Διεθνή

Η Ινδία και οι εκλεκτικές συγγένειες με την Ρωσία

Η Ινδία και οι εκλεκτικές συγγένειες με την Ρωσία
Ο Μανώλης Σταυρουλάκης, γράφει στο pagenews.gr για την επιλογή της Ινδίας να αγοράζει πετρέλαιο από τη Ρωσία και την προειδοποίηση του Μπάϊντεν στο Νεο Δελχί.

Η Ινδία δεν είναι «μια ακόμη χώρα». Με πληθυσμό που αγγίζει το 1,5 δισεκατομμύριο κατοίκους, δεσπόζει στην ευρύτερη Νότια Ασία και είναι η δεύτερη πληθυσμιακά χώρα του Πλανήτη, μετά την Κίνα. Επόμενο είναι, λοιπόν, η σταθερή πετρελαϊκή προσήλωση του Νέου Δελχί στο ενεργειακό άρμα της Ρωσίας να ανησυχεί ιδιαίτερα τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Δύση συνολικά.

        Από τις αρχές Μαρτίου, η Ινδία έχει αγοράσει περίπου 360.000 βαρέλια πετρελαίου από τη Ρωσία, σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερα από ό,τι την ίδια περίοδο το 2021. Αυτή την εβδομάδα, η κρατική ινδική εταιρεία πετρελαίου αγόρασε συνολικά 5 εκατομμύρια βαρέλια αργού από τη Ρωσία στην ιδιαίτερα χαμηλή τιμή των 25 περίπου δολαρίων ανά βαρέλι.

Οι αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου έχουν προκαλέσει, εδώ και μήνες, ιδιαίτερη ανησυχία στον ινδικό πληθυσμό. Η κυβέρνηση της Ινδίας έχει κάνει την επιλογή της υπέρ της Ρωσίας και του Πούτιν.

         Η Ινδία επέλεξε να απέχει από όλα τα ψηφίσματα του ΟΗΕ που καταδικάζουν τη ρωσική εισβολή και αρνείται συστημικά να συμμετάσχει στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από το δυτικό μπλοκ. Υπερασπίζεται, δε, ανοιχτά το δικαίωμά της να συναλλάσσεται ενεργειακά και οικονομικά με τη Ρωσία, δεδομένου μάλιστα ότι η Ευρώπη κάθε άλλο παρά αποκλείει την Ινδία από τις επιλογές της για την αγορά φυσικού αερίου.

Η αυστηρή προειδοποίηση της Αμερικής

Ο Λευκός Οίκος διαμήνυσε στον Ινδό Πρόεδρο ότι η αγορά πετρελαίου από την Ρωσία δεν πρέπει επ’ ουδενί να παραβιάζει τις κυρώσεις που έχει επιβάλει στη Μόσχα ο δυτικός κόσμος. Η Ουάσιγκτον προειδοποίησε, επίσης, το Νέο Δελχί ότι η Ιστορία θα θυμάται ποια πλευρά θα επιλέξει τελικά να υποστηρίξει στον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments