δ) αν εκδηλωθεί επίθεση που θέτει σε κίνδυνο την ίδια την ύπαρξη του ρωσικού κράτους.
Κατόπιν αυτών ο ανταποκριτής σχολίασε: «Καμία από αυτές τις τέσσερις περιπτώσεις δεν υφίσταται προς στο παρόν».
Το γαλλικό «δόγμα αποτροπής»
Οι Γάλλοι, με δεδομένο τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, επανεξετάζουν με πολλή προσοχή το δικό τους δόγμα αποτροπής. Ως προς τον αριθμό των πυρηνικών κεφαλών, σύγκριση μεταξύ των δύο πλευρών (Γαλλία και Ρωσία) δεν μπορεί να υπάρξει: το γαλλικό πυρηνικό οπλοστάσιο αποτελείται από 290 πυρηνικές κεφαλές, ενώ το ρωσικό από 5.977. Οι Γάλλοι, πάντως, την πυρηνική ισχύ τους την έχουν κατανείμει σε τρεις πυλώνες: στον υποβρυχιακό στόλο τους (τέσσερα πυρηνικά υποβρύχια), στον στόλο επιφανείας και στις αεροπορικές δυνάμεις τους.
Από το 1996 ο Στρατός Ξηράς δεν έχει πυρηνική αρμοδιότητα, αφού το γαλλικό κράτος εγκατέλειψε το project εδάφους-εδάφους. Ωστόσο τη (σχετική) ισορροπία μεταξύ των δύο μπλοκ την εξασφαλίζει το ΝΑΤΟϊκό οπλοστάσιο, αφού στις 290 γαλλικές πυρηνικές κεφαλές προστίθενται οι 4.428 αμερικανικές και οι 225 βρετανικές (σύνολο: 5.943). Βάσει των στοιχείων που γνωστοποιούνται, στο σενάριο του γενικευμένου πολέμου κάποιο ρόλο μπορούν θεωρητικώς να παίξουν και οι 350 πυρηνικές κεφαλές της Κίνας, οι 90 του Ισραήλ, οι 165 του Πακιστάν, οι 160 της Ινδίας και οι 20 της Βόρειας Κορέας.
Πηγή: Protagon.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας