Focus

Aυτός είναι ο λόγος που ο Ed Sheeran βρίσκεται στο δικαστήριο

Aυτός είναι ο λόγος που ο Ed Sheeran βρίσκεται στο δικαστήριο

Πηγή Φωτογραφίας: euronews

Ed Sheeran: Κατηγορείται από τους Sami Chokri και Ross O'Donoghue ότι εμπνεύστηκε εν μέρει το κομμάτι τους "Oh Why" για τη μελωδία της μεγάλης επιτυχίας του "Shape Of You",

Ο Βρετανός ποπ σταρ Ed Sheeran βρέθηκε ξανά στο δικαστήριο το πρωί της Τρίτης, όπου τον μήνυσαν δύο τραγουδοποιοί που τον κατηγορούν για λογοκλοπή για την επιτυχία του “Shape Of You”.

Ντυμένος με σκούρο κοστούμι και γραβάτα, ο τραγουδιστής εμφανίστηκε αυτοπροσώπως στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου για τη δίκη, η οποία έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει τρεις εβδομάδες και ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή.

Κατηγορείται από τους Sami Chokri και Ross O’Donoghue ότι εμπνεύστηκε εν μέρει το κομμάτι τους “Oh Why” για τη μελωδία της μεγάλης επιτυχίας του “Shape Of You”, του τραγουδιού με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στον κόσμο το 2017.

Μέρη του ‘Shape of You’ δεν είναι πρωτότυπα;

Και τα δύο τραγούδια έχουν παιχτεί στην αίθουσα του δικαστηρίου υπό την προεδρία του δικαστή Antony Zacaroli.

Για τον δικηγόρο των εναγόντων, Andrew Sutcliffe, «η ομοιότητα» μεταξύ ορισμένων αποσπασμάτων «είναι εντυπωσιακή», είναι «σχεδόν πανομοιότυπα».

“Ο κύριος Σίραν είναι αναμφίβολα πολύ ταλαντούχος, είναι ιδιοφυΐα. Είναι όμως και καρακάξα”, πρόσθεσε. «Δανείζεται ιδέες και τις ρίχνει στα τραγούδια του, άλλοτε το αναγνωρίζει, άλλοτε όχι», συνέχισε: «Εξαρτάται από το ποιος είσαι και αν πιστεύει ότι μπορεί να το κάνει ατιμώρητα».

Ο δικηγόρος επεσήμανε ότι οι πελάτες του είναι «πολύ ταλαντούχοι τραγουδοποιοί, που αξίζουν τον ίδιο σεβασμό με κάθε άλλο καλλιτέχνη και την αναγνώριση όταν πρέπει».

Τα κέρδη

Η πληρωμή των δικαιωμάτων που συνδέονται με το «Shape Of You», που υπολογίζεται σε 24 εκατομμύρια ευρώ, ανέστειλε ο οργανισμός συλλογικής διαχείρισης PRS.

Το 2017, ο Ed Sheeran ήταν επίσης ο καλλιτέχνης με τις περισσότερες πωλήσεις στον κόσμο, σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Φωνογραφικής Βιομηχανίας (IFPI), με το τρίτο του άλμπουμ «Divide», το οποίο περιλαμβάνει το σινγκλ «Shape Of You».

Ο Ed Sheeran μήνυσε για φερόμενη αντιγραφή της επιτυχίας του Marvin Gaye “Let’s Get It On”

Ο Άγγλος τραγουδιστής και τραγουδοποιός Ed Sheeran μήνυσε για τουλάχιστον 100 εκατομμύρια δολάρια για φερόμενη αντιγραφή μεγάλων τμημάτων του κλασικού “Let’s Get It On” του Marvin Gaye για τη μεγάλη επιτυχία του “Thinking Out Loud”.

Η μήνυση κατατέθηκε από μια εταιρεία που ανήκει στον David Pullman, έναν επενδυτικό τραπεζίτη που το 1997 κανόνισε την πρωτοποριακή πώληση 55 εκατομμυρίων δολαρίων του “Bowie Bonds”, που έκανε τον David Bowie τον πρώτο μουσικό που πούλησε ομόλογα που υποστηρίζονται από δικαιώματα από τον κατάλογό του.

Σύμφωνα με την καταγγελία που κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν, το “Thinking Out Loud”, το οποίο έφτασε στο Νο. 2 του Billboard Hot 100 τον Φεβρουάριο του 2015, αντιγράφει τη “μελωδία, ρυθμούς, αρμονίες, ντραμς, μπάσο, ρεφρέν, τέμπο, syncopation and looping» του «Let’s Get It On», που έφτασε στο Νο. 1 τον Σεπτέμβριο του 1973.

Άλλοι κατηγορούμενοι περιλαμβάνουν τη Sony/ATV Music Publishing και τη δισκογραφική εταιρεία Atlantic.

Οι εκπρόσωποι των Sheeran και Atlantic δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα για σχολιασμό. Ο εκπρόσωπος της Sony/ATV, Paul Williams, αρνήθηκε να σχολιάσει.

Αυτοί οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν οποιαδήποτε παραβίαση σε μια σχετική μήνυση που κατέθεσαν οι κληρονόμοι του αείμνηστου παραγωγού Ed Townsend, ο οποίος έγραψε μαζί με τον Gaye το “Let’s Get It On”. Η εταιρεία του Pullman, Structured Asset Sales LLC, κατέχει το ένα τρίτο της περιουσίας του Townsend.

Ο Sheeran, 27 ετών, έχει αντιμετωπίσει δεχτεί παραβίασης για άλλα τραγούδια, συμπεριλαμβανομένων των “Photograph” και “Shape of You”.

Ο Gaye πυροβολήθηκε θανάσιμα από τον πατέρα του το 1984 σε ηλικία 44 ετών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments