Κόσμος

Ο Σολτς άναψε “κόκκινο” στην ταχεία ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς απέρριψε το αίτημα του Κιέβου για ταχεία ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση,

Την κανονική και όχι τη ταχεία διαδικασία για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ έκρινε ως τη πλέον ενδεδειγμένη η Γερμανία στη διάρκεια της σχετικής συζήτησης στη Σύνοδο κορυφής.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς απέρριψε το αίτημα του Κιέβου για ταχεία ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας την ανάγκη να ακολουθηθεί η πορεία που σχεδιάστηκε το 2017, με τη Συμφωνία Σύνδεσης Ουκρανίας-ΕΕ. Ο καγκελάριος επανέλαβε επίσης την αντίθεσή του σε ενδεχόμενη διακοπή της αγοράς ενέργειας από τη Ρωσία, μολονότι αντιμετώπισε πίεση από τις χώρες της Βαλτικής.

«Είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσουμε να επιδιώκουμε όσα έχουμε συμφωνήσει στο παρελθόν», δήλωσε ο κ. Σολτς κατά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται στις Βερσαλλίες, αναφερόμενος στη Συμφωνία Σύνδεσης Ουκρανίας-ΕΕ από το 2017. Επέμεινε στο ότι «αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι κατάπαυση του πυρός».

Ο κ. Σολτς επισήμανε ακόμη ότι με 27 κράτη-μέλη η ΕΕ θα δυσκολευόταν ούτως ή άλλως να λάβει ομόφωνη απόφαση, επαναφέροντας με την ευκαιρία και το θέμα της εγκατάλειψης της αρχής της ομοφωνίας για θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Αντίθετη άποψη για το αίτημα της Ουκρανίας εξέφρασαν η Εσθονία και η Λιθουανία, με την Εσθονή πρωθυπουργό Κάγια Κάλας να δηλώνει στη Süddeutsche Zeitung ότι στα μάτια της «υπήρχε ηθική υποχρέωση να επιτρέψουμε σε αυτούς τους ανθρώπους να πραγματώσουν το ευρωπαϊκό τους όνειρο».

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε τόνισε από την πλευρά του ότι «δεν υπάρχει ταχεία ένταξη», ενώ ο ομόλογός του από το Λουξεμβούργο Ξαβιέ Μπέτελ διαβεβαίωσε ότι δεν έχει φετίχ με τους κανονισμούς, αλλά, πρόσθεσε, «υπάρχουν προϋποθέσεις για την ένταξη μιας χώρας».

Αντιδράσεις προκάλεσε η στάση του Βερολίνου στο θέμα της προμήθειας ενέργειας από τη Ρωσία, με τη Λετονία να καθιστά σαφές ότι δεν θεωρεί πλέον βιώσιμη την άρνηση της Γερμανίας να σταματήσει τις εισαγωγές από τη Ρωσία.

“Είμαι βέβαιος ότι πρέπει να λάβουμε την απόφαση να σταματήσουμε τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία, προκειμένου να φέρουμε τον Πούτιν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να σταματήσουμε τον πόλεμο”, δήλωσε ο Λετονός πρωθυπουργός Κισιάνις Καρίνς. Υπέρ αυτού του βήματος έχουν ταχθεί ακόμη η Πολωνία και η Λιθουανία, με στόχο να στερηθεί το ρωσικό κράτος την κύρια πηγή εσόδων του και χρηματοδότησης του πολέμου στην Ουκρανία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο