Οικονομία

Ελληνικές εξαγωγές: Ανησυχία με τις εξελίξεις στην Ουκρανία

Ελληνικές εξαγωγές: Ανησυχία με τις εξελίξεις στην Ουκρανία
Ελληνικές εξαγωγές: Έντονη ανησυχία αλλά με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι ελληνικές εξαγωγές λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Έντονη ανησυχία αλλά με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι ελληνικές εξαγωγές λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Μια προσπάθεια που γίνεται ακόμη πιο δύσκολη λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος δημιουργεί νέα δεδομένα και οξύνει τα προβλήματα. Όπως αναφέρει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Αλεξάνδρα Χαζάπη-Πίττα, αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και διευθύνουσα σύμβουλος και αντιπρόεδρος του ΔΣ της μελισσοκομικής εταιρείας Αττική-Πίττας, ο εξαγωγικός κόσμος παρακολουθεί με ιδιαίτερη αγωνία τις τραγικές εξελίξεις στην Ουκρανία, προκειμένου να καθορίσει την στάση του.

Στον αντίποδα, σύμφωνα με την ίδια, μελανό σημείο και μόνιμη πηγή έντονου προβληματισμού παραμένει το εμπορικό έλλειμμα, το οποίο διογκώθηκε υπέρογκα κατά 98,7% τον πρώτο μήνα της καινούριας χρονιάς, χτυπώντας «καμπανάκι» για τη συνέχεια και την τροπή που μπορεί να πάρει.

Χαρακτηρίζει ευτύχημα το γεγονός ότι στις εξαγωγές της χώρας τόσο η Ρωσία, όσο και η Ουκρανία αλλά και η Λευκορωσία δεν περιλαμβάνονται στις πρώτες θέσεις με τις σημαντικότερες εξαγωγικές αγορές της Ελλάδας για το 2021. Συγκεκριμένα, η Ουκρανία βρίσκεται στην 30η θέση το 2021 από 35η θέση το 2020, η Ρωσία στην 41η θέση το 2021 από 40η το 2020, η Λευκορωσία στην 91η θέση το 2021 από 83η θέση το 2020. Η Ελλάδα εξάγει βιομηχανικά προϊόντα, καπνό, φρούτα κ.λπ. στις 3 αυτές χώρες και ειδικότερα στην Ουκρανία εξάγει και πετρελαιοειδή. Η αντιπρόεδρος του ΠΣΕ, εκτιμά ότι «βραχυπρόθεσμα, δεν θα είναι σημαντική η επίδραση στους Έλληνες εξαγωγείς και στην ελληνική οικονομία». Ωστόσο, εκτιμά ότι «μακροπρόθεσμα, όλες οι οικονομίες της Ευρώπης θα πληγούν και δεν είναι κανείς σε θέση αυτή τη στιγμή να γνωρίζει τις ακριβείς επιπτώσεις, καθώς δεν γνωρίζουμε πόσο θα διαρκέσει ο πόλεμος, ποια θα είναι η επίδραση των κυρώσεων και τι θα γίνει με τα προϊόντα που εισάγει η Ελλάδα από τη Ρωσία (κυρίως πετρελαιοειδή, αέριο κ.λπ.), τα κόστη και τις ροές της ενέργειας κλπ. Κι αυτό γιατί ως προς τις ελληνικές εισαγωγές η Ρωσία αποτελεί τον 5ο κυριότερο προμηθευτή της χώρας μας, ενώ η Ουκρανία και η Λευκορωσία μόλις τον 36ο και τον 129ο, αντιστοίχως για το έτος 2020».

Τα κυριότερα προϊόντα που εισάγει η χώρα μας από την Ρωσία είναι πετρέλαιο, αέριο, αλουμίνιο, χαλκός αλλά και σιτηρά, τα οποία θα έχουν μεγάλη επίπτωση στις εξαγωγές των τροφίμων που τα χρησιμοποιούν. Προβληματισμός, σύμφωνα με την κυρία Χαζάπη-Πίττα, επικρατεί για τη χώρα-προμηθευτή των προϊόντων αυτών καθώς και για τις παγκόσμιες τιμές που θα διαμορφωθούν. Οι υψηλά διαμορφούμενες τιμές θα έχουν σημαντική επίπτωση στο ήδη επιβαρυμένο ελληνικό ισοζύγιο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments