Ουκρανία: Πώς ανταλλάσσει νεκρούς Ρώσους στρατιώτες με Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου
Πηγή Φωτογραφίας: kyivindependen
Είναι ένας κοινόχρηστος τάφος χωρίς σημάδια, ένας από τους πολλούς που γεννήθηκε από το χάος του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. Μέσα σε αυτόν τον λάκκο κοντά στην πόλη Rusaniv ανατολικά του Κιέβου, σε αρκετούς Ρώσους στρατιώτες δόθηκε μια αυτοσχέδια ταφή από τους ντόπιους κατοίκους της πόλης, σώζοντας τις σορούς τους από τα ζώα και την έκθεσή τους στην ύπαιθρο. Μια σφοδρή σύγκρουση με τις ουκρανικές δυνάμεις που υπερασπίζονταν την πρωτεύουσα σήμανε το τέλος τους. Αλλά σαν μια τραγική ειρωνεία, ο θάνατός τους θα βοηθήσει να σωθούν οι ζωντανοί.
Έξι από αυτούς θα ανταλλαχθούν με δύο Ουκρανούς στρατιώτες που πιάστηκαν ως αιχμάλωτοι πολέμου σε μια σπάνια περίπτωση ανεπίσημης ανταλλαγής μεταξύ των αντίπαλων στρατών στο πεδίο της μάχης. Και σε αντίθεση με τόσους άλλους Ρώσους νεκρούς, αυτούς τους πήραν από τον ασήμαντο τάφο τους για να βρουν τελικά ανάπαυση πίσω στην πατρίδα τους.
Η καταστροφή
Το τέλος της ρωσικής ομάδας μάχης κοντά στο Rusaniv, περίπου 40 χιλιόμετρα ανατολικά του Κιέβου, ήταν βίαιο. Καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαρτίου, ο Ρώσος στρατός , προσπαθούσε να αποκτήσει θέση ανατολικά της πρωτεύουσας. Αποτυγχάνοντας εντελώς να καταλάβουν ή να αποκλείσουν την πόλη Σάμι, πόσο μάλλον να πάρουν τον έλεγχο περιοχών εδάφους στα βορειοανατολικά της Ουκρανίας, οι ρωσικές δυνάμεις χρειάζονταν απεγνωσμένα να εξασφαλίσουν τη μακρά γραμμή επικοινωνίας μεταξύ Ρωσίας και Κιέβου, του κύριου στόχου του Κρεμλίνου.
Για τις ρωσικές δυνάμεις κοντά στο Σούμι, το μόνο μονοπάτι προς το Κίεβο διατρέχει σχεδόν 300 χιλιόμετρα κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου H07 στο δάσος, όπου οι συνοδείες τους είναι εξαιρετικά ευάλωτες στις κινητές αντιαρματικές μονάδες της Ουκρανίας. Νωρίς το πρωί, μια δύναμη τουλάχιστον πέντε ρωσικών οχημάτων μάχης πεζικού BMP-2 και ένα άρμα T-90 έσπευσαν ανατολικά προς το Rusaniv για να προσπαθήσουν να καταλάβουν μια γέφυρα στον ποταμό Trubezh στον δρόμο H07. Η επίθεση ήταν καταδικασμένη.
Ουκρανικά στρατεύματα με την 72η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού καραδοκούσαν στο δάσος δίπλα στον δρόμο. Το άρμα T-90 ήταν το πρώτο που κάηκε μόλις 100 μέτρα από τη γέφυρα. Ο απανθρακωμένος σκελετός του στέκεται ακόμα στην άκρη του δρόμου, με το κανόνι στον αέρα. Τουλάχιστον δύο άλλα BMP προσπάθησαν να ξεφύγουν από την ενέδρα και παρασύρθηκαν κοντά στην όχθη του ποταμού. Τα δαιδαλώδη σημάδια στο έδαφος δείχνουν ότι τα “θηρία” που είχαν στριμωχτεί στη γωνία έκαναν σκληρούς ελιγμούς σε έναν απεγνωσμένο αγώνα για τη ζωή τους. Παρόλα αυτά και τα δύο τυλίχτηκαν στις φλόγες δίπλα στο ποτάμι. Τα πληρώματα που διέφυγαν σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυροβολισμών. «Πάμε», λένε οι Ουκρανοί στρατιώτες καθώς δείχνουν μερικά από τα πολεμικά τους τρόπαια: τα διακριτικά της Ρωσικής Ταξιαρχίας Μηχανοκίνητων Τυφεκίων της 21ης Φρουράς.
Η Ρωσική 21η Ταξιαρχία δεν είναι άγνωστη στην Ουκρανία
Σύμφωνα με πολυάριθμα στοιχεία, οι σχηματισμοί της ταξιαρχίας, που εδρεύουν στην περιφέρεια Όρενμπουργκ της Ρωσίας, είναι γνωστό ότι συμμετείχαν στη σφαγή του Ιλοβάισκ τον Αύγουστο του 2014, όπου εκατοντάδες Ουκρανοί στρατιώτες σφαγιάστηκαν ενώ περνούσαν από έναν προσυμφωνημένο διάδρομο αποχώρησης . Τώρα, οκτώ χρόνια μετά, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Πάνω από 20 ημέρες μετά την ολοκληρωτική εισβολή της στην Ουκρανία, παρά τις προσδοκίες, η Ρωσία έχει σταματήσει στους περισσότερους άξονες επίθεσης. Η σκληρή ουκρανική αντίσταση προκάλεσε σοβαρές απώλειες στους εισβολείς.
Σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις της Ουκρανίας, μεταξύ 24 Φεβρουαρίου και 21 Μαρτίου, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν χάσει 15.000 άνδρες, περισσότερους από ό,τι και στους δύο πολυετείς πολέμους της Ρωσίας στην Τσετσενία.
Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ είναι πιο συντηρητικές, υπολογίζοντας τις ρωσικές απώλειες στην Ουκρανία σε 7.000. Ωστόσο, αυτό εξακολουθεί να υποδηλώνει ότι η Ρωσία χάνει στρατεύματα με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Στις 19 Μαρτίου, το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, ένα κέντρο με έδρα τις ΗΠΑ, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «οι ουκρανικές δυνάμεις νίκησαν την αρχική ρωσική εκστρατεία αυτού του πολέμου», η οποία περιλάμβανε επιχειρήσεις για την κατάληψη του Κιέβου, του Χάρκοβο, της Οδησσού και την αναγκαστική αλλαγή η ηγεσία της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με την εκτίμηση, η ρωσική εκστρατεία κατά της Ουκρανίας έχει κορυφωθεί και τώρα είναι «πολύ απίθανο» να μπορέσει να επιτύχει τους στόχους της, εκτός από περιορισμένες προόδους σε ορισμένες περιοχές της χώρας. Αυτό που μπορεί να ακολουθήσει είναι ένα εξαντλητικό αδιέξοδο, κατά το οποίο η Ρωσία θα συνεχίσει να βομβαρδίζει πόλεις της Ουκρανίας σε μια προσπάθεια να σπάσει την ουκρανική αντίσταση, πιστεύουν οι ειδικοί.
Η συμφωνία ανταλλαγής
Η συμφωνία είναι απλή: Έξι Ρώσοι σοροί για δύο ζωντανούς Ουκρανούς στρατιώτες που κρατήθηκαν αιχμάλωτοι μετά τις τελευταίες μάχες στην περιοχή.
Οι εργαζόμενοι έκτακτης ανάγκης φορτώνουν βιαστικά τα καμένα πτώματα σε εκτάσεις και τα σέρνουν στην όχθη του ποταμού. Ένα φουσκωτό σκάφος θα τα μεταφέρει ένα ένα στην άλλη πλευρά, όπου περιμένει ένα φορτηγό.
Μέσω διαπραγματεύσεων και μη ασφαλών γραμμών επικοινωνίας, με τη βοήθεια πολιτικών διαμεσολαβητών, η ανταλλαγή θα πραγματοποιηθεί σύντομα, όπως συμφωνήθηκε από αξιωματικούς και των δύο πλευρών. «Μην ανησυχείς, δεν θα δαγκώσουν», χαμογελούν Ουκρανοί στρατιώτες καθώς παρακολουθούν εθελοντές πολίτες που κοιτάζουν προσεκτικά τα πτώματα που βρίσκονται σε αποσύνθεση που βρίσκονται στο δρόμο δίπλα στο αυτοκίνητο. «Δεν είναι πια επικίνδυνοι. Τώρα μας βοηθούν να πάρουμε πίσω τα παιδιά μας».
Με πληροφορίες από kyivindependen
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας