Η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια μαθαίνει… ισπανικά
Πηγή Φωτογραφίας: Ύπαιθρος Χώρα
Ελληνικός μόνο στα… χαρτιά τείνει να γίνει ο κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας, καθώς μετά τη συγχώνευση των Νηρέα, Σελόντα, Andromeda και Περσέα υπό τον όμιλο Avramar, σε ξένους πέρασε και το πλειοψηφικό πακέτο της Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς.
Αν προσθέσουμε και την πρόσφατη επιστροφή της Καλλιμάνης μέσω Τουρκίας, η οποία δεν ανήκει βεβαίως στον κλάδο της υδατοκαλλιέργειας, είναι σαφές ότι αγορά των αλιευμάτων, τόσο στο HoReCa, όσο και στο λιανεμπόριο, εξελίσσεται σε «παιχνίδι» ξένων κεφαλαίων.
Ο νέος πλειοψηφικός μέτοχος της εταιρείας Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς, συμφερόντων της οικογένειας Γερουλάνου, είναι ο ισπανικός όμιλος Grupo Profand με έδρα την πόλη Βίγκο της Γαλικίας. Οι Ισπανοί εξαγόρασαν το 60% της εταιρείας Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς, ενώ ο Παύλος και η Λάρα Μπαράζι-Γερουλάνου ενίσχυσαν το ποσοστό τους στο 40%.
Η έλευση ενός ισχυρού διεθνούς «παίκτη» στο μετοχικό κεφάλαιο της Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς θεωρείται ως ένα βήμα θωράκισης της εταιρείας απέναντι στον έντονο ανταγωνισμό με φιλοδοξία να δημιουργηθεί ένας δεύτερος πόλος στην εγχώρια αγορά απέναντι στον όμιλο Avramar.
Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος Avramar, ο μεγαλύτερος –και νεότερος- παίκτης στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών, που δημιουργήθηκε μετά την συγχώνευση των Νηρέα, Σελόντα, Andromeda και Περσέα, έχει έδρα στη Βαλένθια της Ισπανίας και ιδιοκτήτες του είναι δύο ξένα funds, το αμερικανικό AMERRA Capital και το κρατικό fund του Αμπού Ντάμπι Mubadala Investment. Συνολικά ο όμιλος Avramar σε Ελλάδα και Ισπανία διαθέτει 72 μονάδες ιχθυοκαλλιέργειες, 12 ιχθυογεννητικούς σταθμούς, 3 εργοστάσια τροφών ενώ τροφοδοτεί με προϊόντα 35 χώρες.
Η Philosofish, με μέτοχο το επενδυτικό fund Diorasis International με έδρα στο Λουξεμβούργο, είναι πια η μεγαλύτερη εταιρεία με ελληνικό χρώμα.
Συνολικά, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών, στον κλάδο σήμερα δραστηριοποιούνται 318 μονάδες θαλάσσιας ιχθυοκαλλιέργειας, στις οποίες απασχολούνται άμεσα 4.397 άτομα, μόνιμο και έκτακτο προσωπικό.
Η Profand και ο μυστηριώδης καπετάνιος Νέμο
Η Profand είναι ήδη η δεύτερη μεγαλύτερη αλιευτική εταιρεία στην Ισπανία από άποψη τζίρου, πίσω από τη Nueva Pescanova και δραστηριοποιείται στα ψάρια ελεύθερης αλιείας διαθέτοντας στόλο 24 επαγγελματικών σκαφών αλιείας, μια ομάδα 12 εργοστασίων επεξεργασίας, ενώ απασχολεί 3.000 εργαζόμενους.
Όπως ο μυστηριώδης καπετάνιος Νέμο στο μυθιστόρημα του Ιουλίου Βερν «20.000 χιλιάδες λεύγες κάτω από τη θάλασσα», ο García Chillón, ο οποίος συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους στην Ισπανία το 2022, σύμφωνα με την EL MUNDO, κυριαρχεί στις θάλασσες σχεδόν όλων των ηπείρων.
Η δραστηριότητα της εταιρείας του εκτείνεται στη Νότια Αμερική, στη Βόρεια Αμερική, στην Ινδία, στην Αφρική και στην Ισπανία. Μάλιστα αποτελεί τη μοναδική ευρωπαϊκή εταιρεία με αλιευτικές δραστηριότητες στην ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών.
Στην αγορά των ΗΠΑ στοχεύει και η εταιρεία Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς στο διοικητικό συμβούλιο της οποίας συμμετέχει πλέον ως μέλος και ο Ισπανός Enrique Bernardo García Chillón, ιδιοκτήτης της Profand. Πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος είναι η κα Λάρα Φαττίμα Μπαράζι, ενώ μέλη είναι επίσης οι Manoel Carrera Folgoso, Moisés Rodríguez Giráldez και Παύλος Γερουλάνος.
Με αφορμή την εξαγορά της πλειοψηφίας στην Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς, ο τζίρος της οποίας έφθασε το 2020 32,6 εκατ. ευρώ, ο Enrique Garcia Chillon δήλωσε ότι «χάρη σε αυτή την εξαγορά, ενισχύουμε τη θέση μας στις κατηγορίες της τσιπούρας και του λαβρακιού, ελέγχοντας έτσι όλα τα στάδια της διαδικασίας».
Η Profand κατάφερε να πατήσει το γκάζι στο πανδημικό 2020 χάρη στη θετική εξέλιξη των πωλήσεων των σούπερ μάρκετ. «Η εμπορική δραστηριότητα στο κανάλι λιανικής έχει αυξηθεί, γεγονός που μετριάζει τη μείωση σε άλλα κανάλια ως αποτέλεσμα της πανδημίας Covid-19», αναγνωρίζει η εταιρεία στην ετήσια έκθεσή της, στην οποία αναφέρει την εξάρτησή της από τη Mercadona.
Η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Mercadona είναι ο ισχυρότερος παίκτης της ισπανικής αγοράς στον κλάδο της οργανωμένης λιανικής. Η Profand είναι βασικός προμηθευτής της Mercadona σε προϊόντα αλιευμάτων, καθώς το 2019 εξαγόρασε την εταιρεία Caladero, τότε προμηθεύτρια της αλυσίδας.
Στον αφρό οι τιμές
Αν και το δυνατό κύμα αυξήσεων στο ενεργειακό κόστος, στις ιχθυοτροφές και στα υλικά συσκευασίας απειλεί την πορεία προς την ανάκαμψη του κλάδου της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, η πορεία των τιμών ειδικά στο λαβράκι ισοφαρίζουν κάπως τις απώλειες.
Ήδη στην ιταλική αγορά, μία από τις βασικές αγορές των ελληνικών ψαριών, τον Φεβρουάριο οι τιμές στο λαβράκι ιχθυοκαλλιέργειας έκαναν ιστορικό υψηλό πενταετίας, στα 5,2 ευρώ το κιλό. Από την άλλη η τιμή της τσιπούρας, μπορεί να μην ανέβηκε αλλά δεν έπεσε κιόλας, γεγονός που χαρακτηρίζεται θετική εξέλιξη από τις εταιρείες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ, η συνολική παραγωγή ειδών υδατοκαλλιέργειας το 2020 κατέγραψε άνοδο 3,4% φτάνοντας τους 133.168,2 τόνους σε σχέση με το 2019. Την ίδια στιγμή, η αξία έτρεξε με διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης καθώς άγγιξε τα 558,8 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 10%.
Η τσιπούρα παρέμεινε στην κορυφή εμφανίζοντας τις μεγαλύτερες ποσότητες και πωλήσεις. Συγκεκριμένα, παρήχθησαν 62.269 τόνους τσιπούρας, οι οποίοι μεταφράστηκαν σε πωλήσεις αξίας 289,81 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 12,1% και 14,5% αντίστοιχα.
Στη δεύτερη θέση βρέθηκε το λαβράκι, η παραγωγή του οποίου διαμορφώθηκε στους 41.173 τόνους, εμφανίζοντας οριακή πτώση 0,2% ενώ η αξία ανήλθε στα 209,254 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 4,4%.
Ωστόσο, πρωταθλητής σε ανάπτυξη τόσο σε ποσότητα όσο και σε αξία αναδείχθηκε ο κρανιός, η παραγωγή του οποίου σχεδόν διπλασιάστηκε το 2020, γεγονός που αποτυπώθηκε και σε όρους αξίας, η οποία ενισχύθηκε κατά 33,8%.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας