Ελλάδα

8 Μαρτίου: Συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα για την Ημέρα της Γυναίκας

8 Μαρτίου: Συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα για την Ημέρα της Γυναίκας
«Η πρόοδος των δικαιωμάτων των γυναικών είναι ζήτημα δικαιοσύνης, ισότητας, ηθικής και κοινής λογικής», τονίζει σε άρθρο του για την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Στις 8 Μαρτίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών. Η ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΑ και άλλα σωματεία καλούν σε απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος στη 1μμ και στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως τις 3μμ.

Στην ανακοίνωση των συνδικάτων αναφέρεται μεταξύ άλλων: “Η οργή ξεχειλίσει ενάντια στην καταπίεση των γυναικών. Σε όλον τον κόσμο φουσκώνει ένα κίνημα που αντιστέκεται στις σεξιστικές επιθέσεις, διεκδικεί ελεύθερες και δωρεάν εκτρώσεις κόντρα στις απαγορεύσεις, στηρίζει τις εργάτριες που απεργούν για ισότητα στους μισθούς, μόνιμη και σταθερή δουλειά. Ενάντια στις γυναικοκτονίες, τους πλούσιους βιαστές και την κυβέρνηση που τους στηρίζει, τα συνδικάτα θέλουμε να βρίσκονται στο πλευρό των γυναικών που βρίσκουν το κουράγιο να καταγγείλουν όσα υποφέρουν.

Απαιτούμε την τιμωρία των βιαστών και δολοφόνων των γυναικών, ίση αμοιβή με αυξήσεις στους μισθούς και ΣΣΕ σε όλους τους χώρους, ελεύθερες και δωρεάν εκτρώσεις, με ενίσχυση των νοσοκομείων, παιδικούς σταθμούς και κοινωνικές παροχές στους χώρους δουλειάς και στους δήμους. Φέτος η 8 Μάρτη έχει και αντιπολεμικά χαρακτηριστικά καθώς οι γυναίκες και τα παιδιά είναι τα πρώτα θύματα των πολέμων”.

Τα δικαιώματα των γυναικών ζήτημα κοινής λογικής

«Η πρόοδος των δικαιωμάτων των γυναικών είναι ζήτημα δικαιοσύνης, ισότητας, ηθικής και κοινής λογικής», τονίζει σε άρθρο του για την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

«Καθώς κοιτάμε προς το μέλλον, η βιώσιμη και ισότιμη ανάκαμψη για όλους θα γίνει δυνατή εάν είναι μια γυναικεία ανάκαμψη που θέτει την πρόοδο για τα κορίτσια και τις γυναίκες στο επίκεντρό της», επισημαίνει ο Αντόνιο Γκουτέρες τονίζοντας την ανάγκη  για οικονομική πρόοδο μέσα από στοχευμένες επενδύσεις στην εκπαίδευση των γυναικών, την απασχόληση, την κατάρτιση και την αξιοπρεπή εργασία. «Οι γυναίκες πρέπει να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για τα 400 εκατομμύρια θέσεις εργασίας που έχουμε κληθεί να δημιουργήσουμε μέχρι το 2030», υπογραμμίζει.

Επίσης, ο Αντόνιο Γκουτέρες αναδεικνύει πως «χρειαζόμαστε περισσότερες γυναίκες σε ηγετικές θέσεις στις κυβερνήσεις, στις επιχειρήσεις. Χρειαζόμαστε γυναίκες υπουργούς Οικονομικών και διευθύνουσες συμβούλους, που θα αναπτύσσουν και θα εφαρμόσουν πράσινες και κοινωνικά προοδευτικές πολιτικές προς όφελος όλων». Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, αναφέρει πως «η ύπαρξη περισσότερων γυναικών στα κοινοβούλια συνδέεται με ισχυρότερες δεσμεύσεις για το κλίμα και υψηλότερα επίπεδα επενδύσεων στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στην εκπαίδευση».

Το ρολόι των γυναικείων δικαιωμάτων πηγαίνει πίσω

Υπό αυτό το πρίσμα, τονίζει την ανάγκη για «πολιτική πρόοδο μέσα από στοχευμένα μέτρα που εξασφαλίζουν την ισότιμη ηγεσία των γυναικών και την αντιπροσώπευση τους σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής λήψης αποφάσεων, μέσω τολμηρών ποσοστώσεων φύλου».

Εισαγωγικά στο άρθρο του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αναφέρει πως «καθώς ο κόσμος γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, το ρολόι των γυναικείων δικαιωμάτων πηγαίνει πίσω».

Όπως υπογραμμίζει οι καταιγιστικές κρίσεις των τελευταίων ετών έχουν υπογραμμίσει το πόσο ο ηγετικός ρόλος των γυναικών είναι κρισιμότερος από ποτέ. «Οι γυναίκες έχουν αντιμετωπίσει με ηρωικό τρόπο την πανδημία COVID-19 ως γιατροί, νοσοκόμες, ως εργαζόμενες στη δημόσια υγεία και την κοινωνική περίθαλψη. Την ίδια στιγμή όμως, τα κορίτσια και οι γυναίκες είναι οι πρώτες που χάνουν τις δουλειές τους ή εγκαταλείπουν το σχολείο, ασχολούμενες περισσότερο σε μη αμειβόμενες εργασίες φροντίδας, αντιμετωπίζοντας υψηλότατα επίπεδα οικιακής και ψηφιακής κακοποίησης και παιδικών γάμων», παρατηρεί.

Οι ρίζες της πατριαρχίας

Επιπροσθέτως, αναφέρει πως η πανδημία έχει υπογραμμίσει ακόμα περισσότερο μία πανάρχαια αλήθεια. «Οι ρίζες της πατριαρχίας είναι βαθιές. Ζούμε ακόμα σε έναν κόσμο όπου κυριαρχούν οι άντρες με μια κουλτούρα ανδρικής κυριαρχίας» εξηγεί και επισημαίνει ότι ως αποτέλεσμα, στις καλές και στις κακές εποχές, οι γυναίκες είναι πιθανότερο να ζήσουν στη φτώχεια, η υγεία τους θυσιάζεται, η εκπαίδευση και οι ευκαιρίες τους περιορίζονται.

Ειδική αναφορά κάνει ο Αντόνιο Γκουτέρες στις γυναίκες που βρίσκονται σε χώρες οι οποίες είναι σε εμπόλεμη κατάσταση, όπως η Αιθιοπία, το Αφγανιστάν και η Ουκρανία, σημειώνοντας ότι «είναι οι πιο ευάλωτες».

Σε ό,τι αφορά τις πρωτοβουλίες του ΟΗΕ, ο γενικός γραμματέας του επισημαίνει πως «έχουμε καταφέρει – για πρώτη φορά στην ιστορία του Οργανισμού – την ισότητα των φύλων σε υψηλές θέσεις διοίκησης στην έδρα μας και σε όλο τον κόσμο». Αυτό, όπως διαπιστώνει, έχει αυξήσει θεαματικά «την ικανότητα μας να εκφράζουμε και να εκπροσωπούμε τον κόσμο που υπηρετούμε». Ολοκληρώνοντας το άρθρο του, ο Αντόνιο Γκουτέρες εκφράζει την πεποίθηση πως όταν ο κόσμος επενδύει στις ευκαιρίες για τις γυναίκες και τα κορίτσια, το σύνολο της ανθρωπότητας κερδίζει.

Στην Ελλάδα, έχουν προγραμματιστεί οι εξής συγκεντρώσεις:

• Αθήνα 1μμ πλ. Κλαυθμώνος • Θεσσαλονίκη 1μμ Άγαλμα Βενιζέλου • Χανιά 12μες Δημοτική Αγορά • Καλαμάτα 12μες Παλαιό Δημαρχείο • Ιωάννινα 1μμ Περιφέρεια • Ξάνθη 1μμ Κεντρική Πλατεία • Βόλος 1μμ Άγιος Νικόλαος • Ηράκλειο 1μμ πλ. Ελευθερίας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments