Με την
Σοφία Χύτου
Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης μίλησε στο pagenews.gr και την εκπομπή “Ώρα Οικονομίας” με τη Σοφία Χύτου, όπου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων για την υποδοχή των προσφύγων από την Ουκρανία στην Ελλάδα και το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης, για την πολιτική ασύλου, τη στάση της Τουρκίας, την κριτική της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και άλλα θέματα.
Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης ερωτηθείς για την υποδοχή των Ουκρανών προσφύγων και το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης απάντησε: «Καταρχήν είναι πολύ σημαντικό ότι η Ευρώπη αντέδρασε άμεσα και αποφασιστικά στην παροχή προσωρινής προστασίας στους Ουκρανούς που έφυγαν από τη χώρα τους εξαιτίας της Ρωσικής εισβολής. Με απόφαση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την οποία η Ελλάδα έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην ψήφιση ενεργοποιήσαμε την οδηγία 55/2001, μια οδηγία που έχουμε ενσωματώσει στο ελληνικό δίκαιο με το Προεδρικό Διάταγμα 80/2006, το οποίο παρέχει αυτόματα ένα καθεστώς δωδεκάμηνης νόμιμης παραμονής με δικαίωμα εργασίας, πρόσβασης σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και για όσους έχουν ανάγκη διαμονή σε δομές και σίτιση, για όλους τους Ουκρανούς που έφυγαν από τη χώρα τους μετά τη Ρωσική εισβολή, για τα μέλη των οικογενειών τους και για λίγους που υπήρχαν αναγνωρισμένοι πρόσφυγες τρίτων χωρών που ζούσαν νόμιμα στην Ουκρανία».
Παράλληλα, συνέχισε λέγοντας: «Η Ελλάδα ήταν ίσως η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δημοσίευσε την εθνική απόφαση ενεργοποίησης του μηχανισμού λίγα λεπτά μετά τη δημοσίευση στην εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης της σχετικής εκτελεστικής απόφασης του Συμβουλίου και ξεκινήσαμε άμεσα την εφαρμογή με αναδρομική ισχύ από 24 Φεβρουαρίου. Τι κάναμε λοιπόν:
Πρώτον: Ανοίξαμε τα σύνορά μας, σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, τον Τάκη Θεοδωρικάκο, αντιμετωπίσαμε όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια που θα μπορούσαν να υπάρχουν στα νόμιμα σημεία εισόδου της χώρας μας. Το κύριο σημείο εισόδου για τους 13.000 Ουκρανούς που έχουν έρθει μέχρι στιγμής είναι ο Προμαχώνας. Στον Προμαχώνα έχει δημιουργηθεί μια ειδική λωρίδα ώστε να μπορούν πιο γρήγορα να εξυπηρετούνται οι προερχόμενοι από την Ουκρανία, υπάρχει ανοχή σε πολλά θέματα όπως π.χ. στην εισαγωγή αυτοκινήτων με Ουκρανικές πινακίδες, στα κατοικίδια ζώα τα οποία μπορούν να έχουν μαζί τους. Εκεί δημιουργήσαμε έναν ειδικό χώρο, πήραμε ένα παλιό κτίριο και μέσα σε ελάχιστες μέρες το ανακαινίσαμε για να υπάρχει ένα ιατρείο, ένας χώρος για μητέρες με βρέφη, ένας χώρος που μπορεί να παράσχει μια πρώτη ζεστασιά. Φυσικά και έχουμε εκεί ζεστά ροφήματα, φαγητό για τους ανθρώπους που έρχονται».
Σχετικά με το προφίλ των ανθρώπων που έρχονται ως προς τα δημογραφικά χαρακτηριστικά ο κ. Μηταράκης απάντησε: «Είναι σχεδόν αποκλειστικά οικογένειες με παιδιά ή ηλικιωμένοι άνθρωποι. Οι νέοι άνθρωποι από 18 έως 60 οι άνδρες έχουν μείνει πίσω στη χώρα τους για να πολεμήσουν. Αυτό δείχνει και ένα ειδικό χαρακτήρα στην κρίση με την Ουκρανία, οι άνθρωποι που έχουν έρθει στην Ευρώπη, ο πρώτος τους στόχος είναι να γυρίσουν πίσω, αν είναι δυνατόν σε λίγες μέρες δηλαδή να υπάρξουν οι συνθήκες επιστροφής πίσω στην Ουκρανία. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό δεν είναι άμεσα εύκολο, η Ουκρανία είναι ακόμη μια εμπόλεμη ζώνη και μετά τη λήξη των εχθροπραξιών θα απαιτηθεί μεγάλη προσπάθεια ανασυγκρότησης αλλά η ελπίδα όλων είναι να γυρίσουν πίσω, δηλαδή να γίνει επανασυγκρότηση των οικογενειών πίσω στην Ουκρανία».
Ο Υπουργός Μετάναστευσης και Ασύλου υπογράμμισε: «Είναι δεδομένο ότι αν απαιτηθεί να παραμείνουν για περισσότερο χρόνο η Ευρώπη σίγουρα και η Ελλάδα θα παρέχει ένα ασφαλές καταφύγιο για αυτούς τους ανθρώπους. Το βασικό τώρα είναι να αντιμετωπίσουμε τις άμεσες ανάγκες. Έχουμε ενεργοποιήσει τρεις δομές φιλοξενίας, στη Σιντική, στις Σέρρες, στην Ελευσίνα. Έχουμε 15.000 κρεβάτια διαθέσιμα για την ανάγκη φιλοξενίας των ανθρώπων που έρχονται από την Ουκρανία, έχουμε ενεργοποιήσει ένα τηλεφωνικό κέντρο, μια ειδική ιστοσελίδα στο migration.gov.gr/Ukraine και ένα email ukraine@migration.gov.gr όπου στα ελληνικά, αγγλικά ή ουκρανικά απαντάμε στις ερωτήσεις αυτών των ανθρώπων…».
Αναφορικά με την πολιτική Ασύλου και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και αν θα αλλάξει κάτι λόγω του πολέμου στην Ουκρανία ο αρμόδιος υπουργός ανέφερε: «Νομίζω ότι η εξέλιξη αυτή είναι αυτό ακριβώς που λέγαμε εμείς ως Ελλάδα ήδη από το 2020 και το 2021 στα Ευρωπαϊκά φόρουμ. Ότι η Ευρώπη πρέπει να παράσχει ένα ενιαίο χώρο προστασίας, δεν μπορούμε να μιλάμε για ευρωπαϊκές αξίες για ευρωπαϊκούς κανονισμούς για ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου και μετά να μιλάμε για εθνική ευθύνη για ανθρώπους οι οποίοι ήρθαν στην Ευρώπη επειδή αναζητούν διεθνή προστασία και αναφέρομαι και σε αυτούς που πήραν διεθνή προστασία, σημαίνει ότι σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο, διεθνές δίκαιο δικαιούνται αυτής της στήριξης. Τώρα η Ευρώπη πρέπει να λειτουργήσει πιο ενωμένα και συντεταγμένα με λιγότερους εθνικούς διαχωρισμούς».
«Έχουμε προχωρήσει σε πολύ απλοποιημένες ψηφιακές διαδικασίες. Στις 28 Μαρτίου θα ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα προεγγραφής όπου αυτοί που έχουν έρθει από την Ουκρανία θα βάζουν μόνη τους σε μια ιστοσελίδα το κινητό τους από το internet ενός φίλου, από το internet στις δομές όσοι μένουν σε δομές θα συμπληρώνουν μια αρχική αίτηση, θα λαμβάνουν ένα μοναδικό κωδικό αίτησης και ένα συγκεκριμένο ραντεβού το οποίο ξεκινάει από τις 4 Απριλίου δηλαδή μια εβδομάδα μετά την έναρξη της πλατφόρμας όπου σε ένα σημείο σε ένα ραντεβού θα λαμβάνεται η φωτογραφία, θα λαμβάνονται τα βιομετρικά, θα εκτυπώνεται επί τόπου η ταυτότητα ώστε να μην χρειαστεί να ξανάρθουν και το ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι αυτή η ταυτότητα θα περιλαμβάνει μέσω ψηφιακής διασύνδεσης αριθμό φορολογικού μητρώου και αριθμό μητρώου κοινωνικής ασφάλισης ΑΦΜ και ΑΜΚΑ ώστε τα απαραίτητα δύο νούμερα που υπάρχουν, για να μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι να ενταχθούν στην αγορά εργασίας και να τύχουν προστασίας από το Ε.Σ.Υ. θα υπάρχουν στην κάρτα τους…».
«Οι ροές είναι σχεδόν μηδενικές. Το 2021 ήταν μειωμένες κατά 90% σε σχέση με το 2019 είναι μειωμένες κατά 99% σε σχέση με το δύσκολο 2015. Οι δομές των νησιών μας έχουν σχεδόν αδειάσει. Η Λέσβος έχει 1.700 άτομα από 25.000 που είχε προ διετίας στα υπόλοιπα νησιά από 100 έως 300 άτομα στη Χίο,τη Σάμο, την Κω και τη Λέρο. ‘Αρα αυτή τη στιγμή δεν βιώνουμε πίεση στα νησιά μας, δεν βιώνουμε πίεση νέων αφίξεων, η συνολική πολιτική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των κυκλωμάτων λαθροδιακίνησης έχει αποδώσει. Από εκεί και πέρα η στάση της Τουρκία αντιλαμβάνεστε πολλές φορές αλλάζει με το χρόνο θέλω να πιστεύω ότι και η επίσκεψη του κ. Πρωθυπουργού του Κυριάκου Μητσοτάκη πρόσφατα στην Κωνσταντινούπολη, η συνάντηση του με τον κ. Ερντογάν θα βοηθήσει στο να υπάρξει μια καλύτερη συνεργασία…».
“Λυπάμαι που στο εσωτερικό αναπαράγουμε ρητορική και προπαγάνδα η οποία έρχεται από το εξωτερικό. Η αλήθεια είναι ότι η χώρα μας πράγματι φυλάττει τα σύνορά της, με ένα αποτελεσματικό τρόπο αλλά μέσα στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου και αυτό έδειξε και η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την FRONTEX που είχε γίνει, αυτό έχουν δείξει οποιεσδήποτε ανεξάρτητες έρευνες έχουν γίνει. Όλες αυτές οι δήθεν πληροφορίες για τα pushbacks κατά κανόνα ξεκινάνε με δημοσιεύματα ή φωτογραφίες που βρίσκουν τη ρίζα τους στην τουρκική ακτοφυλακή, αντιλαμβάνεστε την αξιοπιστία τους…».