Κόσμος

Εισβολή στην Ουκρανία: Τα τανκ που εμφανίζονται στον πόλεμο

Εισβολή στην Ουκρανία: Κατά την διάρκεια των εχθροπραξιών έχουν κάνει την εμφάνιση τους πολλά τεθωρακισμένα οχήματα.

Κατά την διάρκεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία έχουν κάνει την εμφάνιση τους διάφορα τεθωρακισμένα οχήματα. Στον στρατό μίας χώρας υπάρχουν διάφοροι τύποι τεθωρακισμένων που διακρίνονται σε κατηγορίες.

Διαχωρίζονται σε αυτά που μεταφέρουν προσωπικό, σε αυτοκινούμενα με πυροβόλα κ.ά. Αξίζει να σημειωθεί πως ο όρος «τανκ» είναι ο συνηθισμένος, αλλά στην πραγματικότητα η σωστή ορολογία είναι άρμα μάχης. Τανκ ονομάζουν το άρμα μάχης οι Βρετανοί και είναι μια λέξη που έγινε ευρέως γνωστή στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο διότι το άρμα μάχης εκείνης της εποχής έμοιαζε με δεξαμενή.

Το μειονέκτημα

Ένα άρμα μάχης χαρακτηρίζεται από της ισχύ πυρός, την ευκινησία αλλά και την προστασία που παρέχει. Τα άρματα που βλέπουμε στον πόλεμο της Ουκρανίας είναι τα περισσότερα προηγούμενων γενεών τα οποία φέρουν έξτρα θωράκιση για να μπορούν να αντιμετωπίσουν τα εχθρικά βλήματα.

Παρ’ όλα αυτά διαπιστώνεται πως μεγάλο μέρος αυτών καταστρέφεται σε σημεία ευάλωτα όπως είναι για παράδειγμα ο πυργίσκος. Ένα ακόμα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα άρματα είναι το έδαφος. Σε αυτές τις περιοχές με βαρύ χειμώνα και εδάφη κορεσμένα από νερό, δεν επιτρέπεται η εύκολη κίνηση βαρέων οχημάτων. Για αυτό βλέπουμε συχνά άρματα, μόλις βγουν από το οδικό δίκτυο να κολλάμε στη λάσπη. Αυτό το φαινόμενο στη ρωσική διάλεκτο λέγεται «Ρασπόβιτσα».

Είδη αρμάτων μάχης

Από όσα έχουμε δει μέχρι σήμερα και στην περίπτωση των Ρώσων, έχουν αναπτυχθεί οι παλαιότεροι τύπου αρμάτων όπως T-72 (σε διάφορες εκδόσεις), Τ-80 και ελάχιστα Τ-90 ( η νέα γενιά του Τ-72). Από την πλευρά τους οι Ουκρανοί έχουν κυρίως άρματα βασισμένα στο Τ-64 (ο πρόγονος του Τ-80) το οποίο κατασκευαζόταν στο Χάρκοβο όπως και λίγα Τ-80.

Από πλευράς τεχνικών χαρακτηριστικών, ένα Τ72 (υπάρχει σε πολλές εκδόσεις) για παράδειγμα, εφοδιάζεται με κινητήρα diesel V12, με την ισχύ να αγγίζει έως τους 1.110 ίππους. Να σημειωθεί πως η αυτονομία των συγκεκριμένων αρμάτων μάχης κυμαίνεται μεταξύ 450 – 700 χλμ. ενώ το βάρος ξεπερνά τους 40 τόνους.

Πόσο κοστίζει ένα άρμα;

Για όσους έχουν την απορία για το πόσο μπορεί να κοστίζει ένα άρμα, η απάντηση δεν μπορεί να δοθεί με ακρίβεια, καθώς παίζουν ρόλο διάφορες παράμετροι. Όσοι παρακολουθούν τη συγκεκριμένη αγορά και για μία τάξη μεγέθους, ένα Τ-72 (ως μεταχειρισμένο καθώς δεν κατασκευάζεται πλέον) κυμαίνεται μεταξύ 1-2 εκατ. ευρώ.

Ένα T-90 στα 4-5 εκατ. ευρώ ενώ το υπερσύγχρονο T-14 Armata (που δεν έχουμε δει ακόμα στην Ουκρανία –έχουν παραχθεί σχεδόν 100), εκτιμάται πως κοστίζει μεταξύ 8-10 εκατ. ευρώ.

Με πληροφορίες από το newsauto.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο