Τεχνολογία

Drone θα πετάνε σπόρους για την αναδάσωση της Κινέτας ύστερα από την φωτιά

Φθηνή και αποτελεσματική λύση για δύσβατες περιοχές, λένε ερευνητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, drone που σκορπίζουν σπόρους θα χρησιμοποιηθούν σε πρόγραμμα αναδάσωσης. Η νέα προσέγγιση θα εφαρμοστεί σε πιλοτικό πρόγραμμα που υλοποιούν η Motor Oil και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για την αναδάσωση έκτασης 500 στρεμμάτων. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η μέθοδος είναι πιο στοχευμένη και αποδοτική, καθώς απλουστεύεται η εργασιακή διαδικασία και αποκλείονται σφάλματα κατά την δενδροφύτευση.

Η επιτυχής έκβαση του εγχειρήματος θα ανοίξει το δρόμο για αναδασώσεις σε δύσβατες περιοχές. Το αποτέλεσμα είναι η ταχύτερη ανάπλαση της περιοχής εμπλουτίζοντας τη ζώνη που βρίσκεται πάνω από τους οικισμούς, με είδη δέντρων που ευδοκιμούν στην συγκεκριμένη έκταση αλλά και δίνοντας μεγαλύτερη και ταχύτερη αντιπλημμυρική προστασία.

Οι περιοχές στις οποίες θα γίνει η αναδάσωση με drone είναι το Πανόραμα 3 της Κινέτας του Δήμου Μεγαρέων και οι Βενίστρες του οικισμού Γαλήνης στο Δημοτικό διαμέρισμα Κινέτας

«Είναι μια από τις πρώτες προσπάθειες που κάνουμε στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και μια από τις πρώτες παγκοσμίως, η προηγούμενη είχε γίνει στην Αυστραλία. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε τη φυσική αναγέννηση ενός δάσους χρησιμοποιώντας την πιο σύγχρονη τεχνολογία» δήλωσε ο Χρήστος Καραβίτης, κοσμήτορας Περιβάλλοντος και Γεωργικής Μηχανικής στο ΓΠΑ.

«Είμαστε στο Αλεποχώρι. Εδώ οι κλίσεις ξεπερνάνε το 100%, φτάνουν μέχρι και 200%. Σε αυτές τις κλίσεις είναι αδύνατο να φυτέψεις με άλλο τρόπο. Μόνο το drone seeding μπορεί να βοηθήσει» πρόσθεσε ο Γιάννης Παπανικολάου, αναπληρωτής καθηγητής Τεκτονικής Γεωλογίας/Περιβάλλοντος και Φυσικών Καταστροφών του ΓΠΑ.

«Έχουμε φτιάξει μια ειδική κατασκευή, στην οποία μπαίνει μέσα ο σπόρος και περιστρέφεται με ταχύτητα και ταυτόχρονα με τη ταχύτητα κίνησης ρίχνουμε συγκεκριμένο σπόρο ανά τετραγωνικό μέτρο» εξήγησε ο Μανώλης Ψωμιάδης, επίκουρος καθηγητής του ΓΠΑ

Ο Μιχαλης Λιάρος, Project & Group Synergies Manager της Motor Oil, ανέφερε πως στην στρατηγική του ομίλου για την προστασία της βιοποικιλότητας, ανήκει και η πρωτοβουλία υιοθεσίας του μεγάλου δασικού εκκοκκιστηρίου της Αμυγδαλέζας.

Το δασικό εκκοκκιστήριο της Αμυγδαλέζας είναι ο μοναδικός προμηθευτής πιστοποιημένων σπόρων για τα δημόσια και ιδιωτικά φυτώρια. Στόχος είναι η Κεντρική Αποθήκη Δασικών Σπόρων να εξελιχθεί και να εκσυγχρονιστεί, με μηχανήματα σύγχρονης τεχνολογίας, έτσι ώστε σύντομα να μετατραπεί σε Τράπεζα Διατήρησης Δασικού Γενετικού Υλικού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο