Κόσμος

Σύνοδος Κορυφής: Απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια έως το 2027

Αμυντικά ζητήματα της ΕΕ θα τεθούν επί τάπητος σε έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Μάιο

Στη σταδιακή κατάργηση όλων των ρωσικών εισαγωγών ενέργειας έως το 2027, συμφώνησαν οι 27 της ΕΕ, οι οποίοι διχάστηκαν όσον αφορά στο ενεργειακό εμπάργκο στη Ρωσία.

Η απόφαση ανακοινώθηκε σε κοινή συνέντευξη Τύπου, της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του προέδρου του Συμβουλίου της ΕΕ και του Γάλλου προέδρου, μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου της ΕΕ στις Βερσαλίες.

Μια νέα πρόταση θα κατατεθεί στα μέσα Μαΐου για να βοηθήσει στην επίτευξη του στόχου.

«Ο τρόπος με τον οποίο απαντάμε σήμερα σε αυτή την απεχθή επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας θα καθορίσει το μέλλον της Ουκρανίας και επίσης το μέλλον της ένωσής μας και πέρα ​​από αυτό, ακόμη και το μέλλον ολόκληρης της ευρωπαϊκής ηπείρου…. Αυτή η κρίση μας έκανε να αντιμετωπίσουμε τις ευθύνες μας μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα», είπε χαρακτηριστικά, η πρόεδρος της Κομισιόν.

«Πρώτον, το καθήκον μας είναι να συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε την αξιόπιστη, ασφαλή και οικονομικά προσιτή παροχή ενέργειας στους ευρωπαίους καταναλωτές μεσοπρόθεσμα» και συμπλήρωσε πως «αυτό σημαίνει να απαλλαγούμε από την εξάρτησή μας από το ρωσικό φυσικό αέριο διαφοροποιώντας την προσφορά, επενδύοντας μαζικά σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Όπως ανέφερε έως τα τέλη Μαΐου θα προταθεί η σταδιακή κατάργηση της εξάρτησής από το ρωσικό φυσικό αέριο, πετρέλαιο και άνθρακα έως το 2027 τα οποία θα στηριχθούν από τους απαραίτητους εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, ενώ τέλη Μαρτίου η Κομισιόν θα παρουσιάσει επιλογές για τον περιορισμό της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου στην ηλεκτρική ενέργεια

Η κ. φον ντερ Λάιεν πρόσθεσε ότι ο πόλεμος του Βλαντιμίρ Πούτιν «έχει αλλάξει θεμελιωδώς το περιβάλλον ασφαλείας της Ευρώπης».

«Θέλω να είμαι πολύ σαφής ότι πρέπει να συντονιστούμε στενά και με το ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ είναι η ισχυρότερη στρατιωτική συμμαχία στον κόσμο. Ως εκ τούτου, χαιρετίζω το γεγονός ότι οι ηγέτες μας είπαν να προετοιμάσουμε μια ανάλυση για τα κενά των αμυντικών επενδύσεων και να βεβαιωθούμε ότι έχουμε ένα σαφές σχέδιο για το πώς να αντιμετωπίσουμε αυτά τα κενά» δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Από την πλευρά του ο Εμανουέλ Μακρόν, εκ μέρους της γαλλικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ δήλωσε ότι η ΕΕ αντέδρασε στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία με ενότητα, αλληλεγγύη και υπευθυνότητα.

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε ότι πρέπει να στηρίξουμε τον ουκρανικό λαό και την ειρήνη και παράλληλα εξετάσαμε και τα ζητήματα ένταξης στην ΕΕ ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συνεδριάσει εκτάκτως τον Μάιο, δηλαδή πριν από τη σύνοδο του Ιουνίου, για να συζητηθούν τα αμυντικά ζητήματα της ΕΕ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο