Κόσμος

Σύνοδος Κορυφής: Συμφωνία για μέτρα στην ενέργεια – «Αγκάθι» το ευρωομόλογο

Σύνοδος Κορυφής: Συμφωνία για μέτρα στην ενέργεια – «Αγκάθι» το ευρωομόλογο

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Στόχος η ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία να τερματιστεί το 2027, υπογραμμίζουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Στην ανάγκη λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης καταλήγουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής των Βερσαλλιών, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters. Στο προσχέδιο συμπερασμάτων, περιλαμβάνεται η μείωση των εξαρτήσεων της ΕΕ από τη Ρωσία. Βασικό αντικείμενο συζήτησης αποτελεί η γαλλική πρόταση για ένα «ευρωομόλογο», ένα νέο κοινό χρέος της ΕΕ, που θα εκδίδεται, ώστε να μετριαστούν οι επιπτώσεις της μετατόπισης από τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας, στον αντίκτυπο των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Μόσχα για την Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Reuters, η Γερμανία, η Ολλανδία και άλλες χώρες αντιτίθενται  σε μια τέτοια κίνηση, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν πολλά ακόμη αχρησιμοποίητα χρήματα στο Ταμείο Ανάκαμψης, περίπου 800 δισεκατομμύρια ευρώ, της ΕΕ.

Τα 27 κράτη-μέλη υπογραμμίζουν εξάλλου την ανάγκη ενίσχυσης της ασφάλειας και των αμυντικών δυνατοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη μείωση των εξαρτήσεων όχι μόνο στον τομέα της ενέργειας, αλλά και γενικότερα σε τομείς όπως της βιομηχανίας, της υγείας και της τεχνολογίας, καθώς και την ανάγκη ισχυροποίησης της οικονομικής βάσης της ΕΕ και δημιουργίας ενός νέου αναπτυξιακού και επενδυτικού μοντέλου, με χρονικό ορίζοντα το 2030.

Η πρόταση Μητσοτάκη

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως, στη δέσμη προτάσεων που προτείνεται να μελετήσει και να καταθέσει η Κομισιόν για την ενέργεια, συμπεριλαμβάνεται και η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την επιβολή προσωρινού πλαφόν στις τιμές χονδρικής φυσικού αερίου, όπως επίσης και στη μετακύλισή τους στις τιμές ηλεκτρισμού.

Η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, έθεσε τον στόχο η ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία να τελειώσει το 2027. «Οι εθνικές μας δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις συνολικές επενδυτικές ανάγκες και να αντικατοπτρίζουν τη νέα γεωπολιτική κατάσταση», αναφέρεται στο προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής. «Θα ακολουθήσουμε υγιείς δημοσιονομικές πολιτικές, οι οποίες διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους για κάθε κράτος-μέλος, μεταξύ άλλων παρέχοντας κίνητρα για επενδύσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη και είναι κρίσιμες για τους στόχους μας για το 2030», αναφέρουν τα συμπεράσματα.

Τα 74 δισεκατομμύρια ευρώ από το συνολικό ταμείο της ΕΕ έχουν εκταμιευθεί μέχρι στιγμής, καθώς οι εθνικές κυβερνήσεις πρέπει να προετοιμάσουν έργα που θα χρηματοδοτηθούν με επιχορηγήσεις και εξαιρετικά φθηνά δάνεια. Το προσχέδιο της κοινής ανακοίνωσης των «27» έδειξε ότι οι ηγέτες της ΕΕ θέλουν να βρουν χρήματα για τις μελλοντικές προκλήσεις αξιοποιώντας δημόσιους πόρους για την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων και διευκολύνοντας τα καινοτόμα έργα. «Θα χρησιμοποιήσουμε τον προϋπολογισμό και τις δυνατότητες της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για να κεφαλαιοποιήσουμε τις ιδιωτικές επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης υψηλότερου κινδύνου για την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία», ανέφεραν.

Η ένταξη της Ουκρανίας

Στο προσχέδιο δεν υπήρχε συγκεκριμένη δέσμευση για το αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πέρα από αναφορές για ενίσχυση των δεσμών και της εταιρικής σχέσης με τη χώρα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, υπάρχει διαφωνία για τις δεσμεύσεις που μπορεί και πρέπει να λάβει η ΕΕ έναντι της χώρας, δεδομένου ότι ακόμα και αν η αίτηση γίνει αποδεκτή, η ίδια η διαδικασία για ένταξη αποτελεί μακροχρόνια διαδικασία.

Όσον αφορά την άμυνα, τονίζεται πως η ενίσχυση της άμυνας της ΕΕ είναι συμπληρωματική ως προς το ΝΑΤΟ, καθώς και πως οι 27 συμφωνούν σε σημαντική αύξηση των αμυντικών δαπανών και επενδύσεων, καθώς και ενθάρρυνση των κοινών επενδύσεων μεταξύ των κρατών μελών σε κοινά έργα και κοινές προμήθειες εξοπλισμού. Επισημαίνεται πως οι 27 θα προωθήσουν συνεργασίες με τους τομείς της καινοτομίας και της βιομηχανίας, καθώς και καλύτερη προετοιμασία απέναντι σε υβριδικές απειλές με την ενίσχυση μεταξύ άλλων της προετοιμασίας και της άμυνας στον κυβερνοχώρο και τις ψηφιακές υποδομές, και της προώθησης στρατηγικής κατά της παραπληροφόρησης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments