Πόλεμος στην Ουκρανία: “Μήνυμα” Ζελένσκι σε Πούτιν – Ο ρόλος του Ισραήλ
Απαντήσεις σε μία σειρά θεμάτων και γεγονότων των τελευταίων ημερών για τον πόλεμο στη χώρα του, έδωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά τ διάρκεια συνέντευξης Τύπου, αλλά και βιντεοσκοπημένου μηνύματος.
Οι δηλώσεις Ζελένσκι αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον , καθώς γίνονται στον απόηχο της ισραηλινής πρότασης να δεχτεί την προσφορά του Βλαντιμίρ Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου, όπως αποκαλύπτει η Jerusalem Post.
Παράλληλα εξέφρασε την πρόθεσή του να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, χαιρετίζοντας παράλληλα τις προσπάθειες του ισραηλινού πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ να μεσολαβήσει μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας και ανέφερε πως πρότεινε στον Μπένετ τη διεξαγωγή συνομιλιών στην Ιερουσαλήμ.
Επίσης, ο Ζελένσκι είπε ότι οι διαπραγματευτικές ομάδες της Ουκρανίας και της Ρωσίας άρχισαν να συζητούν συγκεκριμένα θέματα παρά να ανταλλάσσουν τελεσίγραφα. Σύμφωνα με τον ίδιο, περίπου 1.300 ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.
Για το ισραηλινό δημοσίευμα
Σχολιάζοντας το ισραηλινό δημοσίευμα, είπε με νόημα «Όσο για το Ισραήλ και τη διαμεσολάβηση του Ναφτάλι Μπένετ, εμείς ζητάμε τη φιλία του Ισραήλ. Προφανώς και θεωρούμε ότι είναι θετική η στάση του αλλά βέβαια το Ισραήλ έχει μια ιδιομορφία λόγω της ιστορίας του και των παραλληλισμών που θα μπορούσαμε να κάνουμε. Θα μπορούσαν να πάρουν θέση σε αυτόν τον πόλεμο επειδή έχουν βιώσει και αυτοί τεράστια κύματα προσφύγων. Το Ισραήλ μπορεί να παίξει ρόλο για να βρεθεί μια λύση. Παγκοσμίως επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους και τις αντίστοιχες κυβερνήσεις. Θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τις θέσεις μας στον ρωσικό λαό».
Έκκληση για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων
Για την απαγόρευση πτήσεων, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε. «Κάποιοι εκπρόσωποι – ηγέτες της Δύσης, κάθονται καμιά φορά σε καφενεία και συζητούν για τον κόσμο και πώς ξαναφτιάχνεται αυτός στο μυαλό τους. Προφανώς δεν θα ήταν αυτοί που θα προσπαθούσαν να κλείσουν τους δικούς μας αιθέρες. Δεν το εννοώ για όλους. Απλώς απευθύνω για άλλη μια φορά έκκληση να καταλάβουν οι ηγέτες ποια είναι η δικιά μας θέση. Επίσης, βεβαίως, υπάρχουν τα αντιαεροπορικά συστήματα και είναι κάτι, τα οποία μπορούμε και εμείς να βρούμε ή είναι ευπρόσδεκτα από όσους θέλουν να μας τα δώσουν. Αντιλαμβανόμαστε τη δυσκολία κάποιων χωρών αλλά εμείς είμαστε έτοιμοι ακόμα και να αγοράσουμε αντιαεροπορικά συστήματα».
Ο βομβαρδισμός στο μαιευτήριο
«Τι να πω; Πώς να αξιολογήσεις μια τέτοια πράξη; Μια τρομοκρατική ενέργεια; Τι άλλο να πω; Είναι τραγικό να βλέπεις ανθρώπους να κάνουν τέτοια πράγματα σήμερα. Δεν έχει σημασία να γίνεται αυτό μόνο μια φορά. Ένας φούρνος να ανατιναχθεί και να σκοτωθούν άνθρωποι, μας στεναχωρεί. Αυτά που θα συμβούν στο μέλλον, κανείς δεν τα ξέρει. Ακούω φοβερά πράγματα, πχ για χημικά. Όταν έρχονται δεκάδες τέτοια εκφοβιστικά μηνύματα, προφανώς αγχώνεσαι. Όπως η επίθεση στο Χάρκοβο, ήταν φρικτά πράγματα αυτά. Δεν θέλω να συνηθίσουμε σε αυτά».
Για την απαγωγή του δημάρχου
Χθες μας ήρθε ένα βίντεο που αποδεικνύει την απαγωγή του δημάρχου της Μελιτόπολης. Ζήτησα τη βοήθεια του κ. Μακρόν. Ο δήμαρχος είναι ένας άνθρωπος που ήθελαν να τον κάνουν ντε και καλά να καλωσορίσει τον ρωσικό στρατό, κάτι που αρνήθηκε. Συνήθως όταν απαγάγει κάποιος, γυρνάει και ένα βίντεο για να του πει πες κάτι αλλιώς θα σε σκοτώσω. Θέλουν να κάνουν επίδειξη επιρροής; Εγώ, λέω, μακάρι να μου μιλούσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν για να τα συζητήσουμε όλα αυτά. Μου μένει να τα συζητάω με τον Γάλλο πρόεδρο και τον Όλαφ Σολτς, οι οποίοι ενδεχομένως να μπορούν να τα μεταφέρουν όλα αυτά στον Ρώσο πρόεδρο».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας