Μάϊκλ Γουόλτσερ: Η Ουκρανία μας σύντροφοι
Πηγή Φωτογραφίας: providencemag
Ο Μάικλ Γουόλτσερ, διαπρεπής πολιτικός στοχαστής της αριστεράς, σοσιαλιστής και κοινοτιστής, ευρύτερα γνωστός και στο εγχώριο αναγνωστικό κοινό με μελέτες του που έχουν μεταφρασθεί και στα ελληνικά, εκδότης από τα φοιτητικά του χρόνια του περιοδικού Dissent, παίρνει ρητά θέση υπέρ της Ουκρανίας, ξεκόβοντας έτσι με τις θέσεις της σύγχρονης ριζοσπαστικής αριστεράς.
Σε άρθρο του στο Dissent κάνει απερίφραστα λόγο για «ρωσική εισβολή» και τάσσεται, χωρίς αστερίσκους και παραπομπές, υπέρ της Ουκρανίας – «της Ουκρανίας μας» όπως την αισθάνεται.
Το κείμενο – παρέμβαση είναι γραμμένο με το απλό και προσιτό ύφος, με το οποίο εκφράζει τις σκέψεις του και τις απόψεις του εδώ και χρόνια.
Η ρωσική εισβολή ανάγκασε τους ειρηνικούς, απλούς ανθρώπους να ρισκάρουν τη ζωή τους. Πολλοί αγωνίζονται επειδή πιστεύουν σε μια Ουκρανία που καλωσορίζει όλους τους πολίτες της και αναγνωρίζει τα δικαιώματα που έχουν όλοι.
Επιλέγουμε πλευρές σε μακρινούς πολέμους για λόγους ιδεολογικούς, ηθικούς και νομικούς. Μελετάμε την ιστορία. αναλύουμε τα επιχειρήματα για κάθε πλευρά. Είμαστε πολιτικά ζώα. Αλλά μερικές φορές, έχουμε και προσωπικούς λόγους.
Το 2012, η γυναίκα μου και εγώ περάσαμε μερικές μέρες στο Κίεβο. Μαζί με δύο άλλους εκδότες του Dissent , τον MarshallBerman και τον MichaelKazin, είχαμε προσκληθεί στην Πολωνία από τους συντάκτες του KrytykaPolityczna , ενός αριστερού περιοδικού που γιορτάζει τη δέκατη επέτειο του. Διασκορπιστήκαμε σε διάφορες πόλεις της Πολωνίας, όπου οι φίλοι μας είχαν συλλόγους συζητήσεων και μελέτης, και μετά η Τζούντι και εμένα στάλθηκαν στο Κίεβο, για να συναντηθούμε με μια μικρή ομάδα νεαρών ανδρών και γυναικών που εξέδωσαν μια ουκρανική έκδοση του Krytyka .
Φτάσαμε έγκαιρα στο Κίεβο για να συμμετάσχουμε σε μια συγκέντρωση για τη δημοκρατία και τον πλουραλισμό σε ένα μικρό πάρκο στο κέντρο της πόλης. Δεν εμφανίστηκε πολύς κόσμος, αλλά μας τσάκωσε μια ομάδα Ουκρανών υπερεθνικιστών, που μας ακολούθησαν, φωνάζοντας και κουνώντας τις γροθιές τους, μετά το τέλος του συλλαλητηρίου. Οι οικοδεσπότες μας πήγαν σε ένα μικρό εστιατόριο (ευτυχώς δεν μπήκε η συμμορία των εθνικιστών), όπου καθίσαμε και μιλήσαμε. Οι άνθρωποι της Κρύτυκα στην Ουκρανία ήταν σκληρά πιεσμένοι, λιγότεροι σε αριθμό και πιο αδύναμοι πολιτικά από τους Πολωνούς ομολόγους τους. Αλλά ήταν σοβαροί και αφοσιωμένοι αριστεροί.
Το Κίεβο το 2012 ήταν μια ζοφερή και θλιβερή πόλη. Μας έβαλαν σε ένα ξενοδοχείο δεύτερης ή τρίτης κατηγορίας, ένα ωραίο μέρος, που ήταν επίσης οίκος ανοχής. Οι σκληροτράχηλοι μαστροποί, με πολύ νεαρά κορίτσια, δεν έκαναν καμία προσπάθεια να κρύψουν την επιχείρησή τους. Η πόλη ένιωθε διεφθαρμένη, όπως ήταν τότε η άρχουσα τάξη της — μια φραξιονοποιημένη ολιγαρχία, με πολιτικούς που κοίταζαν ανατολικά και πολιτικούς που κοιτούσαν δυτικά, κανένας από αυτούς δεν δεσμεύτηκε σε τίποτα πέρα από την ολιγαρχία. Εκείνη τη στιγμή, ο Ουκρανός πρόεδρος ήταν φιλορώσος.
Οι αριστεροί του Κιέβου ήταν μια ισότιμη, ανοργάνωτη παρέα, αλλά ένας από αυτούς, που έμοιαζε με αρχηγό, μας πήγε σε μια περιήγηση στην πόλη, πολλά μέρη της οποίας χρειάζονταν επειγόντως επενδύσεις και επισκευές. Σταμάτησε σε ένα τετράγωνο παλιών πολυκατοικιών. «Αυτή είναι η πρώην εβραϊκή συνοικία. οι παππούδες μου έμεναν εκεί πάνω», είπε, δείχνοντας. Δεν ρώτησα τι τους συνέβη. ούτε του είπα ότι δύο από τους παππούδες μου ήρθαν από τη Λευκορωσία, σε μικρή απόσταση στα βόρεια. Δεν ήταν περίεργο που ένας Ουκρανός αριστερός ήταν Εβραίος. Δέκα χρόνια αργότερα, είναι εκπληκτικό ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είναι Εβραίος.
Η επανάσταση του Μαϊντάν συνέβη τον Φεβρουάριο του 2014, μια ταραχώδης υπόθεση, πολιτικά συγκεχυμένη, της οποίας η άμεση αιτία ήταν η άρνηση του φιλορώσου προέδρου να υπογράψει μια οικονομική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι υπερεθνικιστές που μας τσάκωσαν δύο χρόνια νωρίτερα ήταν σίγουρα εμπλεκόμενοι. Υποστήριξαν την επανάσταση, ελπίζοντας να δημιουργήσουν ένα αυταρχικό κράτος. ένας από τους στόχους τους ήταν η καταστολή της γλώσσας και του πολιτισμού της ρωσικής μειονότητας. Αντίθετα, οι ρωσόφωνοι εθνικιστές στην ανατολική Ουκρανία, που προσβλέπουν στη Μόσχα για υποστήριξη, αντιτάχθηκαν στην επανάσταση, ισχυριζόμενοι, μεταξύ άλλων, ότι ήταν υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ και ότι ένα «σιωνιστικό πραξικόπημα». Δεν τους ενδιέφερε η ανεξαρτησία και σίγουρα ούτε κανενός είδους δεσμοί (οι στρατιωτικοί δεσμοί δεν ήταν επίμαχοι) με τη Δύση. Αντίθετα, κάλεσαν τον ρωσικό στρατό. Ο Πούτιν οργάνωνε ήδη μια παρέμβαση. Ρώσοι στρατιώτες κατέλαβαν την Κριμαία και, πολεμώντας χωρίς τις στολές τους, προώθησαν την απόσχιση στα ανατολικά.
Οι νεαροί αριστεροί που είχαμε γνωρίσει το 2012 ήταν, είμαι σίγουρος, ενεργοί στο Μαϊντάν και (κρίνοντας από αναφορές και συνεντεύξεις εκείνης της εποχής) ο αριθμός τους είχε αυξηθεί. Δεν ήταν μέρος καμίας από τις διαδόχους κυβερνήσεις, αλλά ήταν, σε μικρή κλίμακα, μια δύναμη πλουραλισμού – ήταν υπερασπιστές των δικαιωμάτων των μειονοτήτων. Στους μήνες που ακολούθησαν το Μαϊντάν, οι Ουκρανοί κατάφεραν να δημιουργήσουν μια δημοκρατία, εύθραυστη και ελαττωματική, όπως όλες τις άλλες, αλλά και πάλι μια ουκρανική δημοκρατία. Οι υπερεθνικιστές έγιναν μια παράταξη μεταξύ άλλων, ποτέ κυρίαρχη. Ο Ζελένσκι, γεννημένος στην ανατολική Ουκρανία, του οποίου η πρώτη γλώσσα ήταν τα ρωσικά, εξελέγη πρόεδρος το 2019 σε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές. Δεν είναι αριστερός, αλλά είναι φιλελεύθερος—και θυμηθείτε: είναι αυτός που είπε όχι στην απαίτηση του Ντόναλντ Τραμπ να παράσχει πληροφορίες που βλάπτουν τον Τζο Μπάιντεν.
Σκέφτομαι τη ρωσική εισβολή του 2022 ως επίθεση στους νέους που επιμελήθηκαν και έγραψαν για την KrytykaPolityczna με την οποία μίλησα πριν από δέκα χρόνια. Αυτή είναι μια πολύ προσωπική άποψη, αλλά σε καιρό πολέμου είναι σημαντικό να γνωρίζετε ποιοι είναι οι σύντροφοί σας. Ο Ζελένσκι είναι επίσης σύντροφος επειδή υπερασπίστηκε με συνέπεια τα δικαιώματα των Ρωσόφωνων στην ανατολική Ουκρανία, ακόμη και όταν Ουκρανοί στρατιώτες βρίσκονταν σε πόλεμο με (μερικούς) αυτούς. Στην πραγματικότητα, η Ουκρανία βρίσκεται σε πόλεμο συνεχώς από το 2014 – ενάντια σε μια αντεπανάσταση που υποστηρίζεται από το εξωτερικό από ένα αντιδραστικό κράτος, μια κατάσταση όχι ασυνήθιστη στην ιστορία των επαναστάσεων.
Αλλά ο πόλεμος που ξεκίνησε πριν από λίγες μέρες με την ευρεία ρωσική εισβολή, στρατιώτες με στολή τώρα, είναι πολύ διαφορετικός. Είναι μια άμεση πρόκληση για την ανεξαρτησία και τη δημοκρατία της Ουκρανίας. Και συνοδεύτηκε από τη μετακίνηση ρωσικών στρατευμάτων στη Λευκορωσία—όχι μόνο για να εισβάλουν στην Ουκρανία από το βορρά, αλλά και για να στηρίξουν το αυταρχικό καθεστώς του Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος σχεδόν αντιμετώπισε το δικό του Μαϊντάν μόλις πριν από ένα χρόνο. Ο πόλεμος έχει καταδικαστεί σχεδόν καθολικά, με «εξηγήσεις» και συγγνώμες που ισοδυναμούν με υποστήριξη από τρεις ομάδες: πολιτικούς ρεαλιστές, που πιστεύουν σε σφαίρες επιρροής και θέλουν να αναγνωρίσουν τη σφαίρα της Ρωσίας. δεξιοί που θαυμάζουν τους αυταρχικούς ηγέτες και βλέπουν τον Πούτιν ως έναν δικό τους. και αριστεροί που είναι σίγουροι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ πρέπει να είναι πάντα οι μόνοι κακοί. Οι τρεις έχουν αυτό το κοινό χαρακτηριστικό:
Η καταδίκη βασίζεται κυρίως σε μια εντελώς σωστή ανάγνωση του διεθνούς δικαίου. Ο Ρωσικός πόλεμος είναι μια απρόκλητη επίθεση σε έναν γείτονα, ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος. Είναι ξεκάθαρα παράνομο. Είναι επίσης, και αυτό είναι πιο σημαντικό, άδικο—είναι έγκλημα όχι μόνο νομικά αλλά και ηθικά. Φανταστείτε το έγκλημα ως εξής: η ρωσική εισβολή είναι μια πράξη που αναγκάζει ειρηνικούς, απλούς άντρες και γυναίκες να ρισκάρουν τη ζωή τους, να πολεμήσουν και να πεθάνουν, για τη χώρα τους. Ο Πούτιν φαίνεται να πίστευε ότι οι περισσότεροι Ουκρανοί δεν θα το έκαναν αυτό – επειδή, είπε, η Ουκρανία δεν είναι μια χώρα ξεχωριστή από τη Ρωσία. Στην καρδιά τους, οι Ουκρανοί είναι Ρώσοι, και ο πόλεμος είχε σκοπό να τους το υπενθυμίσει. Αλλά η πραγματική απάντηση της Ουκρανίας στο έδαφος, στους επαρχιακούς δρόμους και στους δρόμους της πόλης, έδειξε ότι ο Πούτιν έκανε λάθος. Η Ουκρανία είναι πράγματι μια χώρα. η απόδειξη είναι η προθυμία των πολιτών της να αγωνιστούν για αυτό. Να τους αναγκάσεις να πολεμήσουν — αυτό είναι το έγκλημα αυτού του πολέμου.
Ουκρανοί με πολύ διαφορετικές πολιτικές απόψεις πολεμούν μαζί. Οι υπερεθνικιστές είναι εκεί. είναι μέρος της ουκρανικής ζωής για πάρα πολύ καιρό. Υπάρχουν όμως και άνθρωποι σαν τα παιδιά που γνώρισα το 2012, και πολλά άλλα μαζί τους, που αγωνίζονται για τη χώρα τους αλλά και για τη δημοκρατία τους. Και υπάρχουν πολλοί, επίσης, που αγωνίζονται επειδή πιστεύουν σε μια Ουκρανία—αυτήν που υπερασπίστηκε ο πρόεδρός τους—που καλωσορίζει όλους τους πολίτες της και αναγνωρίζει τα δικαιώματα που έχουν όλοι. Δεν ξέρω ποιο θα είναι το αποτέλεσμα. μερικές φορές ο ηρωισμός και η δικαιοσύνη μαζί κερδίζουν στο τέλος, αλλά μερικές φορές όχι. Ό,τι κι αν συμβεί, εμείς, στα αριστερά, θα πρέπει να αποκαλούμε αυτή τη χώρα, της οποίας οι θαρραλέοι πολίτες έχουν αποδείξει την αξία της, «Η Ουκρανία μας»—μια δημοκρατία της οποίας την αξία αναγνωρίζουμε και εμείς.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας