Κόσμος

Πούτιν: Κατηγορεί την Ουκρανία για Νεοναζισμό, αλλά για τι πραγματικά πρόκειται;

Πούτιν: Κατηγορεί την Ουκρανία για Νεοναζισμό, αλλά για τι πραγματικά πρόκειται;

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, οι λέξεις «ναζί», «νεοναζί» και «νεοναζισμός» εμφανίζονται συχνά στις ομιλίες και τις δηλώσεις του Πούτιν.

«Είμαστε σε πόλεμο με τους νεοναζί για να σώσουμε Ρώσους και Ουκρανούς» είναι ο τρόπος με τον οποίο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δικαιολογεί τη «στρατιωτική επιχείρησή» του στην Ουκρανία. Είναι πλέον σαφές ότι ο Πούτιν, με τη λεγόμενη στρατιωτική του επιχείρηση, ουσιαστικά ξεκίνησε έναν πόλεμο. Γιατί, όμως, συνεχίζει να κατηγορεί τους Ουκρανούς για νεοναζισμό;

Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, οι λέξεις «ναζί», «νεοναζί» και «νεοναζισμός» εμφανίζονται συχνά στις ομιλίες και τις δηλώσεις του Πούτιν. Στη συλλογιστική του Ρώσου Προέδρου, η Ουκρανία φέρεται να κυριαρχείται από νεοναζί και ο Πούτιν ανέλαβε να απαλλάξει τη γειτονική Ρωσία από αυτούς. Το σκεπτικό του Πούτιν είναι τουλάχιστον περίεργο, δεδομένου ότι ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Ζελένσκι, είναι ο ίδιος Εβραίος.

Πολιτικοί επιστήμονες και ιστορικοί αντέδρασαν άμεσα, δηλώνοντας ότι η χρήση τέτοιων όρων από τον Πούτιν είναι «πραγματικά εσφαλμένη, ηθικά αποκρουστική και βαθιά προσβλητική». Αν και δεν αμφισβήτησαν ποτέ το γεγονός ότι υπάρχουν ορισμένες ακροδεξιές οργανώσεις στην Ουκρανία, δεν έπαυσαν ποτέ να υποστηρίζουν ότι «αυτό δεν δικαιολογεί τον κυνικό και άστοχο χαρακτηρισμό της χώρας».

Τι συμβαίνει, λοιπόν, με αυτές τις ακροδεξιές ομάδες;

Είναι αλήθεια ότι, το 2014, μια ομάδα Ουκρανών μαχητών της ελευθερίας κατάφερε η Μαριούπολη να μην βρίσκεται πλέον στα χέρια των φιλορώσων αυτονομιστών. Ωστόσο, η ομάδα των αυτονομιστών, γύρω από την οποία συγκροτήθηκε και κομματικός σχηματισμός, περιελάμβανε μερικούς νεοναζί και υπερεθνικιστές και, από το 2014 είναι επίσημα μέλη της Εθνικής Φρουράς της Ουκρανίας, δηλαδή της ουκρανικής εθνικής χωροφυλακής.

Όμως, ο Εντουάρ Ντολίνσκι, μέλος του Ευρωπαϊκού Εβραϊκού Κοινοβουλίου και διευθυντής της Ουκρανικής Εβραϊκής Επιτροπής, υπογραμμίζει, από την πλευρά του, ότι αυτό που κάνει ο Πούτιν «είναι φυσικά προβληματικό, αλλά αυτή η απειλή γίνεται δέκα φορές λιγότερο σημαντική σε σύγκριση με την απειλή που εκτοξεύει η Ρωσία στον υποτιθέμενο αγώνα της κατά του ναζισμού».

Ωστόσο, πολλοί Ουκρανοί Εβραίοι εγκατέλειψαν τη χώρα και, ίσως, να μην επιστρέψουν ποτέ. «Αυτό θα είναι ένα από τα αποτελέσματα της “αποναζιστικοποίησης” του Πούτιν», τονίζει με νόημα ο Ντολίνσκι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments