Οι κυρώσεις γονατίζουν τη ρωσική οικονομία
«Η οικονομία μας βιώνει ένα σοκ και υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις, οι οποίες θα ελαχιστοποιηθούν». Η δήλωση του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, αποτελεί την πρώτη ευθεία παραδοχή των σοβαρότατων συνεπειών που έχει ο πόλεμος και οι δυτικές κυρώσεις για τη Ρωσία.
«Είναι κάτι που δεν έχει προηγούμενο. Ο οικονομικός πόλεμος ο οποίος ξεκίνησε σε βάρος της χώρας μας δεν έχει υπάρξει ποτέ στο παρελθόν. Έτσι, είναι πολύ δύσκολο να γίνουν οποιεσδήποτε προβλέψεις», πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο Πεσκόφ αφήνει ανοιχτό κάθε σενάριο, ακόμη και το αυτό της χρεοκοπίας της Ρωσίας. Ορισμένοι, άλλωστε, το θεωρούν περίπου ως δεδομένο ότι αυτή η χρεοκοπία θα έρθει και μάλιστα σχετικά σύντομα.
«Γιατί μια χρεοκοπία της Ρωσίας μπορεί δύσκολα να αποτραπεί», είναι ο τίτλος ανάλυσης στην ιστοσελίδα της Handelsblatt, η οποία επικαλείται τις εκτιμήσεις κορυφαίων παραγόντων της αγοράς που δηλώνουν ότι δεν βλέπουν το πώς η Ρωσία θα βγει από το αδιέξοδο.
Κρίσιμη η 16η Μαρτίου
Η γερμανική οικονομική εφημερίδα εκτιμά ότι το επόμενο κρίσιμο τεστ για τη χώρα και τον Βλαδιμίρ Πούτιν είναι στις 16 Μαρτίου. Εκείνη την ημέρα πρέπει να πληρωθεί ένα «κουπόνι» αξίας 100 εκατ. δολαρίων για κρατικό ομόλογο. Εάν αυτό δεν συμβεί, τότε αρχίζει να μετρά αντίστροφα ο χρόνος των 30 ημερών, προτού οι οίκοι αξιολόγησης κηρύξουν και επισήμως χρεοκοπημένη την ρωσική οικονομία.
Η ίδια η κυβέρνηση διαβεβαιώνει, πάντως, ότι θα συνεχίσει να εξυπηρετεί κανονικά το χρέος της. Ωστόσο, ξεκαθαρίζει πως οι επενδυτές από τις «μη φιλικές χώρες», οι οποίες έχουν στηρίξει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, θα πληρωθούν όχι σε δολάρια ή ευρώ, αλλά αποκλειστικά σε ρούβλια, δηλαδή στο ρωσικό νόμισμα, που έχει χάσει σχεδόν το 50% της αξίας του από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι χρήματα πρόκειται να λάβουν μόνο όσοι διαθέτουν λογαριασμούς σε ρωσικές τράπεζες , κάτι που περιπλέκει ακόμα περισσότερο την κατάσταση μετά τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε πολλές από αυτές, αλλά και τον αποκλεισμό τους από το σύστημα SWIFT.
Στο “κόκκινο” ομόλογα 550 δισ. δολαρίων
Σε κάθε περίπτωση, η εξίσωση είναι πολύ δύσκολη για το Κρεμλίνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Nomura Research Institute, αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε καθεστώς υψηλού κινδύνου ομόλογα συνολικού ύψους 550 δισ. δολαρίων, τα οποία αφορούν δανεισμό από τις ξένες αγορές τόσο του κράτους όσο και μεγάλων επιχειρήσεων.
Οι δείκτες βλέπουν στάση πληρωμών. Την ίδια στιγμή, όπως είναι γνωστό, το μεγαλύτερο μέρος του αποθεματικού των 640 δισ. δολαρίων που διέθετε η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας πριν τον πόλεμο βρίσκεται στην «κατάψυξη» της Δύσης. Κι αυτό, με τη σειρά του, μοιάζει να εξουδετερώνει σε μεγάλο βαθμό το βασικό επιχείρημα της ισχυρής άμυνας που διέθετε η οικονομία. η οποία, εκτός του συναλλάγματος, βασιζόταν και στο πολύ χαμηλό ποσοστό δημόσιου χρέους, που φτάνει μόλις στο 14% του ΑΕΠ.
Δυσοίωνη πρόβλεψη
Με βάση όλα τα παραπάνω, δεν προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι τα ασφάλιστρα έναντι πιθανής χρεοκοπίας έχουν εκτοξευθεί στα ύψη. Η πορεία των γνωστών CDS υποδεικνύει, μάλιστα, ότι η πιθανότητα η Ρωσία να μην καταφέρει να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της ανέρχεται σε 80%.
Προσθέτουμε ότι η Ρωσία αποφάσισε να σταματήσει την πώληση ξένου νομίσματος (έως την 9η Σεπτεμβρίου),για το προσεχές εξάμηνο, λίγες ώρες αφότου ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Fitch υποβάθμισε εκ νέου το αξιόχρεο της .
Στο διάστημα αυτό, η εκταμίευση ρευστού από λογαριασμούς σε ξένο νόμισμα στις ρωσικές τράπεζες θα περιοριστεί στις 10.000 δολάρια ΗΠΑ ως την 9η Σεπτεμβρίου. Το υπόλοιπο ποσό δεν θα μπορεί να αναληφθεί παρά μόνο σε ρούβλια βάσει της τρέχουσας ισοτιμίας.
Όπως και οι άλλοι δύο «μεγάλοι» οίκοι αξιολόγησης (S&P Global Ratings και Moody’s), ο Fitch είχε ήδη τοποθετήσει στις αρχές Μαρτίου το μακροπρόθεσμο χρέος της Ρωσίας στην κατηγορία αυτών που ενδέχεται να πάψουν να εξυπηρετούνται.
Σημειώνουμε ότι αν κηρυχθεί στάση πληρωμών από τη Ρωσία, θα είναι η πρώτη από το 1998.
- Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Οικονομικός Ταχυδρόμος
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας