Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Απρόθυμος ο Πούτιν για τερματισμό του πολέμου – Τι είπε 90 λεπτά με Μακρόν και Σολτς

Δεν είναι πρόθυμος για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρουν πηγές της γαλλικής προεδρίας μετά την 90λεπτη επικοινωνία Πούτιν με Μακρόν και Σολτς, την οποία χαρακτήρισαν "δύσκολη"

Χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματά ήταν η τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν,  ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Όλαφ Σολτς για το θέμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Αν και αρχικά τηρήθηκε απόλυτη μυστικότητα σχετικά με το περιεχόμενο των συνομιλιών, Γάλλος αξιωματούχος από τη γαλλική προεδρία ανέφερε ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν δείχνει διατεθειμένος να τελειώσει την πολεμική επιχείρηση στην Ουκρανία.

Λίγο μετά τις 18:00 (ώρα Ελλάδος), η Γαλλική προεδρία έδωσε περισσότερα στοιχεία για την επαφή Πούτιν, Μακρόν και Σολτς. Σύμφωνα με το BBC, η Γαλλική προεδρία ανέφερε ότι η τηλεφωνική συνομιλία διήρκεσε σχεδόν 90 λεπτά και πως «ήταν μια δύσκολη συζήτηση».

Κατά τις ίδιες πηγές, Μακρόν και Σολτς ζήτησαν από τον Πούτιν κατάπαυση πυρός και τερματισμό των εχθροπραξιών προτού ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τα επόμενα βήματα.

Το γραφείο του Μακρόν στο Ελιζέ ωστόσο, κατά το BBC, επισημαίνει ότι «ο Πούτιν δεν έδειξε καμία διάθεση να τελειώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία». Παράλληλα το Ελιζέ επισημαίνει ότι οι κατηγορίες του Ρώσου προέδρου για «κατάφωρες παραβιάσεις» του ανθρωπιστικού δικαίου από τις ουκρανικές δυνάμεις είναι «ψέματα

Ο Γάλλος πρόεδρος και ο Γερμανός καγκελάριος κάλεσαν επίσης τη Ρωσία να «άρει την πολιορκία» της Μαριούπολης, όπου η κατάσταση είναι «ανθρωπίνως αβάστακτη», επισήμανε η γαλλική προεδρία.

Οι κατηγορίες Πούτιν για «κατάφωρες παραβιάσεις» του ανθρωπιστικού δικαίου

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Πούτιν κατηγόρησε τις ουκρανικές δυνάμεις για «κατάφωρες παραβιάσεις» του ανθρωπιστικού δικαίου, απαντώντας στους Μακρόν και Σολτς, οι οποίοι και του έθεσαν το ζήτημα της ανθρωπιστικής κατάστασης.

Ο Πούτιν έκανε λόγο, κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξης με τους δύο ηγέτες, για «εξωδικαστικές δολοφονίες αντιφρονούντων», για «απαγωγές αμάχων» και τη «χρήση τους ως ανθρώπινες ασπίδες», όπως και για την «ανάπτυξη βαρέων όπλων σε κατοικημένες περιοχές, κοντά σε νοσοκομεία, σχολεία και παιδικούς σταθμούς», επισημαίνεται σε μια ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Κατηγόρησε, επίσης, τα ουκρανικά «εθνικιστικά τάγματα» ότι «διαταράσσουν συστηματικά τις επιχειρήσεις διάσωσης και εκφοβίζουν τους αμάχους που προσπαθούν να εκκενώσουν» τις εμπόλεμες ζώνες. «Ο Βλαντίμιρ Πούτιν παρότρυνε τον Μακρόν και τον Σολτς να ασκήσουν επιρροή στις αρχές του Κιέβου για να τερματίσουν αυτές τις εγκληματικές ενέργειες», συμπλήρωσε η ρωσική προεδρία.

Επιπλέον, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ενημέρωσε τους Μακρόν και Σολτς σχετικά με την κατάσταση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, ενώ οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή, ανέφερε το Κρεμλίνο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο