Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας και Αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ, με δηλώσεις του στην ARD ξεκαθάρισε ότι "μέχρι να βρούμε οριστικές λύσεις, λυπάμαι που το λέω, αλλά χρειαζόμαστε ακόμα το ρωσικό αέριο"
“Η δυσάρεστη είδηση είναι ότι χρειαζόμαστε ακόμη το ρωσικό φυσικό αέριο”, παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, μετά τη συμφωνία Γερμανίας – Κατάρ για μακροπρόθεσμη ενεργειακή συνεργασία, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι στη Ντόχα δεν συζητήθηκε ενδεχόμενη πώληση όπλων ως αντάλλαγμα.
Σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Χάμπεκ, κάποιες γερμανικές εταιρίες του κλάδου βρίσκονταν ήδη σε διαπραγματεύσεις με εταιρίες του Κατάρ, “αλλά χρειαζόταν μεγαλύτερη πολιτική ώθηση και αυτό το πετύχαμε”. Διευκρίνισε ωστόσο ότι οι λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν είναι ακόμη σαφείς.
Μιλώντας χθες το βράδυ σε εκπομπή του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, ο κ. Χάμπεκ διέψευσε κατηγορηματικά όταν ερωτήθηκε “εάν ζητήθηκε από το Βερολίνο ως αντάλλαγμα η έγκριση πώλησης όπλων στο Κατάρ”.
“Δεν αναφέρθηκε σε κανένα σημείο από την πλευρά του Κατάρ”, διαβεβαίωσε ο υπουργός, για να προσθέσει: “Δεν θέλουν να είναι απλώς μια προσωρινή λύση σε μια αποτυχημένη ενεργειακή πολιτική του παρελθόντος. Το Κατάρ θεωρείται δομικό στοιχείο της στρατηγικής μας, η οποία περιλαμβάνει βραχυπρόθεσμους, μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους”. Και εξήγησε:
“Βραχυπρόθεσμα οι παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από το Κατάρ θα συμβάλουν επίσης στην εξασφάλιση του εφοδιασμού με φυσικό αέριο για τον ερχόμενο χειμώνα, ενώ μεσοπρόθεσμα, το LNG από το Κατάρ θα πρέπει να φτάσει στους προγραμματισμένους τερματικούς σταθμούς. Η διόρθωση των σφαλμάτων των τελευταίων δεκαετιών απαιτεί χρόνο. Τα στρατηγικά λάθη δεν διορθώνονται σε τρεις εβδομάδες”
Για τον μακροπρόθεσμο στόχο, ο κ. Χάμπεκ τόνισε ότι “αυτός είναι ο μεγάλος στόχος – η Γερμανία θέλει να απαλλαγεί εντελώς από τα ορυκτά καύσιμα. Μέχρι τότε χρειαζόμαστε μια στρατηγική μείωσης του φυσικού αερίου. Δεν είναι κάτι που μου αρέσει να λέω, αλλά θα χρειαστούμε ακόμη ρωσικό αέριο. Εστω και προσωρινά”
Ο υπουργός Οικονομίας και Αντικαγκελάριος απέκλεισε ένα νέο ενεργειακό εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο γιατί όπως είπε “οι συνέπειες θα επηρεάσουν εξίσου όλους τους πολίτες. Σε ορισμένες περιοχές θα έκανε κρύο και κάποιες διαδικασίες εργασίας θα κατέρρεαν”.
Σήμερα (21/3) ο Ρόμπερτ Χάμπεκ μεταβαίνει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, για συζητήσεις σχετικά με το πράσινο υδρογόνο, το οποίο παράγεται χωρίς εκπομπή CO2, με βάση ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας