Κόσμος

Κίνα: Γιατί ο Σι είναι απρόθυμος να “σώσει” τον Πούτιν

Κίνα: Γιατί ο Σι είναι απρόθυμος να “σώσει” τον Πούτιν

Πηγή Φωτογραφίας: iefimerida.gr

Αυτός ο πόλεμος είναι πολύ κακός για τις επιχειρήσεις του Πεκίνου. Η Κίνα ήθελε απεγνωσμένα ν  αποφύγει ο, τι «κατάφερε» ο Πούτιν με την εισβολή στην Ουκρανία.

Η Κίνα διατηρεί ιδιαίτερα ήπια στάση απέναντι στη Ρωσία, με τους ηγέτες στο Πεκίνο να προσπαθούν να αντισταθμίσουν τα στοιχήματά τους.

Από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Κίνα επαναλαμβάνει πιστά τη ρωσική προπαγάνδα. Αρνείται να περιγράψει την απρόκλητη επίθεση στην Ουκρανία ως «πόλεμο» ή «εισβολή» ενώ ακούει χωρίς ενστάσεις τον ισχυρισμό του Κρεμλίνου ότι οι επεκτατικές επιθυμίες του ΝΑΤΟ είναι η βασική αιτία της σύγκρουσης.

Από τις 24 Φεβρουαρίου έως σήμερα, όπως αναφέρει και το «pentapostagma.gr», η συμπεριφορά της Κίνας προς τη Ρωσία είναι προσεκτική και συγκρατημένη, οι αξιωματούχοι της διακήρυτταν αλληλεγγύη με τη Ρωσία χωρίς να δώσουν συνέχεια στην ουσία.

Πριν επιτεθούν τα ρωσικά στρατεύματα, οι Κινέζοι αξιωματούχοι μίλησαν κατά των δυτικών κυρώσεων. Αλλά μόλις οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση άρχισαν να επιβάλλουν κυρώσεις και να αποσυνδέουν τις ρωσικές τράπεζες από το χρηματοοικονομικό δίκτυο SWIFT, κορυφαία κινεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα άρχισαν να τηρούν αθόρυβα τους περιορισμούς, σύμφωνα με την υπηρεσία ειδήσεων Bloomberg.

Ο Πούτιν αποφάσισε μονομερώς να ανατινάξει την τάξη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή γεωπολιτικής αντιπαράθεσης. Οι παρορμητικές ενέργειες του Ρώσου προέδρου  τροφοδοτούν επίσης μια δυτική οικονομική σταυροφορία ενάντια στον ρωσικού τύπου αντιφιλελευθερισμό. Αυτή η σύγκρουση είναι πολύ κακή για τις επιχειρήσεις του Πεκίνου.

Η στρατηγική εταιρική σχέση της Κίνας με τη Ρωσία ήταν χρήσιμη για το Πεκίνο μόνο στο βαθμό που θα μπορούσε να διευρύνει το χάσμα μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ, δημιουργώντας έτσι χώρο για τη συνέχιση της κινεζικής οικονομικής επέκτασης. Αυτός ο βασικός πυλώνας της εταιρικής σχέσης έχει πλέον καταρρεύσει!

Η περιπέτεια του Πούτιν στην Ουκρανία έχει σφυρηλατήσει το ίδιο το γεωπολιτικό περιβάλλον, δηλαδή τη δυτική στρατηγική ενότητα, που η Κίνα ήθελε απεγνωσμένα να αποφύγει. Σχεδόν εν μία νυκτί, η Ρωσία έχει μετατραπεί από περιουσιακό στοιχείο σε σημαντικό μειονέκτημα για την Κίνα. Το μήνυμα του Σι στον Πούτιν, για την απροθυμία του πρώτου να προσφέρει οικονομική βοήθεια, είναι προφανές: «Δεν είναι τίποτα προσωπικό, είναι αυστηρά επαγγελματικό».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments