Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν: Ζήτημα επικράτησης της Δημοκρατίας επί της απολυταρχίας
Πηγή Φωτογραφίας: European Union/ EUROKINISSI
Η ΕΕ έχει ενεργοποιήσει τέσσερα πρωτόγνωρα πακέτα κυρώσεων κατά της Μόσχας : «Ο Πούτιν προσπαθεί να καταστρέψει την Ουκρανία, αλλά καταστρέφει το μέλλον της χώρας του και του λαού του», εκτιμά η επικεφαλής της Commission. «Η απάντησή μας στον σκληρό πόλεμο του Πούτιν προκάλεσε την κατακόρυφη πτώση του χρηματιστηρίου του» και «αυτό θα έχει μόνιμο αντίκτυπο στην οικονομία της χώρας… σχεδόν σε κατάσταση χρεοκοπίας».
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν παραλείπει, ωστόσο, να παραδεχθεί ότι: «Αυτές οι κυρώσεις έχουν επίσης κόστος για την ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά είμαι πεπεισμένη ότι οι ευρωπαίοι πολίτες κατανοούν ότι πρέπει να αντιταχθούμε σε αυτή τη σκληρή εισβολή, επειδή διακυβεύεται η ελευθερία μας. Και η ελευθερία μας είναι ανεκτίμητης αξίας».
«Όλοι μπορούν να συνεισφέρουν εξοικονομώντας ενέργεια»
Τα 27 κράτη – μέλη της Ε.Ε. «εξαρτώνται πάρα πολύ από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και πρέπει να απαλλαγούμε από αυτήν την εξάρτηση», δηλώνει η πρώην υπουργός Άμυνας της Γερμανίας. «Πρέπει να επενδύσουμε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, γιατί είναι τοπικές, δημιουργούν θέσεις εργασίας, είναι φιλικές για τον πλανήτη και θετικές για την ενεργειακή ασφάλεια».
Απευθύνει, επίσης, έκκληση στους Ευρωπαίους γιατί «όλοι μπορούν να συνεισφέρουν εξοικονομώντας ενέργεια. Όσο λιγότερη ενέργεια χρησιμοποιούμε, τόσο γρηγορότερα θα απαλλαγούμε από αυτήν την ευρωπαϊκή εξάρτηση από τη Ρωσία».
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπενθυμίζει πως «για πρώτη φορά στην ιστορία μας, χρηματοδοτούμε την αγορά και προβαίνουμε στην παροχή όπλων σε μια χώρα που δέχεται επίθεση με ευρωπαϊκά κονδύλια» και «κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τη βοηθήσουμε στις διαπραγματεύσεις που έχουν ξεκινήσει». «Η ΕΕ παρέχει 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ σε επείγουσα βοήθεια στην Ουκρανία, εκ των οποίων τα 500 εκατομμύρια διατίθενται για ανθρωπιστική βοήθεια, και αυτή είναι μόνο η αρχή. Και πάνω από όλα, δεχόμαστε Ουκρανούς πρόσφυγες με ανοιχτές αγκάλες».
Ως προς το ταξίδι τριών Πρωθυπουργών της ομάδας του Βίσεγκραντ στην Ουκρανία, το χαρακτηρίζει ως «θαρραλέα χειρονομία». Αλλά διευκρινίζει ότι «αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα ασχοληθούμε με άλλα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων μεταξύ μας».
Ακόμη, σχετικά με το εάν πρέπει να οδηγηθεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν στη διεθνή δικαιοσύνη, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποστήριξε: «Είναι απολύτως απαραίτητο να διεξαχθεί έρευνα για εγκλήματα πολέμου και να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι, διότι αυτή είναι η διεθνής τάξη που πρέπει να διατηρήσουμε».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας