Nέα της αγοράς

Στο «στόχαστρο» της Κίνας κολοσσοί της Ρωσίας

Στο «στόχαστρο» της Κίνας κολοσσοί της Ρωσίας
Σε συζητήσεις για την εξαγορά ποσοστού από εταιρείες της Ρωσίας όπως η Gazprom βρίσκεται το Πεκίνο.

Η Κίνα εξετάζει να αγοράσει μερίδια σε εταιρείες ενέργειας και πρώτων υλών της Ρωσίας όπως είναι ο κολοσσός του φυσικού αερίου Gazprom και η εταιρεία παραγωγής αλουμινίου United Rusal International PJSC, σύμφωνα με πηγές του, επικαλείται το Bloomberg. Οι συνομιλίες αυτές βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και προς το παρόν τουλάχιστον δεν είναι σίγουρο εάν θα οδηγήσουν σε κάποιο ή κάποια ντιλ.

Η κινεζική κυβέρνηση έχει βάλει μπροστά για τις διερευνητικές αυτές επαφές τις μεγάλες κρατικές εταιρείες της χώρας, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι China National Petroleum Corp., China Petrochemical Corp., Aluminium Corp. of China και China Minmetals Corp. Οι εταιρείες αυτές έχουν βάλει στο μικροσκόπιο τυχόν επενδυτικές ευκαιρίες σε ρωσικές εταιρείες ή άλλα στοιχεία ενεργητικού λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Για να δικαιολογηθεί μια τέτοια κίνηση της Κίνας εν μέσω μαζικών παγκόσμιων κυρώσεων προς τη Ρωσία, το Πεκίνο παρουσιάζει το ενδιαφέρον αυτό ως προσπάθεια να ενισχύσει την ενεργειακή και επισιτιστική ασφάλεια της Κίνας και όχι ως κίνηση για να στηρίξει τη Μόσχα, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Οι δύο χώρες έχουν ήδη πρόσφατα – πριν από τον πόλεμο – ενισχύσει τους δεσμούς τους, με τους προέδρους Σι Τζινπίνγκ και Βλαντίμιρ Πούτιν να υπογράφουν τον Φεβρουάριο σειρά συμφωνιών για την αύξηση των πωλήσεων στην Κίνα φυσικού αερίου, πετρελαίου και σιταριού. Η Gazprom και η Rosneft PJSC ήταν μεταξύ των ρωσικών ενεργειακών κολοσσών που έκλεισαν συμφωνίες όταν οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στο Πεκίνο εν όψει των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Ωστόσο, οποιαδήποτε επένδυση στη Ρωσία από την Κίνα είναι γεμάτη κινδύνους που υπερβαίνουν τη γεωπολιτική πράξη εξισορρόπησης που αντιμετωπίζει το Πεκίνο, όπως αναφέρει το Bloomberg. Η Ρωσία χαρακτηρίζεται πλέον αγορά όπου δύσκολα μπορεί να επενδύσει κανείς λόγω των πολύ σημαντικών κυρώσεων, αναφέρεται ακόμα. Οι κυρώσεις αυτές έχουν εξαφανίσει δισεκατομμύρια δολάρια σε αξία ρωσικών στοιχείων ενεργητικού και τα ομόλογα της Μόσχας έχουν σημειώσει κάθετη πτώση καθώς εντείνονται οι κίνδυνοι χρεοκοπίας. Το κινεζικό νόμισμα γουάν έχει επίσης ενισχυθεί έναντι του ρουβλίου, γεννώντας ερωτήματα σχετικά με τη στρατηγική σχέση και των δύο χωρών, αναφέρει το Bloomberg.

Στροφή στην Ασία

Μια σειρά μεγάλων επενδύσεων από την Κίνα θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ενίσχυση της προσπάθειας της Μόσχας να επιταχύνει μια μεγαλύτερη στροφή προς την Ασία την οποία θέλει να πετύχει κυρίως με συμφωνίες προμήθειας πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η Κίνα έχει διπλασιάσει τις αγορές ρωσικών ενεργειακών προϊόντων τα τελευταία πέντε χρόνια, με τον σχετικό τζίρο να φτάνει πλέον τα 60 δισ. δολάρια, όπως δείχνουν τα στοιχεία του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου.

Ο αγωγός με την ονομασία Power of  Siberia άρχισε να στέλνει φυσικό αέριο στην Κίνα το 2019 και η Gazprom βρίσκεται ήδη σε συνομιλίες με την Κίνα για να κατασκευαστεί και άλλη διαδρομή, επιτρέποντας στη Ρωσία να μεταφέρει προς την Ασία και την Κίνα μέρος από τα κοιτάσματα αερίου που τροφοδοτούν σήμερα την Ευρώπη.

Από την πλευρά του Πεκίνου, ο πόλεμος στην Ουκρανία αύξησε την πίεση στην Κίνα να εξασφαλίσει εισαγωγές σειράς προϊόντων και ενέργειας, καθώς το κόστος αυτής της ενέργειας, των μετάλλων και των τροφίμων εκτοξεύεται σε πρωτοφανή επίπεδα. Ανησυχώντας για τον αντίκτυπο που θα έχουν οι αυξανόμενες τιμές στην οικονομία, κορυφαίοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Κίνας εξέδωσαν εντολές να δοθεί προτεραιότητα στην ασφάλεια του εφοδιασμού εμπορευμάτων, όπως ανέφερε το Bloomberg την περασμένη εβδομάδα. Η Κίνα έχει δεσμευθεί να συνεχίσει τις εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία παρά τη μαζική εταιρική έξοδο από ευρωπαϊκές και αμερικανικές εταιρείες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments