Άποψη

Δικαιολογούν οι ισχυρισμοί του Πούτιν έναν πόλεμο;

Ο Αντώνης Κρούστης γράφει στο pagenews.gr για τους ισχυρισμούς της φιλορωσικής πλευράς της ελληνικής κοινωνίας που αδικαιολόγητα δικαιολογούν έναν αιματηρό πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης.

Είναι εμφανές στην ελληνική κοινωνία μια ανοχή στην επιχειρηματολογία Πούτιν για την εισβολή στην Ουκρανία, υποκρύπτοντας μια ακροδεξιοαριστερή προσέγγιση των πραγμάτων. Αντί να ακουστεί ένα ξεκάθαρο και βροντερό ΟΧΙ, από όλους, ακούω, έκπληκτος, επιχειρήματα  που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν καν έναν εκτοπισμό από την πατρίδα τους μανάδων με τα παιδιά τους στα χέρια, καμία βόμβα στα σπίτια των απλών ανθρώπων και κανέναν αδικοχαμένο άνθρωπο (είτε είναι Ουκρανός, είτε Ρώσος στρατιώτης), για έναν άδικο πόλεμο για τους πολλούς, αποφασισμένο από έναν και μόνο «αδικημένο» κατά τον ίδιον, άνθρωπο. Έτσι λοιπόν συγκέντρωσα όλους αυτούς τους ισχυρισμούς της φιλορωσικής πλευράς της ελληνικής κοινωνίας που αδικαιολόγητα δικαιολογούν έναν αιματηρό πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης.

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ 1.

Η Ουκρανία ήταν ανέκαθεν κομμάτι της Ρωσικής επικράτειας.

Ο Πούτιν στο διάγγελμα του, λίγο πριν την εισβολή στην Ουκρανία, ισχυρίστηκε ότι η Ουκρανία ήταν ανέκαθεν κομμάτι της Ρωσίας και ούτε λίγο ούτε πολύ αμφισβήτησε την ύπαρξη όχι μόνο Ουκρανικού κράτους , αλλά και έθνους. Αυτό φυσικά είναι ανιστόρητο εξ ολοκλήρου. Μπορεί οι δυο λαοί να είναι σλαβικοί και να είναι κυρίως χριστιανοί ορθόδοξοι δεν σημαίνει όμως ότι είναι ένας λαός. Το ίδιο μπορεί να ισχυριστούν οι Δανοί για τους Σουηδούς ή οι Σουηδοί για τους Νορβηγούς, αφού όλοι τους είναι Σκανδιναβοί.  Σας θυμίζω τους Αγγλοσαξονικούς λαούς (Σκωτσέζους, Ιρλανδούς , Ουαλούς και Άγγλους), με ίδια χαρακτηριστικά   (γλώσσα, θρησκεία) που διατηρούν την ταυτότητα τους συμβιώνοντας εκούσια για αιώνες τώρα.  Αλλά ακόμα και έτσι να είναι , η Ουκρανία σήμερα αποτελεί ανεξάρτητο κράτος που έχει εκλεγμένη κυβέρνηση και συμμετέχει στους διεθνείς οργανισμούς.

(αναλυτικότερα :https://www.pagenews.gr/2022/02/27/apopsi/rosia-vs-oukrania-oi-rizes-tou-misous/)

Τα εδάφη αυτά της σημερινής Ουκρανίας , ονομάζονταν Κράτος των Ρως στο Κίεβο, κατά τον 10ο αιώνα μΧ, όπου διαμελίστηκαν από τις ορδές των Μογγόλων και διασκορπίστηκαν οι Σλαβικοί λαοί σε διάφορες περιοχές. Άλλοι βρέθηκαν στην Πολωνία-Λιθουανία και άλλοι στην Μοσχοβία (όπου δημιουργήθηκε η σύγχρονη Ρωσία).

Τα μέρη αυτά κατέκτησαν τον 18ο αιώνα,  ο Τσάρος Πέτρος ο Μέγας στα δυτικά και βόρεια και η Μεγάλη Αικατερίνη στα νότια μέχρι την Οδησσό, δημιουργώντας την νέα Ρωσική Αυτοκρατορία. Κατά τον Α’ παγκόσμιο πόλεμο η Ουκρανία είχε την ευκαιρία της ανεξαρτητοποίησης της , αλλά η Ρωσική αυτοκρατορία υπό μορφή κομμουνιστική πλέον ανατρέπει τα σχέδια αυτά και εντάσσει εκ νέου την Ουκρανία στο σοβιετικό μπλοκ.

Το 1990 όμως τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Η Σοβιετική αυτοκρατορία καταρρέει και η Ουκρανία ανακηρύσσετε ως ανεξάρτητη. Με τι ποσοστό πιστεύεται ότι ο Ουκρανικός λαός επιθυμούσε την ανεξαρτησία του από την ΕΣΣΔ και την αυτοδιάθεση του; 92,3%!!!

Αυτό το ποσοστό ποιος θα το σεβαστεί; Δεν είδα στις διαπραγματεύσεις του ο Πούτιν να ζητά εκ νέου ένα δημοψήφισμα στην Ουκρανία να γνωρίζαμε και μεις πόσοι είναι αυτοί που θα ήθελαν να βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα του; Σας θυμίζω το 2014 όταν οι Σκωτσέζοι εξέφρασαν την επιθυμία  να ανεξαρτητοποιηθούν από τους Άγγλους, έλυσαν τις διαφορές τους , όχι με τα όπλα, αλλά με δημοψήφισμα που επικράτησε το ΟΧΙ, σεβαστό και από τις δυο πλευρές. Έτσι απλά και δημοκρατικά, χωρίς νεκρούς πρόσφυγες και κατεστραμμένες οικονομίες.

Συνεχίζεται…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο