Κόσμος

“N.Y Times”: «Ο πόλεμος του Πούτιν στέλνει τους Ρώσους στην εξορία»

“N.Y Times”: «Ο πόλεμος του Πούτιν στέλνει τους Ρώσους στην εξορία»
Οι πιο επώδυνες «κυρώσεις», για τον Βλαδιμίρ Πούτιν και τους επιτελείς του, το πιο σκληρό «κατηγορώ» για την εισβολή στην Ουκρανία, «έρχεται» από τους ίδιους τους Ρώσους! Οσο κρατάνε οι βομβαρδισμοί στην Ουκρανία τόσο φουντώνει ο αναβρασμός στο εσωτερικό της χώρας και οι κάθε μορφής αποδοκιμασίες προς τον ηγέτη της Ρωσίας.

«Τα πράγματα θα γίνουν μόνο χειρότερα στη Ρωσία», αναφέρουν σε άρθρο τους οι «N.Y Times», σχετικά με τη φυγή δεκάδων χιλιάδων κατοίκων της Μόσχας και άλλων πόλεων από τη μέρα που άρχισε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Οσοι δεν βγαίνουν στους δρόμους να διαδηλώσουν κατά του Πούτιν με το φόβο της σύλληψης και της φυλάκισης για «κρατική προδοσία», τα … μαζεύουν και φεύγουν από την πατρίδα τους!

«Δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι έχουν καταφύγει στην Κωνσταντινούπολη, εξοργισμένοι για αυτό που θεωρούν εγκληματικό πόλεμο. Ανησυχούν για τη στρατολόγηση τους, την πιθανότητα να κλείσουν τα ρωσικά σύνορα αλλά και για ότι τα μέσα διαβίωσής τους δεν είναι πλέον βιώσιμα στην πατρίδα τους», γράφουν οι «Ν.Υ.Τ»

Αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Επίσης δεκάδες χιλιάδες ταξίδεψαν σε χώρες όπως η Αρμενία, η Γεωργία, το Ουζμπεκιστάν, το Κιργιστάν και το Καζακστάν, που είναι περισσότερο γνωστές ως πηγές μετανάστευσης στη Ρωσία.

«Δεν έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο σε καιρό ειρήνης. Έχουν εγκαταλείψει τη χώρα έως και 200.000 Ρώσοι», είπε ο Κονσταντίν Σόνιν, Ρώσος οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο. Και σχολίασε: «Δεν υπάρχει πόλεμος στο ρωσικό έδαφος. Ως μεμονωμένο γεγονός, είναι τεράστιο”

«Η επιστροφή της Ρωσίας σε μεθόδους αυταρχισμού έχει κάνει πολλούς να απελπίζονται για το μέλλον τους». Κάποιοι συγκρίνουν τη μεγάλη φυγή με αυτή του 1920, όταν περισσότεροι από 100.000 αντίπαλοι των μπολσεβίκων κατά τη διάρκεια του Ρωσικού Εμφυλίου Πολέμου έφυγαν για να αναζητήσουν καταφύγιο στην τότε Κωνσταντινούπολη.

Μεταξύ αυτών που τράπηκαν σε φυγή είναι μπλόγκερ, δημοσιογράφοι ή ακτιβιστές που φοβήθηκαν τη σύλληψη βάσει του νέου νόμου στη Ρωσία που  ποινικοποιεί «ψευδείς πληροφορίες για τον πόλεμο». Άλλοι είναι μουσικοί και καλλιτέχνες που δεν βλέπουν μέλλον για τις τέχνες τους στη Ρωσία. Ανάμεσα τους και  εργαζόμενοι στον κλάδο της τεχνολογίας, του νόμου και άλλων βιομηχανιών που είδαν την προοπτική μιας άνετης ζωής της μεσαίας τάξης να διαλύεται από τη μια μέρα στην άλλη.

«Δεν μας αφαίρεσαν απλώς το μέλλον», είπε η Πολίνα Μποροντίνα, θεατρική συγγραφέας από τη Μόσχα για τον πόλεμο της κυβέρνησής της στην Ουκρανία. «Μας αφαίρεσαν το παρελθόν». Οι περισσότεροι νιώθουν ότι,  με τους αποκλεισμούς που επιβάλλει η Δύση στη χώρα τους, δεν θα είναι επιθυμητοί σε πολλές χώρες…

«Είναι απολύτως σαφές ότι η κόκκινη γραμμή έχει ξεπεραστεί. Τίποτα δεν θα τον κρατήσει πια πίσω», είπε ο Ντμίτρι Αλεσκόφσκι, δημοσιογράφος που εργάστηκε για χρόνια προωθώντας την αναδυόμενη κουλτούρα της Ρωσίας για φιλανθρωπίες. Μια από τις προηγούμενες μέρες μπήκε στο αυτοκίνητό του και μετανάστευσε στη Λετονία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments