Άποψη

Εποχές μνημονίου, χωρίς μνημόνια

Ο Βαγγέλης Παπαδημητρίου γράφει στο pagenews.gr για την κατακόρυφη άνοδο των τιμών και την εθνική οικονομία

«Σοκαριστικές και απρόβλεπτες» χαρακτήρισε υψηλόβαθμος οικονομικός παράγοντας τις αυξήσεις που βρίσκονται προ των πυλών. Η κατακόρυφη άνοδος των τιμών και τα τρία κύματα των επιπτώσεων της Ουκρανικής κρίσης, θα προκαλέσουν κυριολεκτικά σοκ και δέος στην εθνική οικονομία και κατ’ επέκταση στη κοινωνία, που βλέπει τα εισοδήματα της να συρρικνώνονται.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα εντός μεγάλου super market που μηνιαίως πλήρωνε 600 χιλιάδες περίπου ηλεκτρικό ρεύμα και ο νέος λογαριασμός έφτασε το 1.800.000 ευρώ. Την ίδια στιγμή οι μεταφορές λόγω των καυσίμων έχουν εκτοξευθεί, τα αγροτικά προϊόντα μειώνονται καθώς οι εισαγωγές έχουν μειωθεί και έχουν αυξηθεί γεωμετρικά οι τιμές τους. Με το κίνδυνο της μείωσης της παραγωγής να είναι ορατός και επομένως και των απολύσεων. Δηλαδή της ανεργίας…

Το τέλος Μαρτίου ουσιαστικά σημαίνει πως η προσπάθεια απορρόφησης των αυξήσεων, τελειώνει. Η περίοδος χάριτος ολοκληρώνεται και το ράλι της ανόδου, ξεκινάει. Όπως σημείωνε παράγοντας της αγοράς, η μεγαλύτερη ένδειξη για τη κατάσταση της οικονομίας είναι οι αδιάψευστες τιμές του πληθωρισμού. Ήδη σημειώνει περίπου 7% ενώ οι εκτιμήσεις είναι πως θα αγγίξει αν δεν ξεπεράσει και το 10%. Ακόμη και η αύξηση του κατώτατου μισθού να πραγματοποιηθεί, είναι σοβαρός ο κίνδυνος να εξαφανιστεί από το πληθωρισμό και τις αυξήσεις που θα συμπαρασύρει.

Αξίζει να σημειωθεί πως, οι εκτιμήσεις όλων των οικονομικών παραγόντων, κάνουν λόγο για  τρία κύματα που αναμένουν ως επιπτώσεις από το πόλεμο στην Ουκρανία. Η πρώτη φάση αρχίζει τις αμέσως επόμενες ημέρες, με νέες τιμές στα ράφια των πολυκαταστημάτων. Η δεύτερη θα έχει χαρακτηριστικό την απουσία βασικών τροφών και προϊόντων από το εξωτερικό, με σοβαρότερο το σιτάρι και το τρίτο κύμα θα είναι το κύμα νέων αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας και του φυσικού αερίου. Κάτι που θα ενισχυθεί σοβαρά αν ο Βλάντιμιρ Πούτιν πραγματοποιήσει την απειλή του για πληρωμή σε ρούβλια. Σημειωτέον πως ήδη οι εφοδιαστικές αλυσίδες αρχίζουν να παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα ενώ η παγκόσμια τάση που εμφανίζεται είναι η αποθεματοποίηση. Οι απειλές ελλείψεων έχουν οδηγήσει πολλούς προμηθευτές σε κράτημα αποθεμάτων ώστε να πετύχουν καλύτερες τιμές.

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Γεωργαντά στη Βουλή όπου παρουσιάζοντας την τροπολογία για την υποχρέωση ταχείας καταγραφής των αποθεμάτων συγκεκριμένων αγροτικών προϊόντων και τροφίμων από τις επιχειρήσεις, υπογράμμισε πως: «Η μη ομαλή εξέλιξη της αγοράς δίνει σε μερικούς την αίσθηση ότι θα μπορέσουν να κερδοσκοπήσουν σε βάρος των αγροτών και των κτηνοτρόφων. Δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε. Υπάρχει η αίσθηση ότι κάποιοι από τους εμπλεκόμενους στην εφοδιαστική αλυσίδα δεν μετέχουν στην προσπάθεια αντιμετώπισης της συγκυρίας. Με την τροπολογία υποχρεώνουμε τις επιχειρήσεις που ασχολούνται με πώληση ζωοτροφών, λιπασμάτων κ.α. να δηλώνουν τα αποθέματά τους. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να κερδοσκοπήσει».

Η κυβέρνηση με άλλα λόγια, καλείται να έρθει αντιμέτωπη με ένα δίχτυ κερδοσκοπίας που έχει δημιουργηθεί εδώ και πολλά χρόνια. Ο πόλεμος, όμως, στην Ουκρανία, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο σε κέρδη κάτω από το τραπέζι με απρόβλεπτες  συνέπειες. Στην οικονομία, στη κυβέρνηση, στη κοινωνία. «Το 2010 κινδυνεύει να εμφανιστεί πάλι μπροστά μας», σημείωνε με δηκτικό τρόπο, υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας. Με τη διαφορά πως αυτή τη φορά, δεν θα έχει υπογράφει μνημόνιο. Απλώς η κατάσταση θα είναι, περίπου, η ίδια. Με την Ευρώπη να πιστεύει πως ακόμη υπάρχουν αντοχές…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο