Άποψη

Σύνοδος Κορυφής: Ανάμεσα στο πόλεμο και στην ακρίβεια

Σύνοδος Κορυφής: Ο Βαγγέλης Παπαδημητρίου γράφει στο pagenews.gr σχετικά με την Σύνοδο και τον διαχωρισμό της Ευρώπης σε δύο μεγάλα στρατόπεδα.

Σε λεπτές ισορροπίες κινείται η Σύνοδος Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών. Μια ιστορική Σύνοδος, καθώς πραγματοποιείται υπό τη παρουσία του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάϊντεν. Με άλλα λόγια οι ηγέτες της Γηραιάς Ηπείρου καλούνται να κινηθούν πάνω σε ένα λεπτό νήμα που ο γκρεμός είναι ο πόλεμος και οι κυρώσεις στη Ρωσία και τα βήματα πάνω στο τεντωμένο σκοινί είναι η αντιμετώπιση των εκατομμυρίων ευρωπαίων πολιτών που αντιμετωπίζουν το τσουνάμι της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης.

Ήδη η Ευρώπη έχει χωριστεί σε δυο μεγάλα στρατόπεδα.

Από τη μια μεριά οι χώρες του νότου, Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Ιταλία που επιμένουν να υπάρξει  πλαφόν στη χονδρική τιμή προμήθειας του αερίου. Μια απόφαση που αν ληφθεί (πολύ δύσκολα εκτιμάται) θα δύναται η δυνατότητα στις κυβερνήσεις να πάρε,βαίνουν στις τιμές του ρεύματος. Και από την άλλη η Γερμανία, η  Δανία και η Ολλανδία που αντιδρούν εκτιμώντας πως υπάρχουν ακόμη περιθώρια  καθώς υπάρχουν αρκετά εργαλεία αντιμετώπισης της κρίσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες η  ομάδα του Νότου, ενισχύεται και από το Βέλγιο, τη Σλοβενία και υπό προϋποθέσεις και τη Πολωνία, λόγω της ευαίσθητης γεωστρατηγικής της θέσης. Η επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο αποτελεί το μεγάλο αγκάθι στις συνομιλίες καθώς αν αυτό συμφωνηθεί τότε θα αποσυνδεθεί από τον υπολογισμό στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Για να γίνει πιο κατανοητό ο Βορράς επιμένει στη κοινή προμήθεια φυσικού αερίου, υγροποιημένου φυσικού αερίου και υδρογόνου για τον επόμενο χρόνο. Ουσιαστικά αυτό που προτείνεται είναι η ενίσχυση της αμερικανικής προσφοράς. Κάτι που αναμένεται να ενισχύσει και ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές των Βρυξελλών, η Ευρώπη θα προτείνει στις χώρες- μέλη να ενισχύσουν τις αποθήκες τους στο φυσικό αέριο έτσι ώστε να υπάρξει η δυνατότητα αντιμετώπισης ακόμη μεγαλύτερης κρίσης.

Χαρακτηριστικό του πολιτικού και οικονομικού  bras de fer που παίζεται ανάμεσα στο Βορρά και το Νότο είναι και το γεγονός πως δύσκολα θα γίνει αποδεκτή η πρόταση, επί του παρόντος τουλάχιστον, για τον διαχωρισμό ανάμεσα στις τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος-πρόταση του Νότου-αφού όλοι αναμένουν τις εκθέσεις από  από τις ρυθμιστικές αρχές ενέργειας καθώς δεν αποκλείονται σοβαρές μεταρρυθμίσεις στην αγορά του ρεύματος εντός των κόλπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο