Υπό διωγμόν η Διεθνής Αμνηστία από την Ταϊλάνδη
Πηγή Φωτογραφίας: OffLine Post
Η Διεθνής Αμνηστία, απειλείται με “έξωση” από την Ταϊλάνδη, εξαιτίας της υποστήριξης που επιδεικνύει υπέρ των διαδηλωτών που ζητούν την αποδυνάμωση του ισχυρού μοναρχικού καθεστώτος του βασιλείου.
Ο Seksakol Atthawong, Αντιπρόεδρος του πρωθυπουργικού γραφείου, δήλωσε ότι έχει ήδη καταφέρει να συγκεντρώσει τις 1 εκατομμύριο υπογραφές που είχε θέσει ως στόχο από την περασμένη χρονιά και θα καταθέσει το αίτημά του στο Υπουργείο Εσωτερικών και στο Συμβούλιο Εθνικής Άμυνας, αυτήν την εβδομάδα. «Η Διεθνής Αμνηστία εμπλέκεται σε συνεργασία με τον όχλο και ο όχλος στέκεται ενάντια στο Σύνταγμα της Ταϊλάνδης υπό την μοναρχία», λέει ο ίδιος.
Ο «όχλος», είναι ένας κοινός χαρακτηρισμός για το κίνημα διαμαρτυρίας το οποίο ξεκίνησε το 2019, ζητώντας από τον πρωθυπουργό Prayut να παραιτηθεί. Η κυβέρνησή του κατηγορείται για την καταστολή πολιτικών ελευθεριών.
Τον προηγούμενο Νοέμβριο, η Διεθνής Αμνηστία άσκησε κριτική σε μία απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Αυτό προκάλεσε την οργή της κυβέρνησης που διέδιδε ότι ο δεκάλογος των αιτημάτων αυτών αποσκοπεί όχι στη μεταρρύθμιση της μοναρχίας αλλά στη συνολική ανατροπή της, κατά παράβαση του Συντάγματος. Η Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε τη δικαστική απόφαση «επικίνδυνη προειδοποίηση» προς τους Ταϊλανδούς πολίτες που ασκούν το δικαίωμα για την έκφραση της γνώμης τους.
Ο Ποινικός Κώδικας επιφυλάσσει έως και 15 χρόνια φυλάκισης σε οποιονδήποτε καταδικάζεται για τη δυσφήμιση, την προσβολή ή την απειλή του βασιλιά, της βασίλισσας και των διαδόχων τους. Περισσότεροι από 150 άνθρωποι έχουν καταδικαστεί για το αδίκημα αυτό, από τα τέλη του 2020. Ο Seksakol υποστηρίζει ότι η Διεθνής Αμνηστία καταπατά τον νόμο. «Η οργάνωση εμπλέκεται με τον όχλο, γεγονός το οποίο είναι ενάντια στην διάταξη 112 και αυτό παραβιάζει τον νόμο της Ταϊλάνδης», λέει.
Η Διεθνής Αμνηστία βρίσκεται ενδεχομένως ήδη υπό έλεγχο. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε ότι καμία έρευνα δεν είχε διαταχθεί και οι αρχές εξετάζουν απλώς το ενδεχόμενο ανανέωσης της διετούς άδειας λειτουργίας της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ταϊλάνδη. Οι αντιπρόσωποι του Υπουργείου Εσωτερικών και της αστυνομίας αρνήθηκαν να απαντήσουν σε σχετικά ερωτήματα για την υποτιθέμενη έρευνα.
Η Διεθνής Αμνηστία πάντως εμμένει στη θέση της ότι η δουλειά της στην Ταϊλάνδη, όπως και οπουδήποτε αλλού, παραμένει ανεξάρτητη και αμερόληπτη. “Ενώ αντιλαμβανόμαστε το καθήκον της Βασιλικής Κυβέρνησης της Ταϊλάνδης, να εξασφαλίσει τη δημόσια τάξη και την εθνική ασφάλεια, εξακολουθούμε να επισημαίνουμε ότι οι αρχές οφείλουν να το πραγματοποιούν αυτό με τρόπο που συμφωνεί με τους διεθνείς νόμους για τα ανθρώπινα δικαιώματα “, αναφέρει η Οργάνωση.
Σύμφωνα με νόμο που προωθεί η κυβέρνηση, το υπουργείο Εσωτερικών θα έχει το δικαίωμα να εισέρχεται στα γραφεία των ΜΚΟ οποιαδήποτε ώρα και να κατάσχει τις ηλεκτρονικές τους επικοινωνίες χωρίς δικαστική εντολή, ενώ θα επιτρέπει στις ΜΚΟ να χρησιμοποιούν ξένη χρηματοδότηση μόνο σε εργασίες που επιτρέπονται από το Υπουργείο, χωρίς δυνατότητα επανεξέτασης.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας