Προβληματισμός για βραχυχρόνιες μισθώσεις
Πηγή Φωτογραφίας: Airbnb - House Beautiful
Ερωτήματα για τις προοπτικές πλήρους ανάκαμψης της αγοράς των βραχυχρόνιων μισθώσεων το 2022 έχουν προκύψει μετά τις εξελίξεις στην Ουκρανία, αλλά και την αποχώρηση ψηφιακών πλατφορμών, όπως η Airbnb, από την αγορά της Ρωσίας. Σε σχετική ανάλυσή της, η εταιρεία AirDNA αναφέρει ότι οι εξελίξεις αυτές αναμένεται να επαναφέρουν τις συνθήκες αβεβαιότητας συνολικά στον τομέα των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Ευρώπη. Προς το παρόν, βέβαια, θεωρείται πρόωρο να εξαχθεί το οποιοδήποτε συμπέρασμα.
Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ρωσία με άνοδο κατά 45,1%
Μέχρι και τον φετινό Ιανουάριο, πάντως, η εικόνα ταχείας ανάπτυξης της αγοράς είναι δεδομένη, καθώς στις 14 από τις 20 χώρες που παρακολουθεί η σχετική έρευνα της AirDNA καταγράφεται άνοδος σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, δηλαδή πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας. Στην Ελλάδα, η άνοδος της ζήτησης (με βάση τον αριθμό των κρατήσεων) άγγιξε το 36,6%, επίδοση που είναι η τέταρτη καλύτερη στη Γηραιά Ηπειρο. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ρωσία με άνοδο κατά 45,1%, ενώ ακολουθούν η Κροατία με άνοδο κατά 43,7% και η Αυστρία με άνοδο κατά 43,4%. Σημαντική άνοδο της ζήτησης κατά 30,5% σημείωσε τον φετινό Ιανουάριο και η αγορά της Γαλλίας.
Σημειωτέον ότι εξακολουθεί να διατηρείται η μεγάλη απόκλιση μεταξύ των παραθεριστικών περιοχών και των μεγάλων αστικών κέντρων. Πανευρωπαϊκά, η αύξηση της ζήτησης σε περιοχές υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος ξεπερνά το 70%. Στον αντίποδα, στα μεγάλα αστικά κέντρα της Ευρώπης η μέση πτώση της ζήτησης άγγιξε το 42,7% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2019. Τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφει το Αμστερνταμ με 78%, ενώ μεγάλη πτώση παρατηρείται επίσης σε Δουβλίνο (-72%), Μόναχο (-69%), Πράγα (-69%) και Φρανκφούρτη (-68%). Στην Αθήνα η πτώση περιορίστηκε σε επίπεδο χαμηλότερο του 20% έναντι του Ιανουαρίου του 2019, δείγμα της ταχύτερης ανάκαμψης της ελληνικής αγοράς στο σύνολό της.
Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι μια παρατεταμένη πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία θα επιφέρει διατάραξη των παγκόσμιων ταξιδιών και θα μπορούσε να οδηγήσει αρκετούς επισκέπτες στο να αποφύγουν να ταξιδέψουν σε μια σειρά χωρών πέριξ της Ουκρανίας και της Ρωσίας ή ακόμα και συνολικά στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα, οι κρατήσεις για τους επόμενους μήνες είναι πιθανόν να εμφανίσουν έντονες διακυμάνσεις και αστάθεια, μια τάση που είχε παρατηρηθεί και κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Οι κρατήσεις κινούνται σε επίπεδο υψηλότερο κατά 4,3% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019
Σύμφωνα με την AirDNA, τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία είναι μικρές αγορές βραχυχρόνιων μισθώσεων. Για παράδειγμα, η ρωσική αγορά αφορά μόλις το 2,9% της πανευρωπαϊκής ζήτησης και το 1% με βάση τα έσοδα, ενώ η αντίστοιχη της Ουκρανίας αποτελεί μόλις το 0,6% της ζήτησης στην Ευρώπη. Παρ’ όλα αυτά, η έρευνα της εταιρείας σημειώνει ότι η εν εξελίξει πολεμική σύρραξη θα μπορούσε να δημιουργήσει σημαντική ανατάραξη των διασυνοριακών μετακινήσεων, σε μια συγκυρία που είχε ξεκινήσει η ανάκαμψή τους σε επίπεδο εφάμιλλο ή και υψηλότερο σε σχέση με πριν από την πανδημία.
Μέχρι στιγμής, πάντως, για το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου οι κρατήσεις κινούνται σε επίπεδο υψηλότερο κατά 4,3% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Είναι μάλιστα σαφές ότι ο κλάδος θα ανακάμψει πλήρως φέτος, ξεπερνώντας ακόμα και το 2019, εκτός κι αν υπάρξουν σημαντικές ανατροπές, όπως π.χ. μια παρατεταμένη σύρραξη στην Ουκρανία ή η επιστροφή των απαγορεύσεων των ταξιδιών λόγω μιας νέας έξαρσης της πανδημίας.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας