Σύνοδος Κορυφής: Επί τάπητος τα μέτρα για τα ενεργειακά – Η πρόταση Μητσοτάκη για πλαφόν στο αέριο
Πηγή Φωτογραφίας: Wikipedia
Υπό το βλέμμα και του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν θα λάβει χώρα η Σύνοδος Κορυφής όπου αναμένεται να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση εκτός από τα ενεργειακά ζητήματα και σε θέματα εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής. Όπως έχει γίνει ευρύτερα γνωστό και έχουν τονίσει αρκετές χώρες χρειάζεται μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στο θέμα της ενεργειακής ακρίβειας όμως χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία κυρίως βάζουν “τοίχος” έχοντας “κόκκινες γραμμές” σε ορισμένα ζητήματα.
Το κλίμα αυτή τη στιγμή δείχνει πως είναι πολύ πιθανό οι αποφάσεις να ληφθούν τον ερχόμενο Μάιο. Ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης θα επαναλάβει εκ νέου τις προτάσεις του για το θέμα των ανατιμήσεων που απαιτεί ευρωπαϊκή λύση παράλληλα με τα μέτρα που λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο.
Συνάντηση Μητσοτάκη -Τουσκ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος χθες συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΕΛΚ Ντόναλντ Τούσκ, θα επαναλάβει την έμπρακτη στήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία, η οποία εκφράστηκε από την πρώτη στιγμή με την ελληνική συνδρομή σε ανθρωπιστικό και αμυντικό υλικό και την στήριξη, χωρίς αστερίσκους, των πακέτων κυρώσεων έναντι της Ρωσίας.
Μήνυμα και για την Ουκρανία
Είναι σαφές πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτός από τις πρωτοβουλίες που ήδη έχει αναλάβει με επιστολή που είχε αποστείλει και ο ίδιος θα αναφερθεί και στον πόλεμο στην Ουκρανία. Αναμένεται να επαναλάβει την αταλάντευτη στήριξη της κυβέρνησης στο Διεθνές Δίκαιο, στην υπεράσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, αλλά και στο δικαίωμα της Ουκρανίας να ασκήσει το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα έναντι της ρωσικής εισβολής.
Για την απεξάρτηση από τις Ρωσικές πηγές ενέργειας
Αναφορικά με την απεξάρτηση από τις ρωσικές πηγές ενέργειας, με ορίζοντα το 2027, και την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, ο κ. Μητσοτάκης στηρίζει την πρόταση της Κομισιόν για κοινή αποθήκευση και προμήθεια αερίου.
Σύνοδος Κορυφής: Τι προτείνει η Κομισιόν
Η Κομισιόν προτείνει τη σύσταση μίας «Δύναμης Κρούσης», η οποία θα αποτελέσει «όχημα» για την κοινή προμήθεια αερίου. Όσον αφορά τι πρωτοβουλίες για την ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, στην εισήγηση αναλύονται όλες οι παρεμβάσεις στις αγορές που έχουν προταθεί από τα κράτη-μέλη, ειδικούς και φορείς, περιγράφοντας τα μειονεκτήματα καθώς και το κόστος εφαρμογής τους. Στα πρότυπα των εμβολίων η κοινή συνισταμένη για την προμήθεια φυσικού αερίου.
Η προοπτική της κοινής προμήθειας αερίου, όμως, όπως έγινε και με τα εμβόλια, προκειμένου η τιμή να είναι χαμηλότερη, είναι το θετικό από τα όσα γίνονται στο παρασκήνιο με φόντο το εκρηκτικό κοκτέιλ της ενεργειακής ακρίβειας.
Αυτό σημαίνει πως η αξιοποίηση της συνολικής διαπραγματευτικής ισχύος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τη διασφάλιση των εισαγωγών φυσικού αερίου υπό τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, είναι απαραίτητη ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο τα κράτη μέλη να ανταγωνίζονται για την προμήθεια των ίδιων φορτίων.
Σύνοδος Κορυφής: Ποια “ενεργειακά μπλοκ” έχουν δημιουργηθεί
Από τη μια Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία προέρχονται με πιο προωθημένες θέσεις και κοινή συνισταμένη την ανάγκη να υπάρξει πλαφόν στη χονδρική τιμή προμήθειας του αερίου, όπως και παρεμβάσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Στην ίδια γραμμή είναι και άλλες χώρες, όπως το Βέλγιο, αλλά και η Πολωνία. Από την άλλη, χώρες του Βορρά, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία υπογραμμίζουν ότι αυτή τη στιγμή δεν επείγουν παρεμβάσεις για την αναχαίτιση του ενεργειακού κόστους, με το σκεπτικό ότι τα διαθέσιμα εργαλεία είναι ήδη επαρκή.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας