Πολιτισμός

Ζήστε μια μέρα στην Αρχαία Πομπηία της Νότιας Ιταλίας

Η αρχαία πόλη η Πομπηία είχε μια πλούσια ζωή με αγορές τροφίμων, ναούς, εστιατόρια, λουτρά και πληθυσμό που μετράται από 11.000 έως 15.000 κατοίκους

Πριν από σχεδόν 2.000 χρόνια, η Πομπηία ήταν μια πολυσύχναστη πόλη που βρισκόταν λίγο έξω από τη Νάπολη στη νότια Ιταλία. Το ακμάζον ρωμαϊκό κέντρο —που πιθανότατα ιδρύθηκε τον 7ο ή 6ο αιώνα π.Χ.—έγινε γνωστό για τον ζωντανό πολιτισμό και την έντονη ζωή του. Η αρχαία πόλη είχε ζωή με αγορές τροφίμων, ναούς, εστιατόρια, λουτρά και πληθυσμό από 11.000 έως 15.000 ανθρώπους. Ωστόσο, η ζωή στην Πομπηία σταμάτησε οριστικά το καλοκαίρι του 79 Κ.Χ., όταν το κοντινό ηφαίστειο του Βεζούβιου εξερράγη και κάλυψε ολόκληρη την πόλη με μια κουβέρτα ηφαιστειακής τέφρας. Το τεράστιο σύννεφο στάχτης έθαψε τα πάντα και σκότωσε όλους στο πέρασμά του.

Για αιώνες, ο κόσμος ακόμα προσπαθεί να μάθει τι έγινε στο καταστροφικό γεγονός. Τα ερείπια μιας κάποτε ακμάζουσας Πομπηίας που διατηρήθηκαν από τον Βεζούβιο έδωσαν στους ιστορικούς μια εικόνα για το πώς ήταν η ζωή εκείνη τη χρονική περίοδο αλλά και ο τόπος σε ένα πιο γενικό πλαίσιο αλλά τώρα, χάρη στο Zero One Studio (μια αυστραλιανή εταιρεία τεχνολογίας που εστιάζει στα κινούμενα σχέδια στον υπολογιστή), οι θεατές έχουν την ευκαιρία να ζήσουν  ζωντανά μια μέρα στην Πομπηία.

Μια μέρα στην Πομπηία, μια έκθεση που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο της Μελβούρνης το 2009, έδωσε σε περισσότερους από 330.000 επισκέπτες ένα συγκλονιστικά ρεαλιστικό animation που απεικονίζει τις τελευταίες ώρες της πόλης. Η εγκατάσταση του τρισδιάστατου θεάτρου έβαλε τον θεατή στην κορυφή μιας βίλας, με πανοραμική θέα της επερχόμενης έκρηξης του ηφαιστείου.

Τι μπορεί να βρει κανείς στην αρχαία Πομπηία

Αν και τώρα έχουμε πολύ περισσότερες πληροφορίες για τις τελευταίες ώρες και την ιστορία αυτής της κάποτε ζωντανής πόλης, η Πομπηία παρέμεινε θαμμένη και παγωμένη στο χρόνο για σχεδόν 1.700 χρόνια από την έκρηξη του Βεζούβιου. Χαμένη, ξεχασμένη, αόρατη και ανέγγιχτη, η Πομπηία ανακαλύφθηκε εκ νέου και ανακαλύφθηκε σωστά το 1748. Ήταν κατά τη διάρκεια  ανασκαφών που οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν το αξιοσημείωτο επίπεδο διατήρησης κάτω από βουνά ηφαιστειακής τέφρας, χαρακτηρίζοντας τον προορισμό ως αρχαιολογικό θησαυρό.

Παρά την καταστροφή της, η αρχαία πόλη της Πομπηίας παραμένει γνωστή για τα καλά διατηρημένα ρωμαϊκά ερείπια της—συμπεριλαμβανομένων ολόκληρων κτιρίων, λουτρών, σπιτιών, εργαλείων, μπουκαλιών κρασιού και άψητων ψωμιών σε φούρνο. Όμορφες νωπογραφίες, γκράφιτι και πολυχρωματικές τοιχογραφίες έμειναν ανέπαφες, που απεικονίζουν μερικούς από τους πρώτους γνωστούς πίνακες νεκρής φύσης, κοσμικά πορτρέτα, θρησκευτική εικονογραφία και ερωτικές εικόνες. Η Πομπηία διέθετε τοιχογραφίες και αρχιτεκτονική, καθώς και σημαντικά κατασκευαστικά έργα, όπως υδραγωγείο και αμφιθέατρο. Η πόλη έπαιξε επίσης ζωτικό ρόλο στο εμπόριο λόγω της προνομιακής θέσης της κοντά στους στρατηγικούς δρόμους που κατασκεύασαν οι Ρωμαίοι και τη λεκάνη της Μεσογείου. Η Πομπηία μπορεί να αντιμετώπισε ένα τραγικό τέλος, αλλά δεν θα ξεχαστεί ποτέ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο