Κόσμος

Αρμενία: Καταφύγιο για Ρώσους αντίθετους με το «Έγκλημα της Μόσχας»

Ο Μανώλης Σταυρουλάκης γράφει στο pagenews.gr ότι ο φόβος της σύλληψης οδηγεί Ρώσους, που αντιτίθενται στην εισβολή στην Ουκρανία, σε χώρες του εξωτερικού, ιδιαίτερα στην Αρμενία.

Τα ονόματά τους είναι Sascha, Marina, Youlia και Kseniia. Φοβούμενοι την καταστολή της ρωσικής κυβέρνησης, πήραν αεροπορικά εισιτήρια έκτακτης ανάγκης για να φτάσουν στην Αρμενία, μια από τις μοναδικές χώρες της περιοχής όπου οι Ρώσοι μπορούν να μεταβούν χωρίς βίζα.

Πριν από την εξορία τους δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους. Σήμερα, όμως, ζουν στο ίδιο μέρος, γύρω από την πρωτεύουσα της Αρμενίας, το Ερεβάν. «Αφήσαμε τα πάντα πίσω μας, αλλά εδώ, νιώθουμε πιο ασφαλείς από ό,τι στη Ρωσία», λέει ο Sacha, ένας επιχειρηματίας που έφτασε από τη δυτική Ρωσία με τη σύζυγό του, Μαρίνα, και τα δύο παιδιά τους.

Αποχώρησαν μετά τη θέση σε ισχύ, στις 5 Μαρτίου, του νέου νόμου που αυστηροποιεί την καταστολή κατά των ΜΜΕ και των αντιπάλων του πολέμου στην Ουκρανία. Ο νόμος προβλέπει έως και δεκαπέντε έτη φυλάκισης για όσους διαδίδουν «ψευδείς πληροφορίες για τον ρωσικό στρατό».

Οι συνέπειες ήταν άμεσες. Το Facebook έχει ουσιαστικά αποκλειστεί, το Twitter είναι περιορισμένο και η πρόσβαση στο Instagram είναι υπό αυστηρή και συνεχή κρατικό έλεγχο. Το YouTube, το οποίο είναι πολύ δημοφιλές στη Ρωσία και χρησιμοποιείται από τους αντιπάλους του καθεστώτος, θα μπορούσε να είναι ο επόμενος στόχος της Μόσχας.

Βιαστικές αποχωρήσεις

Στις 24 Φεβρουαρίου. αλλά και τις ημέρες που ακολούθησαν τη ρωσική εισβολή, ο Sacha δημοσίευσε αντιπολεμικό περιεχόμενο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Στα σχόλια, υπήρχαν όλο και πιο δυσάρεστα, έως και απειλητικά μηνύματα», θυμάται.

Από την πλευρά της, η Kseniia , η οποία εργαζόταν στον τραπεζικό τομέα στη Ρωσία, μοιράστηκε πολλές «ανεξάρτητες πληροφορίες» στα κοινωνικά δίκτυα και υπέγραψε αναφορές κατά του πολέμου.

H Youlia, δημοσίευσε περιεχόμενο κατά του Πούτιν στο Instagram και χρησιμοποίησε το διάσημο hashtag #нетвойне, που σημαίνει «όχι στον πόλεμο».

Ωστόσο, στη Ρωσία, η χρήση των λέξεων «πόλεμος», «εισβολή» και «επίθεση» για να περιγράψει τις στρατιωτικές ενέργειες της Μόσχας στην Ουκρανία μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες. Όσοι καταγγέλλουν τον πόλεμο στην Ουκρανία βρίσκονται αντιμέτωποι με βαριές ποινές φυλάκισης.

Από την πλευρά της, η Yioulia, που ασχολείται με τη γραφιστική, συμμετείχε σε αρκετές εκδηλώσεις. «Δεν ήθελα να μείνω στη Ρωσία γιατί όσοι δείχνουν την αντίθεσή τους σε αυτόν τον πόλεμο κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν μεγάλα προβλήματα. Και αρνούμαι να συμμετάσχω σε αυτό το έγκλημα του ρωσικού κράτους», υπογραμμίζει. Δεν περίμενε να φύγει. Λίγες μέρες μετά την ψήφιση του νέου ρωσικού νόμου, η Yioulia πήρε πτήση από τη Μόσχα. «Η μόνη δυνατότητα που είχα ήταν να φύγω από τη Ρωσία».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο