Επικίνδυνα εκλογικά παιχνίδια!
Πηγή Φωτογραφίας: enikos.gr
Τελικά δεν είναι μόνο η Ελλάδα που λίγο καιρό ξαποσταίνει! Είναι και οι ευφάνταστοι σκηνοθέτες που δεν ξαποσταίνουν ποτέ κι αναζητούν διακαώς ολοένα και νέα σενάρια πολιτικών ανατροπών, εξελίξεων και…ραγδαίων αλλαγών!
Το γεγονός ότι είτε με τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού, είτε με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, είτε –ακόμη, ακόμη- με την εκκρεμότητα σε πολλά ανοιχτά οικονομικά θέματα, κάηκαν τα σενάρια πρόωρων εκλογών για το Μάιο, δεν φαίνεται να πτοεί τους σεναριογράφους. Εκμεταλλευόμενοι την υπάρχουσα, από το 2019, «τάση» εντός της Κυβέρνησης για εκλογικό νόμο με ακόμη πιο ενισχυμένη αναλογική (και από αυτή που η Κυβέρνηση Μητσοτάκη ψήφισε μόλις εξελέγη) και προφανώς διαστρεβλώνοντας την πολιτική σκέψη όσων την εισηγούνται, διατυπώνουν πλέον και δημοσίως «σενάρια» για συγκεκριμένες παρεμβάσεις στον εκλογικό νόμο.
Απλή ανησυχία;
Στο Μέγαρο Μαξίμου παρατηρούν αυτές τις δημόσιες αναφορές και μέχρι προ ολίγων ημερών τις ενέτασσαν στην ανησυχία του ΣΥΡΙΖΑ και των δημοσιογραφικών φερέφωνων του, μπροστά στις φανερές και κρυφές δημοσκοπήσεις. Ακόμη και η πλέον ευνοϊκή κρυφή δημοσκόπηση φέρνει τη διαφορά των δυο κομμάτων στις πέντε μονάδες, στην πλέον δύσκολη συγκυρία που θα μπορούσε να υπάρχει για οποιαδήποτε Κυβέρνηση, με αλλεπάλληλες κρίσεις.
Παράλληλα, θεωρούσαν στην κυβέρνηση ότι η συνεχής αρθρογραφία από φίλα προσκείμενα στον ΣΥΡΙΖΑ ΜΜΕ (ιδίως ηλεκτρονικά) αποσκοπούσε στην οικοδόμηση του επιχειρήματος περί «ηττοπάθειας της ΝΔ». Βεβαίως, αυτό από μόνο του διαψεύδεται, όπως είπαμε παραπάνω από τις ίδιες τις δημοσκοπήσεις. Πλην όμως, πρόσβαση σε όλα αυτά τα στοιχεία δεν έχουν οι πολίτες, τμήμα των οποίων «βομβαρδίζεται» από τα σενάρια περί βίαιης και αντισυνταγματικής αλλαγής του εκλογικού νόμου.
Νέα διάσταση
Πλην όμως, προσφάτως έπεσαν στην αντίληψη στελεχών της Κυβέρνησης κινήσεις από παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ΜΜΕ που απηχούν τις θέσεις της Κουμουνδούρου, που δίνουν άλλη διάσταση σ αυτά τα σενάρια. Όπως διαπιστώνουν κυβερνητικά στελέχη, άνθρωποι μέσα και γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ διακινούν τα σενάρια αλλαγής εκλογικού νόμου, όχι απλά για να «κάψουν» οποιαδήποτε σκέψη αλλαγής του. Αλλά για κάτι πολύ πιο σοβαρό: διακινούν τα σενάρια, τα οποία τα χρησιμοποιούν ως καπνό αντιπερισπασμού, για εκείνο που έχουν αρχίσει να συζητούν τόσο μεταξύ τους όσο και με στελέχη άλλων κομμάτων, στην παρούσα φάση, μεταξύ τυρού και αχλαδιού.
Υπάρχουν σκέψεις στον ΣΥΡΙΖΑ που κωδικοποιούνται στη φράση «το φράγμα του 101». Τι σημαίνει αυτό; Σύμφωνα με όσους το σκέπτονται και το διακινούν, αν κι εφόσον η ΝΔ στις πρώτες κάλπες δεν πετύχει ποσοστό που να της εξασφαλίζει 101 έδρες, τότε θα μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ να προτείνει στα κόμματα της αντιπολίτευσης (που θα συγκέντρωναν όλα μαζί 200 βουλευτές) να ανοίξουν τη Βουλή με σκοπό να ψηφιστεί μόνο ένας νόμος κι ένα άρθρο: η αλλαγή του εκλογικού νόμου Μητσοτάκη σε απόλυτη απλή αναλογική! Κι έτσι να καταστεί αδύνατη η επίτευξη αυτοδυναμίας και στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Αλλά και γενικώς…
Επιδιώξεις
Όσοι διακινούν αυτό το σενάριο κοινοβουλευτικής εκτροπής, ασφαλώς δεν τρέφουν ελπίδα ότι μπορεί να υλοποιηθεί. Πλην όμως θεωρούν ότι ακόμη και η δημόσια πρόταση από τον Αλέξη Τσίπρα, θα έφερνε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία θα έπρεπε να βρουν –σύμφωνα με όσα λένε οι διακινούντες το σενάριο- «ένα πειστικό λόγο που αρνούμενοι την πρόταση θα επέτρεπαν στη Δεξιά να κυβερνήσει αυτοδύναμη μετά τις δεύτερες κάλπες». Κι όταν μιλάνε για «άλλα κόμματα αντιπολίτευσης» στον ΣΥΡΙΖΑ εννοούν πάντα το ΚΙΝΑΛ , το οποίο είναι και ο πλέον απειλητικός αντίπαλος της Κουμουνδούρου για την πολιτική εκπροσώπηση της κεντροαριστεράς.
Το σενάριο του «φράγματος των 101 βουλευτών» αρχίζει να διακινείται εντόνως το τελευταίο διάστημα. Και είναι κάτι περισσότερο από προφανές ότι ακόμη και ως πρόταση-αντιπερισπασμός, θα αποτελούσε μια μεθόδευση που θα δηλητηρίαζε τον πολιτικό βίο. Και σε μια περίοδο –όποτε κι αν γίνουν εκλογές- που θα απαιτούνται μείζονες συγκλίσεις και ήρεμο πολιτικό κλίμα για να αποφευχθεί επανάληψη του εφιαλτικού 2010.
Καταλύτης;
Γι’ αυτούς τους λόγους, δεν αποκλείεται το συγκεκριμένο σενάριο (που είπαμε ότι διακινείται από φίλα προσκείμενους στον ΣΥΡΙΖΑ ιστότοπους και αρθρογράφους με τη συνεπικουρία παρασιτικών blogs) να αποτελέσει τον καταλύτη στη σκέψη του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος επιμένει να λέει «όχι» και σε πρόωρες, αλλά και σε αλλαγή εκλογικού νόμου. Όμως η πιθανότητα πολιτικής αποδιοργάνωσης (στα όρια της εκτροπής) είναι κάτι που προφανώς θα αποτελούσε σημείο προβληματισμού. Και αποφάσεων…
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας