Τεχνολογία

Ουκρανία: Στη διάθεση του υπουργείου Άμυνας αμφιλεγόμενο σύστημα αναγνώρισης προσώπων

Ουκρανία: Στη διάθεση του υπουργείου Άμυνας αμφιλεγόμενο σύστημα αναγνώρισης προσώπων
Ουκρανία: Η τεχνολογία της Clearview μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις προσπάθειες επανένωσης προσφύγων με τις οικογένειές τους, τον εντοπισμό ρώσων πρακτόρων και την αναγνώριση παραπλανητικών αναρτήσεων στα κοινωνικά δίκτυα.

Η ουκρανική κυβέρνηση έλαβε δωρεάν από αμερικανική εταιρεία ένα αμφιλεγόμενο σύστημα αναγνώρισης προσώπων που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό εχθρικών προσώπων και για την αναγνώριση θυμάτων του πολέμου. Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας άρχισε να χρησιμοποιεί την τεχνολογία της Clearview το περασμένο Σάββατο, δήλωσε στο Reuters στέλεχος της εταιρείας, η οποία είχε δεχθεί επικρίσεις στο παρελθόν για το γεγονός ότι εκπαίδευσε το λογισμικό στην αναγνώριση προσώπων τροφοδοτώντας το με δισεκατομμύρια εικόνες από το Facebook, χωρίς να ζητήσει τη συγκατάθεση των εικονιζόμενων.

Η πρακτική αυτή κρίθηκε παράνομη σε χώρες όπως η Βρετανία και η Αυστραλία, ενώ στις ΗΠΑ Clearview έχει δεχθεί αγωγές για μαζική κατάχρηση προσωπικών δεδομένων. H τεχνολογία της εταιρείας χρησιμοποιείται πάντως από αμερικανικές διωκτικές αρχές

Το λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης της Clearview, ουσιαστικά μια μηχανή αναζήτησης προσώπων, διατίθεται δωρεάν στην Ουκρανία και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σημεία ελέγχου για τον έλεγχο των διερχομένων, δήλωσε στο Reuters ο Λι Ουολόφσκι, σύμβουλος της εταιρείας και πρώην διπλωμάτης των κυβερνήσεων Ομπάμα και Μπάιντεν.

Μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ο διευθύνων σύμβουλος της Clearview Χοάν Τον-Τατ προσφέρθηκε να βοηθήσει την Ουκρανία με επιστολή του προς την κυβέρνηση του Κιέβου. Εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Ψηφιακής Μεταρρύθμισης δήλωσε αργότερα πως εξέταζε προτάσεις από διάφορες εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης, ανάμεσά τους και η Clearview.

Ο Τον-Τατ δήλωσε ότι η εταιρεία του δεν προσφέρει υπηρεσίες στη Ρωσία, έχει όμως συγκεντρώσει πάνω από 2 δισεκατομμύρια εικόνες από τη ρωσική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης VKontakte, από τις συνολικά 10 δισ. εικόνες στη βάση δεδομένων της.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Clearview, το σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις προσπάθειες επανένωσης προσφύγων με τις οικογένειές τους, τον εντοπισμό ρώσων πρακτόρων και την αναγνώριση παραπλανητικών αναρτήσεων στα κοινωνικά δίκτυα

Θα μπορούσε επίσης αναγνωρίσει νεκρούς του πολέμου πιο γρήγορα από ό,τι επιτρέπει ο έλεγχος δακτυλικών αποτυπωμάτων, ακόμα και αν το πρόσωπο του νεκρού φέρει τραύματα, έγραψε ο Τον Τατ. Έρευνα του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας έδειχνε πάντως ότι η αποσύνθεση των πτωμάτων περιορίζει την αξιοπιστία της τεχνικής.

Ο Τον-Τατ δήλωσε πως δεν γνωρίζει πώς ακριβώς θα χρησιμοποιηθεί το σύστημα της Clearview από το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες που θα αποκτήσουν πρόσβαση το επόμενο διάστημαλ.

Επιφυλάξεις εξέφρασε ωστόσο ο Άλμπερτ Φοξ Καν, εκτελεστικός διευθυντής του Surveillance Technology Oversight Project στη Νέα Υόρκη, ο οποίος τόνισε ότι τυχόν λάθη στην αναγνώριση προσώπων θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θανάτους αμάχους, όπως η προηγούμενη χρήση της τεχνολογίας από την αστυνομία έχει οδηγήσει σε συλλήψεις αθώων.

Η τεχνολογία μπορεί τελικά να γυρίσει σαν μπούμερανγκ «και να βλάψει τους ανθρώπους που υποτίθεται ότι βοηθά», είπε.

«Από τη στιγμή που θα εισαγάγεις αυτά τα συστήματα σε ζώνη πολέμου, δεν έχεις τον έλεγχο για το πώς θα χρησιμοποιηθεί ή θα γίνει αντικείμενο κατάχρησης» προειδοποίησε.

Η Clearview από την πλευρά της τόνισε ότι το σύστημα δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως αποκλειστική πηγή, καθώς και ότι δεν θα ήθελε να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία της σε παράβαση των Συνθηκών της Γενεύης για τη μεταχείριση των αιχμαλωτών πολέμου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments