Οικονομία

Επιδότηση καυσίμων: Με μπόνους 5 ευρώ για πληρωμές με κάρτα – Ποιοι μπορούν να κερδίσουν έως και 55 ευρώ

Επιδότηση καυσίμων: Με μπόνους 5 ευρώ για πληρωμές με κάρτα – Ποιοι μπορούν να κερδίσουν έως και 55 ευρώ
Επιδότηση καυσίμων: Κατατέθηκε το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή η τροπολογία που αφορά την επιδότηση καυσίμων και ανήκει στο πλέγμα μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατατέθηκε το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή η τροπολογία που αφορά την επιδότηση καυσίμων και ανήκει στο πλέγμα μέτρων που ανακοίνωσε αρχικά ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και στη συνέχεια το κυβερνητικό επιτελείο. Στόχος της κυβέρνησης με το συγκεκριμένο μέτρο είναι η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Πότε θα εφαρμοστεί το μέτρο

Την επόμενη Παρασκευή 1η Απριλίου ξεκινά για τους αυτοκινητιστές η διάθεση του πετρελαίου κίνησης με μειωμένη τιμή κατά 14-15 ευρώ το λίτρο (12 ευρώ + ΦΠΑ 17% ή 24% αντίστοιχα). Η επιδότηση της τιμής του ντίζελ κίνησης θα ισχύσει μέχρι 30 Απριλίου.

Ποιοι μπορούν να κερδίσουν extra bonus 5 ευρώ και επιδότηση έως 55 ευρώ

Μπόνους 5 ευρώ για όσους θα χρησιμοποιήσουν την επιδότηση καυσίμων μέσω ηλεκτρονικής κάρτας, απαλλαγή από το πρόστιμο των 100 ευρώ από εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις και έκπτωση φόρου 3% για εφάπαξ καταβολή φόρου προβλέπει μεταξύ άλλων τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών.

Το bonus των 5 ευρώ αφορά όσους κάνουν χρήση της ψηφιακής προπληρωμένης κάρτας έναντι της κατάθεσης του ποσού σε τραπεζικό λογαριασμό. Στόχος του κυβερνητικού επιτελείου είναι να χρησιμοποιείτε όλο και περισσότερο το “ηλεκτρονικό χρήμα” Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί και το γεγονός ότι στην περίοδο της πανδημίας αυξήθηκαν κατά κόρον οι ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Ποιους αφορά η επιδότηση στα καύσιμα – Ποια τα ποσά (Τι αναφέρει η τροπολογία)

Αναλυτικά παραδείγματα με τα ποσά στους δικαιούχους

Η οικονομική ενίσχυση για το τρίμηνο αυτό θα ανέλθει συνολικά στα εξής ποσά:

  • α) 50 ευρώ για δικαιούχους – ιδιοκτήτες οχημάτων (πλην μοτοσυκλετών –μοτοποδηλάτων) με κύρια κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας,
  • β) 40 ευρώ για δικαιούχους- ιδιοκτήτες οχημάτων (πλην μοτοσυκλετών –μοτοποδηλάτων) με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα,
  • γ) 35 ευρώ για δικαιούχους – ιδιοκτήτες μοτοσικλετών – μοτοποδηλάτων, με κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, και
  • δ) 30 ευρώ για δικαιούχους – ιδιοκτήτες μοτοσικλετών – μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση, κάθε όχημα και μοτοσυκλέτα – μοτοποδήλατο μπορεί να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο, το οποίο διαθέτει και την πλήρη κυριότητα ή συγκυριότητα ή είναι μισθωτής δυνάμει συμβολαίου χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing). Σημειώνεται δε ότι κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα και μοτοσυκλέτα -μοτοποδήλατο. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το όχημα μοτοσυκλέτα – μοτοποδήλατο να είναι σε κυκλοφορία, να είναι ασφαλισμένο και να μην οφείλονται γι’ αυτό τέλη κυκλοφορίας.

Για το πετρέλαιο κίνησης

  • 1. Επιδοτείται το κόστος του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κίνησης, που διατίθεται στην εσωτερική αγορά από την 1η Απριλίου 2022 έως την 30η Απριλίου 2022. Το ύψος αυτής ανέρχεται σε 0,12 ευρώ ανά λίτρο, υπολογιζόμενο επί της αξίας των τιμολογίων πώλησης προ ΦΠΑ που εκδίδονται από τα διυλιστήρια.
  • 2. Το τελικό συνολικό ύψος της επιδότησης υπολογίζεται επί των συνολικών λίτρων καυσίμου που διατίθενται στην εσωτερική αγορά από τα διυλιστήρια ή τις εταιρίες εμπορίας καυσίμων προς τα πρατήρια καυσίμων και τους βιομηχανικούς πελάτες.
  • 3. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών δύναται να παρατείνεται το χρονικό διάστημα εφαρμογής του μέτρου και να αναπροσαρμόζεται το ποσό της επιδότησης.

Πως θα πάρετε την κάρτα καυσίμων

Η επιδότηση του κόστους αγοράς καυσίμων θα γίνεται με την έκδοση μιας ηλεκτρονικής κάρτας καυσίμων, κατά το πρότυπο του freedom pass. Όσοι δεν έχουν smartphones, όπου θα εμφανίζεται η κάρτα, θα δηλώνουν τραπεζικό λογαριασμό της επιλογής τους.

Για να δοθεί η ενίσχυση, το φυσικό πρόσωπο θα δηλώνει ένα μόνο όχημα (όχι σε ακινησία και να είναι ασφαλισμένο) σε σχετική πλατφόρμα στο gov.gr επί του οποίου πρέπει να έχει κάποιο ποσοστό συνιδιοκτησίας ή συμβόλαιο μακρoχρόνιας μίσθωσης.

1ο Βήμα

Ο πολίτης θα εισέρχεται στο gov.gr χρησιμοποιώντας μόνο τους κωδικούς τους στο TAXISnet και θα δηλώνουν το όχημα για το οποίο αιτούνται την επιδότηση.

Η επιδότηση θα δίδεται για ένα όχημα ανά οικογένεια. Έτσι, αν το νοικοκυριό έχει δύο αυτοκίνητα (ένα στο όνομα του συζύγου και ένα στο όνομα της συζύγου) θα εκδίδεται από μία κάρτα στο όνομα και των δύο (κάνοντας αίτηση με τους κωδικούς Taxis). Μέσω της πλατφόρμας θα ελέγχεται αν πληροί ο ενδιαφερόμενος το εισοδηματικό κριτήριο και αν υπάρχει ιδιοκτησία αυτοκινήτου. Η πλατφόρμα αναμένεται να ενεργοποιηθεί αρχές Απριλίου.

2ο βήμα -Έκδοση κάρτας

Οι πολίτες θα καταχωρίζουν και θα επιβεβαιώνουν τον αριθμό του κινητού τους τηλεφώνου, τη διεύθυνση e-mail τους και το IBAN, και αφού γίνει η διασταύρωση των στοιχείων τους, θα λαμβάνουν SMS και e-mail για την ενεργοποίηση της κάρτας και τις οδηγίες χρήσης της. Θα μπορούν να την κατεβάσουν κανονικά στο κινητό και να την επιδεικνύουν στο πρατήριο.

3ο βήμα: Κατάθεση των χρημάτων στον λογαριασμό

Όσοι δεν διαθέτουν smartphone, θα μπορούν να ζητήσουν τα χρήματα να κατατεθούν στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments