Η.Π.Α: Στέλνουν 15 δισ. κ.μ φυσικού αερίου στην Ευρώπη
Πηγή Φωτογραφίας: FleishmanHillard
Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση οριστικοποιούν μια συμφωνία για την αποστολή 15 δισ. κυβικών μέτρων υγροποιημένου φυσικού αερίου τύπου LNG στην ευρωπαϊκή αγορά μέχρι το τέλος του 2022, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.
Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει πολύ σημαντικό βήμα, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, απεξάρτησης της Δύσης από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Η συμφωνία γίνεται στο πλαίσιο των Συνόδων Κορυφής της ΕΕ και του NATO στις Βρυξέλλες και καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, έχει συναντήσεις με τους Ευρωπαίους ομολόγους του.
Σύμφωνα με τους FT, η συμφωνία μπορεί να ανακοινωθεί επίσημα την Παρασκευή. Άτομα με γνώση των συζητήσεων ανέφεραν ότι η συνολική ποσότητα LNG στην ευρωπαϊκή αγορά θα εξαρτηθεί από τα εμπορικά συμβόλαια.
Όπως σημειώνουν οι FT, ασκούνται πιέσεις στην ΕΕ για την απαγόρευση εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, αλλά ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, έχει ταχθεί κατά αυτού του ενδεχομένου, λέγοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα οδηγούσε την ευρωπαϊκή οικονομία σε ύφεση.
Γερμανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως μια ισχυρή μείωση στις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία εντός του 2022 θα επιτύχει τον ίδιο αντίκτυπο όπως αυτόν που έχουν οι κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας.
Η Κομισιόν σημειώνει πως τους τελευταίους 12 μήνες, οι τιμές λιανικής του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν κατά 65% και 30%, αντίστοιχα. Οπως έγραψε και το insider, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προσθέτει ανησυχίες για την ασφάλεια εφοδιασμού και έχει επιδεινώσει την αστάθεια των τιμών. Οι υψηλές τιμές ενέργειας τροφοδοτούν τις πληθωριστικές πιέσεις και πλήττουν την οικονομία της Ευρώπης, δυνητικά επιβραδύνοντας την ανάκαμψή της από την πανδημία.
Με δεδομένο ότι τώρα ξεκινά η περίοδος αναπλήρωσης των αποθηκών αερίου, είναι επείγον τα κράτη-μέλη να συμφωνήσουν σε μία κοινή στρατηγική. Οι υψηλές τιμές που καταγράφονται στην τρέχουσα συγκυρία, και η περιορισμένη προσφορά καυσίμου διεθνώς, καθιστούν την αναπλήρωση των αποθηκών πιο δύσκολη από ό,τι στις συνθήκες κανονικότητας του παρελθόντος.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας