Κόσμος

Ταϊβάν: Η επόμενη Ουκρανία

Ταϊβάν: Η επόμενη Ουκρανία
Tο Πεκίνο παρακολουθεί την Ουκρανία για να δει τι θα γίνει με την Ταϊβάν.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία παρακολουθείται στενά από την Ταϊβάν, την οποία η Κίνα θεωρεί δικό της έδαφος. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ταϊβάν έχει δηλώσει ότι η Κίνα «μπορεί να σκεφτεί να χρησιμοποιήσει στρατιωτική δράση κατά της Ταϊβάν ανά πάσα στιγμή». Την ίδια ώρα, ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Boris Johnson, επικαλούμενος την περίπτωση της Ταϊβάν, προειδοποίησε ότι το σοκ από τη ρωσική εισβολή θα έχει απήχηση σε όλον τον κόσμο.

Το καθεστώς

Η Ταϊβάν θεωρούνταν ως ένα από τα πιθανά σημεία «ανάφλεξης» στον κόσμο. Μάλιστα, είχε ανακηρυχθεί ως το «πιο επικίνδυνο μέρος στη Γη», υπό την σκιά της αυξανόμενης απειλής εισβολής από την Κίνα, η οποία θεωρεί την Ταϊβάν κινεζική επαρχία. Πρόκειται για ένα νησί 23 εκατομμυρίων κατοίκων, περίπου 160 χιλιόμετρα μακριά από την ανατολική ακτή της Κίνας, που είναι αυτοδιοικούμενο αλλά διεκδικείται από την Κίνα. Η Κίνα και η Ταϊβάν χωρίστηκαν κατά τη διάρκεια εμφυλίου πολέμου το 1949.

Από τότε που η Πρόεδρος της Ταϊβάν Tsai Ing-wen ανέλαβε το τιμόνι της χώρας το 2016 η Κίνα αύξησε τη στρατιωτική πίεση στο νησί, στέλνοντας πλοία στα χωρικά του ύδατα και μαχητικά αεροσκάφη προς την κατεύθυνσή του. Η κυβέρνηση της Ταϊβάν αντιτίθεται σθεναρά στις εδαφικές διεκδικήσεις της Κίνας. Στον απόηχο της εισβολής στην Ουκρανία, η Ταϊβάν δεν έχει αναφέρει ασυνήθιστες στρατιωτικές κινήσεις από την Κίνα από την έναρξη του πολέμου, αλλά έχει αυξήσει το επίπεδο συναγερμού της. Την προηγούμενη εβδομάδα η Ταϊβάν ανέφερε ότι επτά κινεζικά αεροσκάφη πέρασαν στη ζώνη αεράμυνάς της αλλά μακριά από το ίδιο το νησί. Μετά από το συμβάν αυτό, η Πρόεδρος Tsai Ing-wen διέταξε το στρατιωτικό και εθνικό σύστημα ασφαλείας της Ταϊβάν να ενισχύσει την άμυνα της χώρας.

Πόσο πιθανή είναι μια εισβολή

Οι διαφορές μεταξύ της γεωπολιτικής κατάστασης της Ταϊβάν και της Ουκρανίας είναι πολλές. Ενώ η Ρωσία και η Ουκρανία μοιράζονται χερσαία σύνορα 1.300 μιλίων, η Ταϊβάν και η Κίνα χωρίζονται από 110 μίλια θάλασσας. Επιπλέον, η Ταϊβάν δεν είναι μόνο σημαντική γεωπολιτικά, αλλά αποτελεί βασικό μέρος της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού. Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι μία επίθεση από κινεζικής πλευράς είναι σχεδόν απίθανη. Η φετινή χρονιά θεωρείται ως «πολιτικά ευαίσθητη» για τον Πρόεδρο της Κίνας, καθώς επίκειται το συνέδριο για την ηγεσία. Επιπλέον, η Κίνα έχει πολλές ανταλλαγές με την Ταϊβάν σε διάφορους τομείς, που θα διαταράσσονταν από μια ενδεχόμενη επίθεση. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκάλεσε ένα κύμα αλληλεγγύης από την Ταϊβάν. Η Ταϊβάν διακήρυξε ότι ήταν με την Ουκρανία και ανακοίνωσε οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Ο Αντιπρόεδρος της Ταϊβάν, Lai Ching-te, δήλωσε ότι «η αρχή της αυτοδιάθεσης δεν μπορεί να διαγραφεί με ωμή βία».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments