Nέα της αγοράς

5 βιομηχανικοί σύνδεσμοι ζητούν παρέμβαση στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρική ενέργειας

Με κοινή ανακοίνωση τους

Τη λήψη πιο αποτελεσματικών μέτρων στήριξης της βιομηχανίας ζητούν πέντε βιομηχανικοί σύνδεσμοι από την ελληνική κυβέρνηση και την καλούν να ελέγξει τις τιμές στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε κοινή ανακοίνωση, οι Σύνδεσμοι Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, Βιομηχανιών Αττικής-Πειραιώς, Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας και η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας ζητούν η Ελλάδα να κινηθεί στο πλαίσιο που καθορίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση της υπερβολικής αύξησης των τιμών στην χονδρεμπορική αγορά συμπεριλαμβανομένης και της φορολόγησης των υπερκερδών των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας. Οι Σύνδεσμοι χαιρετίζουν τις χθεσινές έξι προτάσεις του Έλληνα πρωθυπουργού ενόψει της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αναμένουν την έμπρακτη στήριξη της ελληνικής μεταποίησης.

Τι αναφέρει η ανακοίνωσή τους

Στην κοινή ανακοίνωση τονίζουν ότι η τιμή που προμηθεύονται το φυσικό αέριο όλοι οι προμηθευτές και οι ηλεκτροπαραγωγοί διαμορφώνονται από τις χρηματιστηριακές τιμές του προηγούμενου μήνα.«Η τιμή προμήθειας για τον Μάρτιο είναι ευρώ 80/Μwh, βάσει της οποίας το υπολογιζόμενο μεταβλητό κόστος για μια μονάδα φυσικού αερίου δεν πρέπει να υπερβαίνει τα Euro 200/Μwh, εάν λάβουμε υπόψη μας και τη σημαντική πτώση των τιμών των δικαιωμάτων CO2 στα ευρώ60/Mwh από το επίπεδο των ευρώ 90/Mwh που είχε φθάσει τους δύο τελευταίους μήνες.

Επομένως, οι τιμές των ευρώ 360/Mwh στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας κρίνονται ως υπερβολικές και αδικαιολόγητα υψηλές, επιφέροντας απροσδόκητα οφέλη τα οποία πλήττουν την ανταγωνιστικότητα των βιομηχανικών καταναλωτών ενέργειας», τονίζουν και προσθέτουν:

Η επιδότηση των ευρώ 65 /Μwh, που δίδεται στις βιομηχανίες για τον μήνα Μάρτιο, προφανώς δεν επαρκεί για να καλύψει τις κατά πολύ επαυξημένες τιμές. Είναι πλέον σαφές ότι η κρίση θα διαρκέσει τουλάχιστον έως και τις αρχές του επομένου έτους. Το πλήγμα που θα υποστεί η βιομηχανία της χώρας θα είναι καίριο και τίθεται ζήτημα βιωσιμότητας για την πλειοψηφία αυτών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο