Πολιτισμός

Το 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Φόρουμ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Γενεύης

Ο κινηματογράφος και η πολιτική είναι στο επίκεντρο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Φόρουμ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Γενεύη. Εκατοντάδες καλεσμένοι και ταινίες καταγγέλλουν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Φόρουμ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Γενεύης συγκεντρώνει τα τελευταία 20 χρόνια καλλιτέχνες, ακτιβιστές, δημοσιογράφους και αυτόπτες μάρτυρες που καταγγέλλουν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο. Πραγματοποιείται παράλληλα με τη Σύνοδο του Συμβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ.

Η γνωστή τραγουδίστρια Μπάρμπαρα Χέντρικς είναι δίπλα στη διοργάνωση από την πρώτη μέρα. Στην έναρξη του φεστιβάλ τραγούδησε τον ύμνο του Κινήματος Πολιτικών Δικαιωμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες, το We Shall Overcome. Η τραγουδίστρια είναι Επίτιμη Ισόβια Πρέσβειρα της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες. Μίλησε στο Euronews: «Υπάρχει ένας σκοπός, είμαστε όλοι ένας λαός. Τα ανθρώπινα δικαιώματα αφορούν όλους μας, κάθε στιγμή. Εκδηλώνονται με διαφορετικούς τρόπους. Υπάρχει μόνο ένας σκοπός. Είμαστε όλοι μέλη της ίδιας ανθρώπινης οικογένειας. Πρέπει να υψώσουμε το ανάστημά μας και να αντισταθούμε σε όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία».

Τι θα δουν όσοι πάνε

Οι θεατές μπορούν να παρακολουθήσουν προβολές και συζητήσεις που διοργανώνονται κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Για την Βελγίδα δημοσιογράφο και συγγραφέα Κριστίν Οκράν, είναι ένα γεγονός που δεν θέλει να χάσει σε καμιά περίπτωση: «Στη γενική αναστάτωση του πλανήτη, είναι απαραίτητο να υπάρχει ένα μέρος, ένα είδος κόμβου όπου όλοι θα μπορούν να συναντηθούν. Είναι προφανές ότι η διεθνής κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι τέτοια, που εδώ, στις όχθες της λίμνης της Γενεύης, όπου περιβαλλόμαστε από Ρώσους ολιγάρχες που έχουν μεγάλες περιουσίες στην Ελβετία, νιώθουμε ιδιαίτερα ανήσυχοι».

Μια ολόκληρη βραδιά αφιερώθηκε στην Ουκρανία, με Ρώσους, Ουκρανούς και Ευρωπαίους ομιλητές. Συνοδεύτηκε από την προβολή της ταινίας The Earth is Blue as an Orange, που γυρίστηκε στο Ντονμπάς και δείχνει πώς πραγματικά ξεκίνησε ο πόλεμος πριν από πολύ καιρό στην ανατολική Ουκρανία. Η ταινία κέρδισε το βραβείο Σκηνοθεσίας στο διαγωνιστικό τμήμα World Cinema Documentary του Φεστιβάλ Σάντανς το 2020.

«Νομίζω ότι κάθε ταινία είναι κατά βάθος πολιτική»

Ο Γαλλοκαμποτζιανός σκηνοθέτης Ρίτι Παν, που κέρδισε πρόσφατα βραβείο στην Μπερλινάλε είναι ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του διαγωνιστικού τμήματος ντοκιμαντέρ: «Νομίζω ότι κάθε ταινία είναι κατά βάθος πολιτική. Αν δεν είναι πολιτική, είναι ήπια για τα γούστα μου. Μου αρέσουν πολύ τα ντοκιμαντέρ, γιατί υπάρχει πάντα μια συζήτηση για τη δημοκρατία, για την ελευθερία, για τα βάσανα. Πρέπει να καθίσουμε όλοι μαζί και να συζητήσουμε για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Το αξίζει».

Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να παρακολουθήσουν συζητήσεις και πολλές ταινίες, μέσα από την ιστοσελίδα της διοργάνωσης. Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Φόρουμ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ολοκληρώνεται την Κυριακή 13 Μαρτίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο