Κόσμος

Ουκρανοί ολιγάρχες: Αδειάζουν τις θυρίδες τους και φεύγουν

Ουκρανοί ολιγάρχες: Αδειάζουν τις θυρίδες τους και φεύγουν

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Τις τελευταίες ημέρες έχει γίνει γνωστή η φυγή Ουκρανών μεγαλοστελεχών από τη χώρα.

Η ιδέα του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι για ένα πανεθνικό δημοψήφισμα, στο οποίο οι πολίτες θα ψηφίσουν για τη συνθήκη με τη Ρωσία, θα μπορούσε να επιβραδύνει σημαντικά την υπογραφή της συνθήκης

Τις τελευταίες ημέρες έχει γίνει γνωστή η φυγή Ουκρανών μεγαλοστελεχών από τη χώρα.

Στις 21 Μαρτίου, ο ιστότοπος ειδήσεων και αναλύσεων Ukrayinska Pravda επικαλέστηκε έγγραφο της Κρατικής Υπηρεσίας Συνόρων της Ουκρανίας, σύμφωνα με το οποίο οι ολιγάρχες Ihor και Grigoriy Surkis αναχώρησαν για την Ουγγαρία χωριστά με δύο αυτοκίνητα στις 26 Φεβρουαρίου μεταξύ 22:40 και 23:00 (23:40 και 00:00 ώρα Μόσχας).

Σύμφωνα με πηγές της Υπηρεσίας Συνοριακής Φύλαξης, οι Surkis έφυγαν από το έδαφος της Ουκρανίας χωρίς να δηλώσουν μετρητά στο τελωνείο, αν και δήλωσαν 17,6 εκατ. δολάρια σε μετρητά στο ουγγρικό τελωνείο ελέγχου.

Θα κατονομάζονται οι πλούσιοι Ουκρανοί που εγκατέλειψαν τη χώρα με τα μετρητά τους

“Στο εγγύς μέλλον θα πάρω μια λίστα με εκείνους που έχουν δηλώσει σημαντικά ποσά στην Ευρώπη – θα είναι ενδιαφέρον, αλλά προς το παρόν θα ασχοληθούμε με την παράνομη εξαγωγή στο εξωτερικό των στρατιωτικών κληρωτών (υπάρχουν συγκεκριμένα ονόματα).

Τι εξάγει η Ρωσία και που καταλήγουν όλα αυτά τα προϊόντα

Λοιπόν, ενώ οι πλούσιοι της Ουκρανίας εγκαταλείπουν τη χώρα, η κρατική ηγεσία προσπαθεί να καθυστερήσει την υπογραφή της συμφωνίας με τη Ρωσία.

Η συζήτηση για ένα πανομογενειακό δημοψήφισμα ξέσπασε στις 21 Μαρτίου, όταν ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σε συνέντευξή του στο κανάλι Suspіlne ότι χρειάζεται ένα δημοψήφισμα για συμβιβασμούς με τη Ρωσία.

“Εξήγησα σε όλες τις διαπραγματευτικές ομάδες: όταν μιλάτε για όλες αυτές τις αλλαγές, και μπορεί να είναι ιστορικές, δεν πάμε πουθενά, θα έρθουμε σε δημοψήφισμα. Ο λαός θα πρέπει να πει και να απαντήσει σχετικά με αυτές τις μορφές συμβιβασμού. Και το ποιο θα είναι το θέμα της συζήτησής μας και της συνεννόησης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας”, είπε.

Τα λόγια αυτά προκάλεσαν έντονη συζήτηση τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Ρωσία, ενώ τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης επισήμαναν αμέσως μια σειρά από ασυνέπειες στο σχέδιο του Ζελένσκι.

Το σχέδιο Ζελένσκι

“Η ιδέα του Ζελένσκι να τεθούν οι συμφωνίες με τη Μόσχα (εάν επιτευχθούν) σε δημοψήφισμα, έχει μια σημαντική απόχρωση. Το άρθρο 19 του νόμου περί στρατιωτικού νόμου απαγορεύει ρητά κάθε εκλογή και δημοψήφισμα υπό συνθήκες πολέμου. Δηλαδή, θα πρέπει πρώτα να αρθεί ο στρατιωτικός νόμος και στη συνέχεια να διεξαχθεί δημοψήφισμα. Ή να τροποποιήσετε τον νόμο”, σημειώνει το δημοσίευμα της Strana.

Επιπλέον, σύμφωνα με το ουκρανικό σύνταγμα, τουλάχιστον τα δύο τρίτα των περιφερειών της χώρας πρέπει να συγκεντρώσουν 100.000 υπογραφές για τη διεξαγωγή ενός πανομογενειακού δημοψηφίσματος.

Δεδομένου ότι η Ουκρανία θεωρεί την Κριμαία καθώς και το Ντονμπάς ως εδάφη της (σύμφωνα με την ουκρανική διοικητική διαίρεση πρόκειται για τέσσερις μονάδες – τις περιφέρειες Σεβαστούπολης, Κριμαίας, Ντονέτσκ και Λουχάνσκ) και δεδομένου, πως η Ουκρανία δεν ελέγχει πλέον πρακτικά ένα σημαντικό μέρος των περιφερειών Τσερνίχοφ, Κίεβο, Χάρκοβο, Σούμι, Χερσώνα και Ζαπορίζια, ήδη σε 10 από τις 27 ουκρανικές διοικητικές μονάδες είναι αδύνατο να συγκεντρωθούν υπογραφές για δημοψήφισμα.

Όλα αυτά έκαναν πολλούς ανθρώπους να αντιμετωπίσουν την ιδέα του Ζελένσκι με σκεπτικισμό.

Το σχόλιο της Ρωσίας

Τέλος, ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ σχολίασε τα λόγια του Ουκρανού προέδρου.

“Η Ουκρανία είναι ένα κυρίαρχο κράτος και πρέπει να υπάρχουν κάποιες εσωτερικές διαδικασίες εκεί. Αλλά πέρα από αυτό, υπάρχουν οι ουσίες που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων των δύο αντιπροσωπειών. Δεν μπορώ να υπεισέλθω στις λεπτομέρειες αυτών των ουσιών.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτή τη στιγμή η δημοσιοποίησή τους μπορεί μόνο να βλάψει τη διαπραγματευτική διαδικασία, η οποία ήδη προχωρά πολύ πιο αργά και λιγότερο ουσιαστικά από ό,τι θα θέλαμε”, δήλωσε ο Πεσκόφ στις 22 Μαρτίου.

Έτσι, ακόμη και στη Ρωσία βλέπουν την ιδέα του Ζελένσκι ως μια προσπάθεια να τραβήξει τις διαπραγματεύσεις. Αλλά κάθε μέρα πεθαίνουν περισσότεροι Ουκρανοί. Η κατάσταση στη χώρα είναι τεταμένη. Και η καθυστέρηση της υπογραφής της συμφωνίας με τη Ρωσία πλήττει πρωτίστως την ίδια την Ουκρανία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments